«Μάχη» με την Τρόικα για soft μειώσεις χωρίς απολύσεις στο δημόσιο


Διαβάστε επίσης Το πακέτο της ανάκαμψης από τον Νίκο Αναστασιάδη


Ο Υπουργός Οικονομικών, επιβεβαίωσε τα σενάρια; Που μιλούσαν για μειώσεις μισθών, την ώρα που μέχρι και πριν την συμφωνία της 25ης Μαρτίου, οι πάντες διέψευδαν. Έκανε λόγο για ορισμένες υποκατηγορίες, όπου θα υπάρξουν αναπροσαρμογές προς τα κάτω, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τους καθηγητές, όπου απειλούνται να χαθούν 400 θέσεις εργασίας.

Από την άλλη το πλάνο του ΔΝΤ έχει στην κορυφή μειώσεις 25% σε βάθος 3ετίας και απολύσεις με στόχο την συρρίκνωση του δημοσίου τομέα. Την ίδια ώρα εξακολουθεί να μην στον κατάλογο των εσόδων τα πιθανά έσοδα από το φυσικό αέριο. 

Δεν βγαίνουν οι αριθμοί με τις ιδιωτικοποιήσεις 

Η Λευκωσία ξεκίνησε ήδη τον σχεδιασμό για τις ιδιωτικοποιήσεις με βάση το πορτογαλικό μοντέλο. Η ΑΗΚ, η Cyta και η Αρχή Λιμένων θα ενταχθούν κάτω από μια ομπρέλα, που θα ονομάζεται ιθύνουσα εταιρεία και ακολούθως θα γίνει μετοχοποίηση.  Οι μετοχές θα διαχωριστούν σε Διοικητικές και Μερισματικές. Οι Διοικητικές θα περάσουν στο κράτος και οι μερισματικές στους υποψηφίους επενδυτές. Αν ισχύσει αυτό το σενάριο είναι ξεκάθαρο ότι η Διοίκηση των οργανισμών θα ανήκει στο κράτος.

Ωστόσο τα έσοδα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δις ευρώ, με την Τρόικα να είχε στα «χαρτιά» της έσοδα πάνω από 2,5 δις ευρώ.  

Το παιχνίδι της «σταγόνας» από το ΔΝΤ

Με απειλή μιας αποχώρησης του ΔΝΤ από το κυπριακό μνημόνιο θα πορεύεται η Λευκωσία για να μπορεί να παίρνει την δόση κάθε τρεις μήνες. Οι προκατακτικές εκθέσεις των δανειστών δείχνουν μείωση του ΑΕΠ από 20% – 30%, γεγονός που θέτει σε αμφιβολία την απόφαση του Eurogroup που μιλά για δημόσιο χρέος 100% το 2020.