Η συμφωνία με το Γιούρογκρουπ στον τουρκικό Τύπο

 

Σε δηλώσεις από τη Λαπωνία όπου παρερεύθηκε στη συνάντηση βορειοευρωπαϊκών χωρών με τις υπό ένταξη Τουρκία και Κροατία, ο κ. Μπαμπατζιάν είπε ότι η εμπιστοσύνη είναι ο κύριος παράγοντας στον τραπεζικό τομέα. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει αιτία μη εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα γενικά αυτό που συνέβη στη ‘νότια’ Κύπρο».

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι δηλώσεις Μπαμπατζιάν έγιναν χθες πριν από την επίτευξη συμφωνίας στο Γιούργκρουπ. Δηλώσεις για την Κύπρο έκαναν επίσης ο Φιλανδός Πρωθυπουργός Jyrki Katainen, ο Πρωθυπουργός της Λετονίας, Valdis Dombrovskis και ο Πρόεδρος της Εσθονίας, Toomas Hendrik Ilves.

Οι περισσότερες τουρκικές εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ καλύπτουν ειδησεογραφικά την συμφωνία στην οποία κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα κυβέρνηση και Γιούρογκρουπ. Σημειώνουν δε πως το αντίτιμο για το πακέτο διάσωσης των 10 δις δολαρίων είναι πολύ βαρύ. Η δυσκολία και η στεναχώρια, προστίθεται, που υπήρξε αντικαθρεφτιζόταν στο πρόσωπο του ΥΠΟΙΚ, Μιχάλη Σαρρή. Γίνεται αναφορά στο κούρεμα καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ, στο διαχωρισμό της Λαϊκής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή», ενώ σημειώνεται ότι οι αναλήψεις στα ΑΤΜ της Λαϊκής περιορίστηκαν στα 100 ευρώ ημερησίως και στα 120 για την Τράπεζα Κύπρου. Εδώ και 9 μέρες, σημειώνεται, οι τράπεζες είναι κλειστές στις ελεύθερες περιοχές και η έλλειψη ρευστού έχει νεκρώσει την αγορά, ενώ ο κόσμος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες του.

Γίνεται επίσης αναφορά στη απειλή του Προέδρου Αναστασιάδη να παραιτηθεί και σημειώνεται πως ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, κ. Σόϊμπλε είπε πως δεν χρειάζεται η συμφωνία για την Κύπρο να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Σημειώνεται επίσης η σκληρή – όπως αναφέρεται – αντίδραση της Μόσχας και τη δήλωση του Πρωθυπουργού, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ότι «η κλοπή αυτού που έχει ήδη κλαπεί συνεχίζεται».

Η οικονομική Χουριέτ σημειώνει πως η συμφωνία με το Γιούρογκρουπ είναι ο τάφος για τις εταιρείες off-shore στην Κύπρο, γράφοντας πως από φορολογικός παράδεισος, το off-shore τραπεζικό σύστημα τέλειωσε ολοκληρωτικά. «Με αυτό τον τρόπο, ο λαός του νησιού στον οποίο αντιστοιχούσε το ποσό των 30.000 δολαρίων ανά άτομο, έγινε φτωχός μέσα σε μια μέρα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κράτηση φόρου στις κυπριακές τράπεζες αυξάνεται, ο εταιρικός φόρος επίσης, ενώ από τα 38 δις ευρώ των ρωσικών καταθέσεων στην Κύπρο, το ένα τέταρτο έχει εξουδετερωθεί. Κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης θα αυξηθούν οι απώλειες από δισεκατομμυρίων που θα μείνουν εγκλωβισμένα, προστίθεται.

Γράφει επίσης ότι η Κύπρος ήταν το αγαπημένο μέρος για το μαύρο χρήμα και των Ρώσων ολιγαρχών, σημειώνοντας πως στο νησί υπάρχουν τρεις μεγάλες τράπεζες, η Κύπρου, η Λαϊκή και η Ελληνική με τις δύο πρώτες κυρίως να έκαναν ανοίγματα μετά την ένταξη στην ΕΕ προς την Αγγλία και την Ελλάδα.

Η εφημερίδα Ζαμάν, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, γράφει πως μπροστά στην απροθυμία του Προέδρου Αναστασιάδη ν’ αγγίξει τις κυπριακές τράπεζες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι του έστειλε το μήνυμα πως θα το κάνει ή θα βγει από το ευρώ, και αυτό ήταν που έπεισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,

Πηγή ΚΥΠΕ