Η Ελλάδα απαντά στον προκλητικό Ερτογάν


Διαβάστε επίσης: Αναφορά του spiegel στο 24Η!

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού περί εκπαίδευσης τρομοκρατών στην Ελλάδα, επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τη λειτουργία τεμένους στην Αθήνα.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ως προς τα περί εκπαίδευσης τρομοκρατών, και τίθεται το ερώτημα γιατί υπάρχει εμμονή με τη φημολογία αυτή. Η Ελλάδα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι μια χώρα πολύ ευαίσθητη στο θέμα της τρομοκρατίας καθώς έχει πληγεί από αυτήν και οι θέσεις της επ’ αυτού είναι σαφείς και στηρίζονται πάντα στο σεβασμό και την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και των αρχών του διεθνούς δικαίου. Γι αυτό και η αντιμετώπιση ακόμη και όσων εμπλέκονται σε υποθέσεις τρομοκρατίας εντάσσεται στο πλαίσιο της έννομης τάξης με σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών, αρχή που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες.

Όσον αφορά στην εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη, τα ζητήματα αυτά  ρυθμίζονται από την ίδια την Εκκλησία στη βάση Κανόνων και παραδόσεων χιλιετιών. Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η αρχή της ισονομίας και της ισοπολιτείας εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από την Ελληνική Πολιτεία για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, σημειώνεται, όσο και αν δεν είναι θέμα αμοιβαιότητας, θα αποτελέσει δείγμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών και μήνυμα θετικών προθέσεων.

Τέλος, στην ανακοίνωση επισημαίνεται  ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για λειτουργία τεμένους στην Αθήνα είναι δρομολογημένη και αποτελεί απόδειξη σεβασμού προς το θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμάνων συνανθρώπων μας, και  δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά στη χώρα που γέννησε και ανέδειξε τις αξίες της δημοκρατίας και του σεβασμού προς τον άνθρωπο και η οποία αποτελεί πρότυπο μακρόχρονης αρμονικής συμβίωσης πολιτών διαφορετικού θρησκεύματος και παράδειγμα για τις χώρες της περιοχής μας.

Καταλήγει με τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στη βάση των αρχών της τίμιας και ειλικρινούς διπλωματίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ