Λιλλήκας: “Αντί σχέδιο Διάσωσης… σε σχέδιο Διάλυσης”

 


 

Διαβάστε επίσης όλο το ρεπορτάζ για την παραίτηση του προέδρου της ΤΚ 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


«Η Κύπρος με τη Συμφωνία του Eurogroup, αλλάζει πρόσωπο. Καταργείται το οικονομικό μοντέλο στο οποίο στήριζε την ανάπτυξη της, χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για νέο μοντέλο το οποίο θα μπορούσε να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.  Δεν πρόκειται για «Σχέδιο Διάσωσης» αλλά για Σχέδιο Διάλυσης και της οικονομίας και της κοινωνίας», αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωση του. 

Συνέχισε αναφέροντας «Όσο και να θέλω να εκφράσω τη συμπάθεια μου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις προσπάθειες του, δεν μπορώ να παραγνωρίσω τις ευθύνες που τον βαραίνουν γιατί δογματικά και ακατανόητα αποδέχθηκε τη λογική και τους αριθμούς της Τρόικας, ακολουθώντας τη συνταγή τους ως μονόδρομο. Κρίνεται, γιατί πεισματικά απέφυγε να εξετάσει εναλλακτικές επιλογές που είχε στη διάθεση του».

Δεν δίστασε να αναφερθεί στην πολιτική της Γερμανίας και ΔΝΤ «Αυτή η πολιτική επέτρεψε στη Γερμανία και στο ΔΝΤ να πειραματιστούν σε βάρος του Κυπριακού λαού. Τους επέτρεψε να μας τιμωρήσουν, όπως λένε  τα διεθνή ΜΜΕ, για την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, το οποίο μετά βεβαιότητας θα επαναφέρουν σύντομα, με τον ίδιο εκβιαστικό και εξευτελιστικό τρόπο, τη στιγμή μάλιστα που ο Κυπριακός Ελληνισμός θα βρίσκεται σε κοινωνική εξαθλίωση».

«Η άτακτη υποχώρηση μας στο Eurogroup, έστειλε το μήνυμα πως ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση του είναι ευάλωτοι στους εκβιασμούς και χωρίς αντιστάσεις. Οι περιβόητες φιλίες με την κυρία Μέρκελ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αποδείχθηκαν ψευδαισθήσεις που πληρώνει η Κύπρος. Αναμένουμε να δούμε τη Δανειακή Σύμβαση, η οποία πριν υπογραφεί από την Κεντρική Τράπεζα και πριν επικυρωθεί από τη Βουλή, θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί, για να ενημερωθούν οι πολίτες. Η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει να μετατραπεί σε αποικία της Τρόικας η οποία θα κυβερνά δια των υπαλλήλων της που θα έχουν εξουσία Κυβερνήτη». 

Σύμφωνα με τον κ.Λιλλήκα η Συμφωνία του Eurogroup θα έχει τις ακόλουθες άμεσες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες:

1. Οδηγεί σε άμεση και σημαντική μείωση του ΑΕΠ της Κύπρου  και των εισοδημάτων όλων των εργαζομένων .

2. Η έλλειψη ρευστότητας των Κυπριακών εταιριών και η φυγή ξένων καταθέσεων και εταιριών, θα οδηγήσει σε άμεση δραματική αύξηση της ανεργίας κατά αρκετές δεκάδες χιλιάδες.Η ανεργία και η μείωση μισθών θα αυξήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με συνέπεια την εκποίηση κατοικιών.

3.       Η βαθιά οικονομική ύφεση και η αύξηση της ανεργίας θα μειώσουν  σημαντικά τα έσοδα του κράτους από  εισπράξεις φορολογίας όπως το ΦΠΑ, το φόρο εισοδήματος και τον εταιρικό φόρο ενώ θα αυξηθούν οι  δαπάνες του κράτους σε ανεργιακό επίδομα. Αυτό θα επιφέρει μεγαλύτερες αποκοπές μισθών δημοσίων υπαλλήλων, συντάξεων και επιδομάτων που θα επιβληθούν με τα νέα πακέτα μέτρων της Τρόικα που σύντομα θα ακολουθήσουν.

 

4.      Η μεταφορά των 9,5 δις του ELA, στην Τράπεζα Κύπρου αποτελεί ένα απενεργοποιημένο θανατηφόρο ιό που μπορεί να ενεργοποιηθεί ανα πάσα στιγμή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία θα μπορεί να μας εκβιάζει με την απόσυρση της ρευστότητας.

Τέλος στην ανακοίνωση του τόνισε ότι «Μια τέτοια Συμφωνία που επηρεάζει το παρόν και το μέλλον της πατρίδας, μόνο από το λαό μπορεί να επικυρωθεί. Γι’ αυτό επιβάλλεται η Δανειακή Σύμβαση να τεθεί σε Δημοψήφισμα. Οι λύσεις για ξεπέρασμα πρέπει να αναζητηθούν  έξω από τον παραλογισμό της Τρόικας και του Eurogroup, για να διατηρήσουμε την εθνική μας κυριαρχία και ανεξαρτησία».