Επισκόπηση κυπριακού Τύπου: H συμφωνία στις Βρυξέλλες

3efimeridesteleia

Διαβάστε επίσης: ΥΠΟΙΚ: Η χωρα απέφυγε μια άτακτη χρεοκοπία, τέλος η ανασφάλεια και Ντεισελμπλουμ: Η συμφωνία για την Κύπρο έθεσε τέλος στην αβεβαιότητα

Ακολουθήστε μας στο facebook και το twitter 


Άλλα θέματα με τα οποία ασχολούνται οι σημερινές εφημερίδες είναι οι νέες απειλές της Τουρκίας σε σχέση με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, οι χτεσινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου αλλά και οι εξελίξεις σε σχέση με το μακελειό στην Κοφίνου.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Κατ’ αρχήν συμφωνία» κάνει λόγο στο κύριο της θέμα για συμφωνία μεταξύ της κυπριακής αντιπροσωπείας υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, και της Τρόικας, που κλήθηκε να εξετάσει τις πρώτες πρωινές ώρες η σύνοδος του Eurogroup και η οποία προβλέπει κούρεμα 30%-35% στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Αλλού η εφημερίδα δημοσιεύει έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για Eurogroup  γράφει ότι «το κούρεμα συμφωνήθηκε επί Χριστόφια». Γράφει ακόμη ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ προειδοποιούν ότι θα ξεσπάσει κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο αν στο Ταμείο Αλληλεγγύης περιληφθούν εγγυήσεις από το φυσικό αέριο.

Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Συμφωνία ανάγκης για διάσωση της οικονομίας» γράφει ότι σε κατ’ αρχήν συμφωνία η οποία απέμενε να τύχει της έγκρισης του Eurogroup κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες στις Βρυξέλλες η κυπριακή κυβέρνηση και η Τρόικα. Αναφέρεται ακόμη στους εορτασμούς για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου η οποία όπως γράφει γιορτάζεται στη σκιά της κρίσης. Η εφημερίδα γράφει επίσης για τις χτεσινές διαδηλώσεις κατά της Τρόικας στη Λευκωσία.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Θρίλερ με ωμούς εκβιασμούς» γράφει ότι μαραθώνιες συζητήσεις, εκβιασμούς και απειλές κατά της Κύπρου για έξοδο μας από το ευρώ περιλάμβανε το θρίλερ στις Βρυξέλλες για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας αλλά και ότι ο Πρόεδρος είχε αλλεπάλληλες επαφές ενώ οι προτάσεις πηγαινοέρχονταν, με την Τρόικα στο πιο ψηλό της επίπεδο να προτάσσει ακραία και αιματηρά σενάρια. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στα Πολεμίδια. Γράφει επίσης ότι μάχη ζωής δίνουν τα θύματα της Κοφίνου την ίδια ώρα που ο ύποπτος για το μακελειό τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Καταστροφικός εκβιασμός της Τρόικας» γράφει στο κύριο της θέμα ότι το τελευταίο τους χαρτί έπαιξαν χτες η Τρόικα από τη μια και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την άλλη, το χαρτί της ρευστότητας η Τρόικα και την απειλή της παραίτησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και πως αυτό που φαινόταν να περνά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες να περνά ήταν ο εκβιασμός της Τρόικας. Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για σκάνδαλο, καθώς, όπως γράφει, επιχειρηματίας από το «στενό οικογενειακό περιβάλλον υψηλόβαθμού πολιτειακού αξιωματούχου» φυγάδευσε 22 εκ. ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα. Γράφει ακόμα για τις χτεσινές διαμαρτυρίες χιλιάδων πολιτών υπό το σύνθημα «έξω η Τρόικα» από την Κύπρο.

Η αγγλόγλωσση τέλος εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «δεύτερη ευκαιρία για την Τράπεζα Κύπρου σε κατ’ αρχήν συμφωνία» γράφει ότι η Κύπρος και οι διεθνείς δανειστές έφτασαν σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για ένα πακέτο διάσωσης τις πρώτες πρωινές ώρες το οποίο θα ενέκρινε αργότερα το Eurogroup. Αλλού γράφει ότι οι δυο μεγαλύτερες τράπεζες έθεσαν ημερήσιο όριο στις αναλήψεις από ΑΤΜ, η μεν Τράπεζα Κύπρου στα 120 ευρώ και η Λαϊκή στα 100 ευρώ. Σε άλλο θέμα στις εσωτερικές της σελίδες φιλοξενεί χτεσινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου κατά τις οποίες ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι όσοι ευθύνονται για την κατάσταση της οικονομίας θα πρέπει να κάτσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ