Η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο


Διαβάστε επίσης: Αποχαιρέτα την Κύπρο που χάνεις και Ντεισελμπλουμ: Η συμφωνία για την Κύπρο έθεσε τέλος στην αβεβαιότητα


Η Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε δυσκολίες και μακριά από πρόχειρες ερμηνείεςσυμπαραστάθηκε και θα εξακολουθεί, με αίσθημα ευθύνης, να συμπαρίσταται και να συμβάλλει, ως σταθερός αρωγός, στην δοκιμασία της Κύπρου για να βρεθεί κάθε δυνατή λύση που θα την βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο, αναφέρει σε μήνυμα του προς τον κυπριακό λαό για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου.

Στο μήνυμα του ο Πρέσβης της Ελλάδας τονίζει ότι η Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτελεί το δίδαγμα, την καθαρή απόδειξη ότι, το μεγαλείο των λαών, δεν μετριέται με αριθμούς και υλικά μέσα, ότι πάνω από οποιαδήποτε συμφέροντα, δυσκολίες και εμπόδια, υπερέχει, τελικά, η ψυχή και το σθένος ενός λαού, με υψηλό φρόνημα ευθύνης απέναντι στην πατρίδα.

Επισημαίνει δε πως σήμερα, μπροστά στην δύσκολη πραγματικότητα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, έχουμε καθήκον απέναντι στους ήρωες μας και τους αγώνες τους, να διακηρύξουμε ότι, η πατρίδα μας, στηριγμένη στην ενότητα και την ομοψυχία, θα βγει από την κρίση με αποφασιστικότητα, μετατρέποντας την αδυναμία σε δύναμη και προχωρώντας στον δρόμο της εξυγίανσης, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξη, γεγονός που, όπως αναφέρει, επιβεβαιώνεται, μέρα με την ημέρα, και από την σκληρή προσπάθεια όλων μας, αλλά και από την θετική αποτίμηση για την πατρίδα μας, των ίδιων των εταίρων μας και των διεθνών παρατηρητών.

«Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους, ότι η Ελλάδα παραμένει ένας σταθερός παράγοντας για την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας. Και αυτό σημαίνει, πρώτα και κύρια, σεβασμό στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, γεγονός που εγγυάται τα κυριαρχικά δικαιώματά μας και τις σχέσεις καλής γειτονίας» προσθέτει.

«Έτσι πορευόμαστε και στο Κυπριακό, με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το κοινοτικό κεκτημένο. Διότι, πιστεύουμε και υποστηρίζουμε, ότι η επίλυση του Κυπριακού που αποτελεί, πάντοτε, προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και θα διαμορφώσει ένα νέο περιβάλλον ασφάλειας, ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας για όλους τους λαούς της περιοχής. Αυτό, όμως, προϋποθέτει τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής και του εποικισμού, την πλήρη απελευθέρωση και επανένωση της Μεγαλονήσου. Και ασφαλώς στο σημείο αυτό, δεν ξεχνάμε τους αγνοούμενους μας, τους εγκλωβισμένους και τους πρόσφυγες» συμπληρώνει.

Σημειώνει ακόμη ότι η Κύπρος, πλήρες ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, με την επιτυχία της στην Προεδρία της ΕΕ, έχει το αυτονόητο δικαίωμα να διεκδικεί ότι ακριβώς ισχύει για όλους τους εταίρους της ΕΕ και ότι στην προσπάθεια αυτή, η συστράτευση της Ελλάδας είναι αταλάντευτη, ανιδιοτελής, πάνδημη και διαρκής.

«Αυτό είναι το πρόσθετο δίδαγμα που αντλούμε από την σημερινή ιστορική Εθνική Επέτειό μας. Το φρόνιμά μας δεν έχει και δεν πρόκειται να καμφθεί, τόσο για την πρόοδο και την ευημερία της πατρίδας μας, όσο και για μια επανενωμένη και ευημερούσα ευρωπαϊκή, φιλειρηνική και φιλοπρόοδο Κυπριακή Δημοκρατία» αναφέρει.

Υποδεικνύοντας ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες και ότι απαιτείται από όλους μας σύνεση, νηφαλιότητα και υπευθυνότητα. Ελλάδα και Κύπρος έχουν κοινή ιστορία και κοινό πεπρωμένο, ο Πρέσβης της Ελλάδας τονίζει ότι η Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε δυσκολίες και μακριά από πρόχειρες ερμηνείες και συμπαραστάθηκε και θα εξακολουθεί, με αίσθημα ευθύνης, να συμπαρίσταται και να συμβάλλει, ως σταθερός αρωγός, στην δοκιμασία της Κύπρου για να βρεθεί κάθε δυνατή λύση που θα την βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο.

«Και αυτό πάντοτε, σε στενή συνεργασία και διαρκή συντονισμό με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συμπόρευση αυτή, αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών. Και σε κάθε περίπτωση, η εμβάθυνση των σχέσεων μας σε όλους τους τομείς, αποτελεί την πρόσθετη έμπρακτη επιβεβαίωση των ιστορικών αδελφικών σχέσεων μας» προσθέτει.

Αναφέρει τέλος ότι την ημέρα αυτή, της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας μεταφέρει την αγάπη σύσσωμης της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδος, την αγάπη ολόκληρου του ελληνικού λαού και ανανεώνει την διαβεβαίωση για την ολόπλευρη και διαρκή στήριξη της Ελλάδας στο πλευρό του κυπριακού Ελληνισμού.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ