Επιστολή Λιλλήκα σε Αναστασιάδη


 

Διαβάστε επίσης: Oλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Με τα μέτρα αυτά τονίζει ότι αν ικανοποιήσουμε από άλλους πόρους, τις κεφαλαιουχικές μας ανάγκες, δεν υπάρχει λόγος να δεσμευτούμε με ένα Μνημόνιο, το οποίο  θα δίνει λόγο στην Τρόικα για τη διαχείριση των Υδρογονονθράκων μας, αλλά και θα υποτάξει την Κυβέρνηση μας στην εποπτεία των τεχνοκρατών της Τρόικας.

Σύμφωνα με τον κ.Λιλλήκα , “οι χθεσινές αποφάσεις έχουν αλλάξει το πρόσωπο της Κύπρου.Η Κυπριακή οικονομία έπαψε να είναι ένα διεθνές κέντρο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν, τις επόμενες λίγες εβδομάδες, στον τερματισμό των εργασιών τους ή σε μαζικές απολύσεις προσωπικού. Η ανεργία θα εκτοξευθεί στα ύψη σε πολύ σύντομο χρόνο και η κοινωνική εξαθλίωση θα είναι πρωτοφανής”

 

“Την ίδια ώρα”, ο κ.Λιλληκας, αναφέρει ότι “η Κύπρος δεν έχει έτοιμη στρατηγική και σχεδιασμό για ένα νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα μπορούσε να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. Ούτε και διαθέτει τους πόρους και τα μέσα για επαναφορά, στο άμεσο μέλλον, της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης’.

Συνεχίζει λέγοντας ότι “Ταυτόχρονα διαπιστώνουμε ότι η «λύση» που δόθηκε στις, απαράδεκτες,απαιτήσεις του Eurogroup και της Τρόικας είναι ημιτελής, αφού επιστρέφουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η εμπειρία μας των τελευταίων εβδομάδων (αλλά και η εμπειρία των άλλων χωρών που υπέγραψαν Μνημόνιο με την Τρόικα) μας διδάσκει ότι, δεν υπάρχει πνεύμα συνεργασίας στην βάση λογικών και οικονομικών όρων, αλλά πνεύμα επιβολής διά εκβιασμών των δικών τους παράλογων απαιτήσεων με πολιτικά κίνητρα και σκοπιμότητες”.

Ο κ.Λιλλήκας είναι βέβαιος, ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με το Eurogroup και την Τρόικα θα οδηγήσει την Κύπρο σε νέους εκβιασμούς και νέες ακραίες απαιτήσεις, υιοθέτηση των οποίων θα βυθίσει την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση και την κοινωνία σε μαρασμό και μιζέρια.

Συγκεκριμένα αναφέρει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο: 

” Διαπιστώνω, όπως και εσείς πιστεύω, πως οι πολίτες είναι έτοιμοι να υποστούν μεγάλες θυσίες και να συμβάλουν σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι τους ζητείται, για το ξεπέρασμα της σημερινής κρίσης, δεδομένου ότι θα υπάρξει προοπτική ανάπτυξης αλλά κυρίως θα διατηρήσουμε την εθνική μας κυριαρχία και ανεξαρτησία και θα διαφυλάξουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια. Αυτά θα επιτευχθούν αν διατηρήσουμε την ελευθερία να αποφασίζουμε εμείς για την παραπέρα πορεία της χώρας μας και όχι οι τεχνοκράτες της Τρόικας και του Eurogroup. Οι πολίτες συμμερίζονται τη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι «βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση».

Όπως σας έγραψα στην τελευταία μου επιστολή ημερομηνίας 21 Μαρτίου 2013, «η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Για να βρούμε άκρη και να μπορέσουμε να χαράξουμε μιαν αποτελεσματική στρατηγική θα πρέπει, πρώτον να θυμηθούμε το πώς και γιατί προσκαλέσαμε την Τρόικα, το ύψος των δανειακών υποχρεώσεων που είχαμε και δεύτερο, τις πραγματικές μας ανάγκες για τα έτη 2013 – 2016, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μετά τις χθεσινές αποφάσεις και τα προηγούμενα μέτρα που εφαρμόστηκαν στα πλαίσια του Μνημονίου.

Από τη λίγη ενημέρωση που έχω, οι ανάγκες μας έχουν μειωθεί σημαντικά.”

 

Εισηγήσεις: 

Πρώτον: Την επιβολή κουρέματος στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων Ευρώ σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να αντλήσουμε ακόμα μεγαλύτερα κεφάλαια.

Δεύτερο: Την πρόσκληση στην Κύπρο εταιρειών που έχουν ήδη ενδιαφερθεί, αλλά και άλλων, για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για προπώληση Φυσικού Αερίου ύψους τουλάχιστον 10 δις Ευρώ. Να ακολουθηθεί διαφανής και γρήγορη διαδικασία υποβολής προτάσεων και διαπραγμάτευσης, έξω από γραφειοκρατικές νοοτροπίες.

Τρίτον: Τον άμεσο καθορισμό διαφανών διαδικασιών διαχείρισης και διορισμό Συμβουλίου Διοίκησης από τεχνοκράτες του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης. Πρόσκληση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στον απανταχού Ελληνισμό για να στηρίξει το Ταμείο και τους σκοπούς του.

 

Τέταρτο: Την άμεση διαμόρφωση επενδυτικού σχεδίου για τη δημιουργία της ενεργειακής μας υποδομής. Πρόσκληση όλων όσων ενδιαφέρονται για συμμετοχή στην ενεργειακή υποδομή με στόχο την έναρξη εργασιών στα τέλη του 2013 ή αρχές του 2014. Να ακολουθηθούν διαδικασίες ταχείας διεκπεραίωσης και διαφάνειας.

 

Πέμπτο: Να δοθούν κίνητρα στην TOTAL για να επισπεύσει τις έρευνες και την εξόρυξη πετρελαίου που μπορεί να μας επιφέρει άμεσα έσοδα, αφού δεν χρειάζεται οποιαδήποτε υποδομή για την πώληση του.

Για να έχουν νόημα και αποτέλεσμα αυτές οι κινήσεις θα πρέπει να αποφύγουμε να εγκλωβιστούμε στο όποιο Μνημόνιο με την Τρόικα και το Eurogroup. Αν ικανοποιήσουμε, από άλλους πόρους, τις κεφαλαιουχικές μας ανάγκες, δεν υπάρχει λόγος να δεσμευτούμε με ένα Μνημόνιο, το οποίο θα δίνει λόγο στην Τρόικα για τη διαχείριση των Υδρογονονθράκων μας, αλλά και θα υποτάξει την Κυβέρνηση μας στην εποπτεία και κηδεμόνευση των τεχνοκρατών της Τρόικας, οι οποίοι θα αποκτήσουν ρόλο Κομισάριου. Η εμπειρία της Ελλάδας έχει πολλά να μας διδάξει.