Ο εφιάλτης ενός πιθανού τσουνάμι και πάνω από τις ΗΠΑ

 


Διαβάστε επίσης: Συναρμολογώντας το μεγαλύτερο αυτοκίνητο του κόσμου 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι στην Καλιφόρνια ζουν σε παράκτιες ζώνες που κινδυνεύουν να καταστραφούν από πλημμύρες σε περίπτωση τσουνάμι, σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Κέντρου Γεωφυσικής (USGS).

Από την έρευνα προκύπτει πως κύματα ύψους οκτώ ή περισσότερων μέτρων θα μπορούσαν να πλήξουν τη βόρεια Καλιφόρνια σε περίπτωση σεισμού μεγέθους 8 βαθμών στην περιοχή.

«Οι τραγικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και οι ζημιές που προκλήθηκαν από τα πρόσφατα καταστροφικά τσουνάμι έφεραν στο φως την επικινδυνότητά τους», τονίζεται στην έρευνα, η οποία αναφέρεται στα τσουνάμι του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό και του 2011 στην Ιαπωνία.

«Ιστορικά και γεωλογικά στοιχεία δείχνουν πως οι ακτές της Καλιφόρνιας έχουν ήδη ζήσει τσουνάμι αυτού του μεγέθους και έχουν απειληθεί από τσουνάμι τα οποία προκάλεσαν διαφορετικά φαινόμενα», όπως σεισμοί μικρής ή μεγάλης ισχύος, επισημαίνεται ακόμα.

Έκθεση 60 σελίδων που επισυνάπτεται στην έρευνα και συντάχθηκε από την Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών της Καλιφόρνιας περιλαμβάνει λεπτομερείς χάρτες που δείχνουν τις ακτές, οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο, από το Σαν Ντιέγκο στο Λος Άντζελες και το Όκλαντ κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.

Συνολικά ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στις ζώνες, οι οποίες είναι πιθανόν να πλημμυρίσουν από τσουνάμι φτάνει τους 267.000, ενώ άλλοι 169.000 εργάζονται στις συγκεκριμένες περιοχές. Ο αριθμός του μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με την ώρα της ημέρας, για παράδειγμα στις τουριστικές παραλίες.

Τα τσουνάμι που σχηματίζονται στα βαθιά αποτελούν μικρότερο κίνδυνο διότι τα κύματά τους είναι μικρότερα και οι αρχές έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή του για να εκδώσουν προειδοποίηση.

Όμως υπάρχει ένας ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος σε περίπτωση σεισμού στο ρήγμα της Κασκάντια που διατρέχει μια περιοχή περίπου 1.000 χιλιομέτρων από τη βόρεια Καλιφόρνια ως το Βανκούβερ, υπογραμμίζεται στην έρευνα.

Το ρήγμα αυτό έχει ενεργοποιηθεί και έχει προκαλέσει τσουνάμι τουλάχιστον επτά φορές εδώ και 3.500 χρόνια, με διαλείμματα που κυμαίνονται από 140 ως χίλια χρόνια… Το τελευταίο χρονολογείται από το 1700.

«Ένας μελλοντικός σεισμός που θα συνδέεται με το ρήγμα της Κασκάντια (μεγέθους τουλάχιστον 8 βαθμών) θα προκαλέσει κύματα οκτώ μέτρων ή και μεγαλύτερα και θα πλημμυρίσει τις ζώνες αυτές μέσα σε 15 ως 20 λεπτά από την αρχική δόνηση», προειδοποιεί η έκθεση.

«Η νότια Καλιφόρνια είναι πιθανόν να πληγεί από ένα ανάλογο τσουνάμι, χωρίς να έχει γίνει αισθητή στην περιοχή η αρχική σεισμική δόνηση και τα κύματα θα φτάσουν εκεί μια ώρα αργότερα», καταλήγει η έρευνα.

 

Πηγή: newsbeast.gr