Έρογλου: Εκμεταλλεύεται την συγνώμη του Ισραήλ


Διαβάστε επίσης: Oλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση ο κ. Έρογλου υπενθύμισε το επεισόδιο τον Μάιο του 2010 στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 9 Τούρκων επιβατών μετά από επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων, σημειώνοντας ότι ως αποτέλεσμα εκείνου του γεγονότος υπήρξαν ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Το γεγονός ότι κατά τις τελευταίες ώρες της επίσκεψης Ομπάμα στο Ισραήλ, ο Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου μίλησε τηλεφωνικώς με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν και του ζήτησε συγνώμη για το συμβάν «είναι μια σημαντική εξέλιξη για την ειρήνη στον κόσμο και την περιοχή». Επεσήμανε δε ότι φαίνεται πως αντικρίζεται θετικά και η πρόταση της Τουρκίας για αποζημίωση των οικογενειών των 9 θυμάτων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες – όπως αναφέρει ο κ. Ερογλου – οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Παλαιστινίων.

Η Τουρκία, επεσήμανε, έχει καλές σχέσεις με την Χαμάς που βρίσκεται στην εξουσία στην Παλαιστινιακή αρχή, αλληλεγγύη που βελτιώνεται με την κυβέρνηση στην Αίγυπτο, ενώ και η διεύρυνση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ μπορεί να αποδειχθεί προς όφελος σημαντικών ειρηνευτικών δυνάμεων για επίλυση του Μεσανατολικού.

Εκφράζοντας την ικανοποίηση του ψευδοκράτους για τις εξελίξεις, ο Ντερβίς Έρογλου αναφέρθηκε και στην συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ για τους υδρογονάνθρακες λέγοντας πως οι σχέσεων των δύο βελτιώθηκαν αρκετά μετά τα προβλήματα στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις. «Ευχόμαστε με την νέα εποχή στην οποία εισέρχονται οι σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας, το Ισραήλ να καταλάβει ότι δεν πρέπει να παραβλέψει τα δικαιώματα του τ/κ λαού».

Το ψευδοκράτος, είπε, ήταν το πρώτο «κράτος» που αναγνώρισε την Παλαιστινιακή αρχή , αλλά δείχνει σεβασμό και τα δικαιώματα του ισραηλινού λαού και την ύπαρξη του ισραηλινού κράτους. «Φαίνεται πως στην περιοχή υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις και αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει. Θέλω με αφορμή αυτό θα υπογραμμίσω ότι εμείς ως Τ/κ θέλουμε την ειρήνη στην Μέση Ανατολή, να συνεχίσουν οι σχέσεις φιλίες και τα προβλήματα που συνεχίζουν εδώ και χρόνια αλλά και οι πίκρες που έχουν βιωθεί να μείνουν στο παρελθόν».

Στην Κύπρο, κατέληξε, «εκφράζουμε την αποφασιστικότητα μας να κάνουμε ότι μπορούμε για να έλθει η ειρήνη στο νησί και την εξεύρεση μιας λύσης που να βασίζεται στις πραγματικότητες».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ