Κρούγκμαν: «Επεσα έξω στις εκτιμήσεις μου για την Ελλάδα»


Διαβάστε επίσης: ”Ανω κάτω από την λίστα”, γράφουν οι εφημερίδες.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σε νέο άρθρο του στη “The New York Times” και αναφερόμενος στο σενάριο εξόδου της χώρας από το ευρώ που ο ίδιος ενστερνιζόταν, ο κ. Κρούγκμαν σημειώνει πως η “ελληνική πολιτική ελίτ που παρέμεινε αφοσιωμένη στο ευρώ”απεδείχθη εξαιρετικά ισχυρή και διέψευσε τις προβλέψεις του.

Ο κ. Κρούγκμαν αναφέρεται στο σενάριο που ο ίδιος προέβαλλε για την ελληνική κρίση και διεμήνυε τα τρία τελευταία χρόνια, κατά το οποίο η Ελλάδα θα εξερχόταν από τη ζώνη του ευρώ.

Θα προηγούνταν μία τραπεζική κρίση με επακόλουθη την επιβολή κάποιων περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές αναλήψεις και στη συνέχεια – αφού και τα επιχειρήματα κατά της εξόδου θα αποδυναμώνονταν – η Ελλάδα θα επέστρεφε στο εθνικό της νόμισμα.

“Η οικονομική μου ανάλυση δεν ήταν λαθεμένη, αλλά οι πολιτικές μου εκτιμήσεις ήταν άστοχες”, επισημαίνει, ωστόσο, συμπληρώνοντας πως η έντονη προσήλωση της πολιτικής ελίτ στο ευρώ ξεπέρασε τις προβλέψεις του.

Η Κύπρος, όμως, ακολουθεί τώρα το πρώτο σκέλος του σεναρίου, παρατηρεί ο οικονομολόγος, αναφερόμενος στην τραπεζική κρίση και στα περιοριστικά μέτρα που αποτελούν πραγματικότητα για τη Μεγαλόνησο.

Και μάλιστα διερωτάται: “Ποιος είναι ο λόγος της παραμονής στο ευρώ;”.

Η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του ενιαίου νομίσματος έχει υποχωρήσει, διατείνεται, ενώ για το μέλλον της Κύπρου στο ευρώ, θεωρεί πως πρόκειται για ένα μέλλον αποπληθωρισμού και καταστροφικής λιτότητας.

Για περισσότερες ειδήσεις στο news247.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.