Ντάισελμπλουμ: “Όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο βαγόνι”

 


Διαβάστε επίσης τις δηλώσεις Ντάϊσελμπλουμ περί κυπριακού προτύπου 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Στο εισαγωγικό σημείωμα της συνέντευξης που έδωσε στην εφημερίδα ο κ. Ντάισελμπλουμ, σημειώνει ότι περί τα μεσάνυχτα της Κυριακής ο ίδιος κατέστησε σαφές στον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «εάν δεν σημειωθεί τώρα πρόοδος, οι συζητήσεις θα διακοπούν. Και μόλις εκείνη τη στιγμή υπήρξε κινητικότητα».

Ο Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ότι «Νόμιζα ότι δεν πρόκειται τελικά να βρεθεί λύση», επισημαίνοντας πως αρχικά ο Αναστασιάδης αρνήθηκε να προχωρήσει σε εκκαθάριση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε : «Είναι κατανοητό ότι προσπάθησε να σώσει ό,τι μπορούσε να σωθεί. Αλλά ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονταν, έγινε γνωστό ότι ολοένα και λιγότερα χρήματα είναι διαθέσιμα από τα μηχανήματα ανάληψης μετρητών. Η Λαϊκή τράπεζα δεν μπορούσε πλέον να σωθεί. Απέμενε απλώς να πατήσει το κουμπί ο Αναστασιάδης» .

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου εαν  ο Πρόεδρος της Κύπρου ήταν εξοργισμένος, απάντησε ότι για κάθε πρόεδρο θα ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση να αποφασίσει ούτε λίγο ούτε πολύ να σβήσει από το χάρτη τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. 

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα είναι ένα πλήγμα για την οικονομία της Κύπρου. Μια τέτοια απόφαση χρειάζεται ηγετικά χαρίσματα, τα οποία τελικά ο Αναστασιάδης απέδειξε ότι διαθέτει», 

Γιατί δεν αποφάσισε μια εβδομάδα νωρίτερα την εκκαθάριση των τραπεζών; Στην ερώτηση αυτή δήλωσε ότι η εκκαθάριση αυτή δεν έγινε δεκτή την προηγούμενη εβδομάδα από την Κύπρο.  Τόνισε ότι «Και δεν μπορείς να παρακάμψεις μια χώρα και να της πεις ‘αυτό πρέπει να το κάνεις’. Η εκκαθάριση των τραπεζών δεν θα είχε περάσει από το κυπριακό κοινοβούλιο. Βέβαια το ίδιο συνέβη τελικά και με την εισφορά στις καταθέσεις, κάτι που δεν είχαμε υπολογίσει σωστά».

Ο κ. Αναστασιάδης, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ,  επέλεξε να επιβάλει φόρο σε όλες τις καταθέσεις, ακόμα και σε αυτές που ήσαν μικρότερες από 100.000 ευρώ.  Η επιλογή να χωριστούν οι τράπεζες σε καλή και κακή και να θιγούν μόνο οι μεγαλοκαταθέτες τέθηκε νωρίτερα στο τραπέζι, με τις διαπραγματεύσεις της Κύπρου.

Η  αβεβαιότητα κυριαρχούσε κυρίως στους κύκλους των δημοσιογράφων, των πολιτικών και των διαμορφωτών γνώμης, συνέχισε. «Αυτοί προέβλεπαν την αναζωπύρωση της κρίσης και το τέλος του ευρώ. Από την άλλη μεριά, δεν είδα μεγάλη αναστάτωση στις χρηματαγορές. Δεν υπήρξαν εκροές καταθέσεων από άλλες τράπεζες στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι χρηματαγορές ήσαν λιγότερο νευρικές απ’ ότι νομίζουμε», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

Από την άλλη  δήλωσε ότι «Προκλήθηκε ανησυχία επειδή οι καταθέτες δεν αισθάνθηκαν πλέον ασφαλείς. Αυτό δεν μπόρεσα να το διαβλέψω. Για μένα επρόκειτο για μια εφάπαξ εισφορά σε περιουσιακά στοιχεία που δεν είχε τίποτα το μεμπτό».

Ανέφερε ότι «Μετακυλίουμε τους κινδύνους και τα βάρη εκεί από όπου προήλθαν. Δηλαδή στις τράπεζες, τους μετόχους και τους μεγαλοκαταθέτες. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας αναλαμβάνει απερίσκεπτα μεγάλο κίνδυνο επειδή υπήρχε πάντοτε το προστατευτικό δίχτυ του κράτους. Μόνον όταν εκλείψει το δίχτυ αυτό, υπάρχει μια υγιής οικονομική συμπεριφορά στον εν λόγω τομέα».

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφού ότι οι εξελίξεις υπονομεύουν το κύρος του ως πρόεδρο του Γιούρογρουπ την ώρα που ο προκάτοχός του διατυπώνει επικρίσεις εις βάρος του, ο κ. Ντάισελμπλούμ, είπε ότι 

«Ο Γιούνκερ με πήρε τηλέφωνο για να μου ζητήσει συγγνώμη. Αυτό που είπε, τα είπε αστειευόμενος. Αναλαμβάνω την ευθύνη για την απόφαση. Πολύ περισσότερο όταν διατυπώνονται επικρίσεις, οφείλει κανείς να στέκεται στο ύψος του και να μην ‘νίπτει τας χείρας του’. Δεν αισθάνομαι ‘λαβωμένος’, κάθε άλλο, οι εξελίξεις αυτές με έχουν κάνει πιο δυνατό», απάντησε στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι οι εξελίξεις υπονομεύουν το κύρος του ως πρόεδρο του Eurogroup.

 «Η σταθερότητα της ευρωζώνης αποδυναμώνεται εάν χαλαρώσουν οι δεσμοί μεταξύ των χωρών», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι. «Δεν είναι όμως αλήθεια ότι η Γερμανία αποτελεί ένα είδος ‘φόβητρου’. Πολύ νωρίς προσδιόρισα τα βασικά στοιχεία για τη διάσωση της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης της οροφής των 10 δις ευρώ που θα δοθούν ως δάνειο. Και η Γαλλία και η Ιταλία και η Ισπανία με ενθάρρυναν να κρατήσω αυτή τη γραμμή. Ο Γάλλος συνάδελφός μου Μοσκοβισί μάλιστα, χαρακτήρισε την Κύπρο ως μια ‘οικονομία-καζίνο»

«Την ίδια στιγμή, μου προξενεί εντύπωση ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Σχεδόν παντού πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις του ανταγωνισμού και να εξυγιανθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Η άποψη ότι ο Βορράς είναι υγιής, ενώ ο Νότος νοσεί, χρειάζεται επαναδιατύπωση. Όλοι  βρισκόμαστε στο ίδιο βαγόνι».