Ντάισελμπλουμ: “Η αποπληρωμή του δανείου μέσω του Φ.Α. της Κύπρου”


Διαβάστε επίσης τις δηλώσεις Ντάϊσελμπλουμ περί κυπριακού προτύπου 

Δείτε επίσης τι δήλωνε πριν λίγο καιρό ο Ντάισελμπλουμ: Τα κέρδη της Κύπρου από ΦΑ πάνε στην “δόση”

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Ενώ στην Κύπρο οι αντιδράσεις για τους σκληρούς όρους του δανείου συνεχίζονται, στην Ολλανδία η συζήτηση αφορά το πότε και αν θα μπορέσει ποτέ η Κύπρος να αποπληρώσει το δάνειο των 10 δισ. ευρώ. Βέβαια, οι προθέσεις του προέδρου του Eurogroup είχαν διαφανεί από τον περασμένο Φεβρουάριο… 

Ο Ντάισελμπλουμ μίλησε το βράδυ της Τρίτης για το κυπριακό μνημόνιο και του τέθηκε το ερώτημα από Ολλανδούς δημοσιογράφους για το αν υπάρχει ελπίδα ποτέ να ξεπληρωσει την οφειλή των 10 δισ. η Κύπρος, αφού ο προηγούμενος υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας δεν τόλμησε ποτέ να αναφέρει ότι τα χρήματα που έδωσε η Ολλανδία για δάνειο στην Ελλάδα δεν θα μπορούσαν να εισπραχτούν ποτέ -σ.σ σύμφωνα με τον αρθρογράφο της ολλανδικής ιστοσελίδας BNR.nl-. 

Συγκεκριμένα, η άποψη του δημοσιογράφου είναι η εξής: “Παίρνουμε τα χρήματα από τους Έλληνες και με τόκο. Η Κύπρος πήρε περισσότερα από 10 δισ., ενώ η Ελλάδα πήρε περισσότερα από 200. Και αυτά είναι σε μία οικονομία των 16 δισ. Μόνο για τώρα.

Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου έχει λίγο πολύ καταστραφεί. Το ΔΝΤ περιμένει ύφεση της τάξης του 50%. Η χώρα πρέπει να κάνει αποκοπές, να αυξήσει τη φορολογία και ο τουρισμός μπορεί να περιμένει μείωση. Επομένως είναι λογικό η σκέψη μας να πηγαίνει στο φυσικό αέριο. Γι’ αυτό οι σκέψεις μας πηγαίνουν άμεσα στο φυσικό αέριο που βρέθηκε πρόσφατα στην Κύπρο”.

Η απάντηση του Ντάισελμπλουμ το βράδυ της Τρίτης στην ολλανδική Βουλή ήταν: “Φαίνεται ότι το πεδίο του φυσικού αερίου θα είναι μέρος της τελικής συμφωνίας, καθώς μαζί με το δάνειο των 10 δισ. θα υπάρχουν συμφωνίες για πιθανά κέρδη. Δηλαδή μπορείτε να σκεφτείτε ότι τα πιθανά έσοδα από το φυσικό αέριο θα ξεπληρώσουν τα 10 δισ. του δανείου. Είναι ένα πολύ καλό σημείο και θα συμπεριληφθεί στις επόμενες συνομιλίες“.

Ο Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε μετά από ερώτηση του Ολλανδού βουλευτή, Τόνι Βαν Ντάικ ότι υπάρχει αβεβαιότητα για το κυπριακό φυσικό αέριο και για τον τρόπο αποπληρωμής του δανείου, το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει η ολλανδική Βουλή τον Απρίλιο, όταν το ΔΝΤ θα επαναυπολογίσει αν το κυπριακό χρέος είναι βιώσιμο. Ο αρθρογράφος της BNR αναρωτιέται “πως θα ζήσουν οι Κύπριοι στο μέλλον”; Η απάντηση του Ντάισελμπλουμ είναι ότι ίσως θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι ένα νέο “σχέδιο Μάρσαλ” για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ στα ολλανδικά:

 
Δήλωση Ντάισελμπλουμ στην ολλανδική Βουλή από 24hcomcy