Σχόλιο: Η κυπριακή λίρα, η Ε.Ε. και οι Αμερικανοί…

 


Διαβάστε επίσης: Απoκάλυψη 24Η: Η Κ.Τ. επεξεργάστηκε σενάριο Λίρας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


 

Σχόλιο: Φάνης Μακρίδης

Από οικονομικής πλευράς δεν υπάρχουν πολλά να πούμε. Θα σταθούμε στη θέση των ειδικών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι επιστροφή στη λίρα σημαίνει κατακόρυφη άνοδος του πληθωρισμού. Θα ακριβύνει η ζωή δηλαδή και δεν θα υπάρχει ουσιαστικό όφελος. «Γιατί να μπούμε σ’  αυτή την επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία, από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει ουσιαστικό οικονομικό όφελος;» διερωτώνται εύλoγα κάποιοι…

Αντίθετα, παραμονή στο Ευρώ σημαίνει ότι προσπαθούμε να ξελασπώσουμε με τα υφιστάμενα δεδομένα, χωρίς να χρειάζονται επιπλέον τρεχάματα για αλλαγή νομίσματα, έστω και με τις δύσκολες συνθήκες.

«Η οκκά εν τατρακόσια» σχολιάζουν στην κυπριακή διάλεκτο άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την όλη υπόθεση, συμπληρώνοντας πως «ό,τι και να επιλέξουμε, πάλι από οικονομικής πλευράς θα έχουμε να ανέβουμε έναν οικονομικό Γολγοθά».

Το θέμα έχει και πολιτική χροιά. Κυρίως τέτοια… Ενδεχόμενη υιοθέτηση της κυπριακής λίρας θα σημαίνει αυτόματα κι αποκοπή του ομφάλιου λώρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ζορίζουν τα πράματα σε ό,τι αφορά το Εθνικό μας πρόβλημα. Πλέον η Ε.Ε. δεν θα μπορεί να πιέσει σθεναρά την Τουρκία υποδεικνύοντάς της «για να μπεις στην Ευρώπη πρέπει να κινηθείς ουσιαστικά για επίλυση του προβλήματος κατοχής…».

Από μια άλλη οπτική γωνία, όμως, είναι καλό να ακούγεται κάτι τέτοιο από κυπριακής πλευράς. Τα περί επαναφοράς της κυπριακής λίρας από την κυβέρνησή μας, κάνουν τους ευρωπαίους να προβληματίζονται και να μας δίνουν λίγη περισσότερη σημασία.

Αν φύγουμε πάμε στη λίρα, το ευρώ θα έχει επιπτώσεις. Θα πληγεί η αξιοπιστία του, κάτι που θα χαροποιήσει και τους Αμερικανούς του δολαρίου, οι οποίοι μέσα από σχόλια και τοποθετήσεις τους (την τελευταία περίοδο) μας παρακινούν στην επιστροφή του παλιού μας νομίσματος…