Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου για το κούρεμα

Καρογιάν: Αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία και την πλήρη κατάρρευση της οικονομίας 

Αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία και την πλήρη κατάρρευση της οικονομίας μας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup για την Κύπρο.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, στα γραφεία του Κόμματος, ο κ. Καρογιάν είπε ότι «το δράμα που εδώ και αρκετό καιρό βιώνουν η Κύπρος και ο λαός της είχε σήμερα τα χαράματα στο Eurogroup μια σκληρή, επώδυνη και βίαιη εξέλιξη», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε με θυμό, με οργή, με αγανάκτηση. Δεν έχουμε χρόνο ούτε καν για να μετρήσουμε τις πληγές μας».

«Είναι η ώρα», είπε, «που πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Να πάμε μπροστά. Είναι η ώρα που πρέπει να επικεντρωθούμε στη διαχείριση της νέας κατάστασης. Να δούμε κατάματα τη νέα πραγματικότητα και να τη διαχειριστούμε και να την αντιμετωπίσουμε με σωστό σχεδιασμό, οργανωμένα, πειθαρχημένα και συντεταγμένα. Είναι η ώρα της επανεκκίνησης. Η ώρα που πρέπει να σταθούμε στα δικά μας πόδια. Η ώρα που πρέπει να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις».

Ανέφερε ότι «το σίγουρο πάντως είναι ότι η επόμενη μέρα, όχι μόνον της Κύπρου αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης, θα είναι πολύ διαφορετική από την προηγούμενη της συμφωνίας για τη δανειοδότηση της οικονομίας μας. Με αυτήν αποφύγαμε τα χειρότερα. Αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία και την πλήρη κατάρρευση της οικονομίας μας».

«Μετά από αυτήν όμως», όπως είπε, «αρχίζει η σκληρή και πολυετής δοκιμασία της υπομονής, της αντοχής και, πάνω από όλα,  του φιλότιμου και της δημιουργικότητας του λαού μας. Η αξιοπρέπειά του προσβλήθηκε. Ο εγωισμός του ταπεινώθηκε. Ο πατριωτισμός του προκλήθηκε.

 

ΕΔΕΚ: Ερασιτεχνική η διαχείριση της διαπραγμάτευσης από Κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη και διαχειρίστηκε εν πολλοίς κατά τρόπο ερασιτεχνικό τη διαπραγμάτευση, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΚΣ ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, διευκρινίζοντας παράλληλα πως για τη χθεσινοβραδινή απόφαση δεν ζητήθηκε ούτε δόθηκε η συγκατάθεση της ΕΔΕΚ.

Σε δηλώσεις του στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι «η απόφαση του Eurogroup είναι πρωτοφανής , επώδυνη και απαράδεκτη, αφού επιβάλει τη ληστεία καταθέσεων που απέρριψε την προηγούμενη εβδομάδα η Βουλή των Αντιπροσώπων».

Πρόσθεσε ότι «τα εκβιαστικά διλήμματα τα οποία τέθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μας κάνει να διερωτόμαστε αν είναι αυτή η Ευρώπη που ονειρεύονται όλοι οι εταίροι μας».

Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι «εξαντλώντας το μέγιστο της σκληρότητας τους έθεσαν όρους που ουσιαστικά στραγγαλίζουν την Κυπριακή οικονομία και την οδηγούν πολλά χρόνια πίσω».

Η απόφαση αυτή, είπε ο κ. Παπαδάκης, «θα βυθίσει τη Κύπρο σε φαύλο κύκλο ύφεσης , θα αυξήσει δραματικά την ανεργία , θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων και σε κοινωνική δυστυχία».

Δυστυχώς, πρόσθεσε, «η Κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη και διαχειρίστηκε εν πολλοίς κατά τρόπο ερασιτεχνικό τη διαπραγμάτευση».

«Θα πρέπει να δηλώσουμε ότι ούτε ζητήθηκε ούτε δόθηκε συγκατάθεση της ΕΔΕΚ για τη συμφωνία , υπήρξε απλώς ενημέρωση κατά τη ψεσινή νύχτα στο Προεδρικό», ανέφερε ακόμη.

 

Δημοψήφισμα ζητά το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η συμφωνία στο Eurogroup συνιστά την κορύφωση της πρώτης φάσης των σχεδιασμών της τρόικας σε βάρος του κυπριακού λαού.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι η συμφωνία Αναστασιάδη- Eurogroup «αποτελεί την απαρχή νέων δεινών για την Κύπρο και το λαό της» και υποστήριξε ότι δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, αλλά αντιθέτως βαθαίνει περισσότερο την κρίση.

Η επιλογή μας, είπε ο κύριος Κυπριανού, «είναι να απεγκλωβιστούμε από αυτά τα πλαίσια λογικής, να αντισταθούμε στις επιβουλές της τρόικα και να αναζητήσουμε λύση έξω από αυτά», ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου Αναστασιάδη, τον οποίον κατηγόρησε ότι δεν δέχτηκε να διεξαχθεί ουσιαστική συζήτηση στη βάση αυτής της πρότασης και αρκέστηκε απλά να ενημερώνει για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.