Για την Κύπρο συζήτησαν Αβραμόπουλος- Μπιλντ

 

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφερόμενος στις αποφάσεις για την Κύπρο χαρακτήρισε τη λύση που επικράτησε εξαιρετικά επώδυνη αλλά αποτρεπτική του καταστροφικού σεναρίου της χρεωκοπίας που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες. Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ η Κύπρος, σε αυτήν τη μεγάλη δοκιμασία «δεν είναι και δεν πρέπει να μείνει μόνη της», δηλώνοντας τη συμπαράσταση της Ελλάδας και την «αλληλεγγύη της ευρωπαϊκής οικογένειας, της οποίας αποτελεί ισότιμο μέλος». Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο «η οικονομία της Κύπρου είναι μικρή και ευέλικτη» και ως εκ τούτου μικρή προσπάθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους μπορεί να έχει τεράστιο θετικό αντίκτυπο στην Κύπρο. 

Ο κ. Μπιλντ από την πλευρά του ανέφερε ότι αύριο θα βρίσκεται στην Κύπρο όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και συντάχθηκε με την άποψη του Έλληνα ΥΠΕΞ ότι «η Κύπρος απέφυγε την εξαιρετικά οδυνηρή επιλογή της άτακτης χρεωκοπίας που θα ήταν καταστροφική για τον κυπριακό λαό. Αλλά φυσικά, χρειάζεται τη βοήθειά μας και τη στήριξή μας προκειμένου να ανακάμψει εν καιρώ η οικονομία της μετά τη δύσκολη αυτή περίοδο και η Σουηδία θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει στόχος να αναληφθούν κάποιες κοινές πρωτοβουλίες ως ΕΕ, σαν ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Λευκωσία, ο κ. Μπιλντ θύμισε ότι  η Σουηδία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, σημειώνοντας ωστόσο ότι «τα 10 δις ευρώ που θα δοθούν αποτελούν ένδειξη αλληλεγγύης από τις χώρες της ευρωζώνης, προκειμένου να αποτραπεί αυτό που θα συνέβαινε στην Κύπρο. Αυτό δεν επιλύει όλα τα προβλήματα όπως γνωρίζετε, αλλά μας βοηθάει να τα αποφύγουμε».

O Σουηδός ΥΠΕΞ είπε ότι η χώρα του που δε συμμετέχει στο ευρώ θα προσπαθήσει να προσφέρει στήριξη με άλλους τρόπους, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του στην Κύπρο «πρέπει να θεωρηθεί ως πράξη αλληλεγγύης και στήριξης στις δύσκολες στιγμές».

Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε την ΕΕ πλαίσιο ασφάλειας για την Κύπρο στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει, προσθέτοντας ότι το μήνυμα είναι ότι «η Κύπρος δε βαδίζει αυτήν τη δύσκολη, δύσβατη πορεία μόνη της και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό». Ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα ότι δε θα αργήσει η ημέρα, που η Κύπρος θα ξαναβρεί το βηματισμό, τον προσανατολισμό, την οικονομική της ανάπτυξη και τη σταθερότητά της, προσθέτοντας ότι «το γεγονός ότι υπάρχει αυτό το πλαίσιο ασφάλειας που της παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με κυρίαρχη την αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης, είναι κάτι ιδιαίτερα αισιόδοξο και εκπέμπει ένα μήνυμα σιγουριάς στους Κύπριους αυτές τις δύσκολες ώρες». 

Πηγή ΚΥΠΕ