Κυπριανού: “Προσπάθεια να μετακυληθούν ευθύνες”


 

Διαβάστε επίσης: Oλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

«Σε σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης» γίνεται αναφορά σ’ μία εντελώς παραπλανητική δήλωση του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Ρίκκου Μαππουρίδη, ότι δηλαδή είχα τάχα γνώση για το έγγραφο ημερομηνίας 7 Φεβρουαρίου 2013, επειδή σε δηλώσεις στο Σίγμα την επόμενη μέρα είχα κάμει αναφορά στην απαίτηση της Τρόικας για κούρεμα. Θέλω να υπενθυμίσω ότι είχα επανειλημμένα κάνει αναφορές γι’ αυτό το θέμα μέσα στον Γενάρη  προτού καν αποσταλεί, απ’ ότι λένε, το σχετικό έγγραφο», προσθέτει.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στην Ελλάδα είχε δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα «Greek News».

Εκεί, συνεχίζει, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί το μνημόνιο, είπε ότι αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην στάση των ευρωπαίων εταίρων.

«Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που είχε καταλήξει σε κατ΄ αρχήν συμφωνία προέβηκε σε όλα τα απαραίτητα βήματα. Τα 25 προσαρμοστικά νομοσχέδια τα οποία θα έπρεπε να εγκριθούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων είχαν εγκριθεί από το πρώτο 15ημερο του Δεκέμβρη. Εμείς ήμασταν καθόλα έτοιμοι, μάλιστα προχωρήσαμε και βήματα μπροστά από εκείνα που απαιτούσε η Τρόικα. Θέλω να υπενθυμίσω σε αυτό το σημείο ότι σε κάποιες χώρες υπογραφόταν το μνημόνιο και τα νομοσχέδια πήγαιναν στη Βουλή για υιοθέτηση, ένα χρόνο μετά. Δυστυχώς όμως και στο επίπεδο του Eurogoup και σε εθνικό επίπεδο υπάρχουν αντιδράσεις. Γερμανία και άλλες χώρες επιμένουν ότι θα πρέπει να μπουν κι άλλες πρόνοιες στο μνημόνιο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «κι αυτές αφορούν δυο ζητήματα, τα οποία κατά την άποψη μου δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από εμάς: Είναι το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των μεγάλων  κερδοφόρων οργανισμών οι οποίοι όλοι μαζί μπορούν να αποφέρουν μέχρι και 150 εκατομμύρια ευρώ κέρδος ετησίως και αυτά μπορούν να διοχετευτούν προς όφελος των πολιτών, οι τηλεπικοινωνίες, ο ηλεκτρισμός και τα λιμάνια. Και το δεύτερο που είναι και το χειρότερο, κάποιοι απαιτούν όπως γίνει κούρεμα του χρέους για να είναι βιώσιμο».

Διερωτήθηκε που οδηγεί αυτό; αναφέρει  «Σε κούρεμα των καταθέσεων, διότι το χρέος έχει τύχει δανεισμού από ντόπια κεφάλαια, από την Κύπρο, αυτό σημαίνει κούρεμα των καταθέσεων των Κύπριων, αλλά  και των ξένων. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει με ακρίβεια στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα χάσουμε την αξιοπιστία μας στους ξένους επενδυτές, δεν πρόκειται να ξαναφέρουν λεφτά για να καταθέσουν σε κυπριακές τράπεζες και αυτό θα οδηγήσει την Κύπρο δεκαετίες πίσω, με προοπτική σε βάθος χρόνου να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της. Δεν μπορούμε, λοιπόν να οδηγήσουμε την οικονομία στην καταστροφή γιατί κάποιοι ευρωπαίοι εταίροι έχουν εμμονές. Τους χρειαζόμαστε, θα πρέπει να μας δώσουν την αλληλεγγύη τους, αλλά θεωρώ ότι η Ε.Ε. δεν δομήθηκε πάνω σε τέτοιες προσεγγίσεις», συμπλήρωσε.

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, καταλήγει ο κ. Κυπριανού, στη δήλωση του.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ