Περδίκης: Τα διατάγματα της ΚΤ στραγγαλίζουν την οικονομία


Διαβάστε επίσης: Αναφορά του spiegel στο 24Η!

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Τα διατάγματα  της Κεντρικής Τράπεζας για τις τράπεζες ουσιαστικά οδηγούν σε στραγγαλισμό της κυπριακής οικονομίας και αποστράγγισης της ελάχιστης εναπομείνασας ρευστότητας στην αγορά, δήλωσε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, εκφράζοντας την ανάγκη να μελετηθεί άμεσα και εφαρμοστεί μια πορεία εξόδου από το μνημονιακό αδιέξοδο.

Ο κ. Πεδίκης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, είπε ότι “η Κεντρική Τράπεζα συμπεριφερόμενη ως εκπρόσωπος της (τροϊκανής) κατοχικής δύναμης εκδίδει διατάγματα που είναι τόσο δυσνόητα και περίπλοκα που σπέρνουν- στην καλύτερη  περίπτωση- τη σύγχυση και τον πανικό”, προσθέτοντας ότι “δεν αποκαθίσταται η ηρεμία και η εμπιστοσύνη στην αγορά με τέτοια περίπλοκα και ακατανόητα διατάγματα της Κεντρικής Τράπεζας”.

“Εμείς πιστεύουμε ότι δεν είναι η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στην αγορά μέσα στα σχέδια της τρόικας και των εδώ εκπροσώπων της και αυτό αποδεικνύουν τα πρώτα έργα και ημέρες τους”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, “η συνθηκολόγηση και η παράδοση της Κύπρου στην νέα τροϊκανή κατοχή έγινε με την συμφωνία της 24ης Μαρτίου”, ενώ “με τη συμφωνία της συνθηκολόγησης η Λαϊκή Τράπεζα διαλύεται και η Τράπεζα Κύπρου μπαίνει σε περιπέτειες που καθιστούν αμφίβολη την τελική επιβίωση της“.

“Η απειλή της χρεοκοπίας της Τράπεζας Κύπρου θα επικρέμεται επί της Κυπριακής Οικονομίας και θα λειτουργεί ως δαμόκλειος σπάθη, ως λαιμητόμος και ως εργαλείο εξαναγκασμού στη λήψη επαχθών και καταστροφικών για την κυπριακή οικονομία και την κοινωνική συνοχή μέτρων. Κι αυτό ας είναι το λιγότερο αφού επαπειλούνται ανάλογες εκβιαστικές συμπεριφορές και σε άλλα μέτωπα ( Κυπριακό και υδρογονάνθρακες)”, πρόσθεσε.

Ο κ. Περδίκης “με την απειλή της άμεσης άρσης της ρευστότητας στην Λαϊκή Τράπεζα ( και ενδεχομένως στη Τράπεζα Κύπρου) η ηγεσία μας αποδέχτηκε τη διάλυση της μιας, την υποδούλωση της άλλης και την στέρηση κάθε ρευστότητας ολόκληρης σχεδόν της οικονομίας της χώρας που είναι πολλαπλάσια σε όγκο των δυο τραπεζών”.

“Αυτές οι πολιτικές φανερώνουν τις αληθινές προθέσεις της τρόικας και οδηγούν στο λογικό συμπέρασμα ότι πρέπει αμέσως να μελετηθεί και εφαρμοστεί μια πορεία εξόδου από το μνημονιακό αδιέξοδο αρκεί κάτι τέτοιο να γίνει μετά από σοβαρή μελέτη, κοινό προβληματισμό, διαφάνεια και δημοκρατική νομιμοποίηση (δημοψήφισμα)”, κατέληξε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ