Κ.Σταυράκης: “Να μου δώσει ηΤρόικα δύο επιπλέον μήνες”

 

Την ανάγκη επέκτασης του χρόνου ολοκλήρωσης της μελέτης βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικού Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), πέρα της 30ης Ιουνίου, που έχει καθοριστεί στην καταρχήν συμφωνία Τρόικας και κυπριακών αρχών, εκφράζει ο Αναλογιστής του ΤΚΑ Κώστας Σταυράκης, σημειώνοντας ότι η ανάγκη αυτή προκύπτει από την καθυστέρηση στην υπογραφή του μνημονίου και κατ` επέκταση του καθορισμού του μακροοικονομικού πλαισίου βάσει του οποίου θα πρέπει να γίνουν οι παραδοχές της μελέτης.


 

Διαβάστε επίσης Ν. Αναστασιάδης: «Δεν φεύγουμε από το ευρώ».

Aκολουθείστε μας στο facebook και στο twitter.


 

Σε σχέση με το που είναι κατατεθειμένα τα χρήματα του ΤΚΑ, ο κ. Σταυράκης είπε ότι αυτά είναι σε 15 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με τα περισσότερα χρήματα να είναι σε συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα και πολύ λίγα στη Λαϊκή Τράπεζα.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο κ. Σταυράκης είπε ότι αναμένεται εντός των ημερών η Τρόικα να ζητήσει συνάντηση μαζί του για να συζητηθεί ο επιπρόσθετος χρόνος που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί η μελέτη, με δεδομένη την καθυστέρηση που υπήρξε. Ο Αναλογιστής θεωρεί λογικό να δοθεί χρονική περίοδος δύο επιπλέον μηνών, δηλαδή μέχρι τον Αύγουστο, για την ολοκλήρωση της μελέτης βιωσιμότητας μέχρι το 2060 του ΤΚΑ.

Ανέφερε ότι βάσει της καταρχήν συμφωνίας με την Τρόικα, προβλεπόταν η υπογραφή του μνημονίου τον Δεκέμβριο και ο καθορισμός τον Ιανουάριο του μακροοικονομικού πλαισίου, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη περάσει δύο μήνες, χωρίς ακόμη να έχει καθοριστεί το συγκεκριμένο πλαίσιο.

“Άρα θα ανέμενα να δοθούν επιπλέον δύο μήνες, δηλαδή μέχρι τον Αύγουστο, για να ολοκληρωθεί η μελέτη”, ανέφερε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση που θα γίνει με την Τρόικα, η οποία ίσως ζητήσει να ολοκληρωθεί η μελέτη, πιο σύντομα από τον Αύγουστο. 

Μέχρι να καθοριστούν τα στοιχεία, να γίνουν οι έλεγχοι, να μπουν οι παραδοχές, σίγουρα θα περάσει και ο Απρίλιος, με αποτέλεσμα μέσα στον Μάιο να είμαστε σε θέση να τρέξουμε την φόρμουλα, πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι σε περίπτωση που η μελέτη καταδείξει ότι το ΤΚΑ δεν θα είναι βιώσιμο θα εξεταστούν εναλλακτικές επιλογές μεταρρυθμίσεων που θα καταστούν το Ταμείο βιώσιμο μέχρι το 2060.

Όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής της μελέτης, ο κ. Σταυράκης εξήγησε ότι η διεκπεραίωση της μελέτης συνεπάγεται την υλοποίηση τριών σταδίων, που είναι η συλλογή στοιχείων (πληθυσμός, αριθμός εισφορέων και συνταξιούχων), ο καθορισμός των παραδοχών που θα συμφωνηθούν με την Τρόικα και η επεξεργασία των στοιχείων και η εξαγωγή συμπερασμάτων.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις παραδοχές, ο κ. Σταυράκης είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτές αφορούν τρία επίπεδα, που είναι το μακροοικονομικό σενάριο, το δημογραφικό και οι διάφορες παραδοχές που αφορούν το ίδιο το Ταμείο (πόσοι είναι παντρεμένοι, πόσοι έχουν παιδιά και τι ηλικίες έχουν τα παιδιά τους και άλλα).

Σημείωσε ότι “αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο που είναι η συλλογή και η αξιολόγηση των στοιχείων που θα τοποθετηθούν στο μοντέλο για να γίνουν οι υπολογισμοί”.

Όσον αφορά το μακροοικονομικό σενάριο, που θα συμφωνηθεί με την Τρόικα, ο κ. Σταυράκης είπε ότι αυτό θα καθοριστεί μέσα στο πλαίσιο του μνημονίου, το οποίο δεν έχει ακόμη υπογραφεί.

“Θα πρέπει να καθοριστεί το μακροοικονομικό σενάριο, δηλαδή το πώς θα εξελιχθεί η οικονομία και η ανεργία τα επόμενα χρόνια και με βάση αυτό θα γίνουν οι υπόλοιπες παραδοχές”, πρόσθεσε.