«Η Τουρκία στερείται νομιμότητας για έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου»

 


Διαβάστε επίσης όλο το ρεπορτάζ για το άνοιγμα των τραπεζών

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σε σκληρή κριτική για τις δηλώσεις Νταβούτογλου σε συνέντευξη του σε τουρκική εφημερίδα προχώρησε με δήλωσή της η Ρένας Δούρου, με αφορμή τις τοποθετήσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών για τη λύση του κυπριακού σε καθεστώς συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πηγών της Κύπρου και διχοτόμησης του νησιού.

 

Η δήλωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ:  

 

«Την πολιτική των προκλήσεων συνεχίζει η Τουρκία, αυτή τη φορά δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Haberturk» θέτει θέμα συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πηγών της Κύπρου και διχοτόμησης του νησιού.

Πρόκειται για μια νέα εκδοχή της γνωστής τουρκικής πολιτικής έναντι του κυπριακού προβλήματος, τούτη τη φορά με την προσθήκη του ζητήματος των ενεργειακών κοιτασμάτων.

Ωστόσο, οι όποιες διπλωματικές κινήσεις και σχοινοτενείς τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς δεν αλλάζουν την ουσία: ότι δηλαδή ένα τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό την παράνομη τουρκική κατοχή και ότι η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνία που στερείται νομιμότητας με το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, η ουσία είναι ότι η μόνη σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ λύση του κυπριακού συνίσταται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Ένα κράτος, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, που αποκλείει οποιαδήποτε έννοια διχοτόμησης ή απόσχισης, οποιαδήποτε μορφή ένωσης της Κύπρου, ή μέρους της, με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ενεργειακοί πόροι μπορεί να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση εξεύρεσης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, έτσι ώστε και οι δύο κοινότητες του νησιού να απολαύσουν τα οφέλη από αυτούς. Μακριά από τους εκβιασμούς και τα δήθεν τετελεσμένα, που επιχειρεί να προωθήσει η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά.»

 

Πηγή: newsbeast.gr