Ομήρου: Λύση μόνο εκτός Τρόικας

 

Ο επιχειρούμενος στραγγαλισμός της κυπριακής οικονομίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αφήνει κανένα άλλο περιθώριο παρά να επιδιώξουμε την οριστική λύση των σημερινών προβλημάτων εκτός Μηχανισμού και εκτός Τρόικας.


Διαβάστε επίσης: Σύσταση Διερευνητικής Επιτροπής για το μνημόνιο ανακοίνωσε η κυβέρνηση


 

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Ομήρου είπε ότι επιθυμεί εκ μέρους του Κ.Σ. ΕΔΕΚ να απευθυνθεί προς το λαό για να εκθέσει τις απόψεις και θέσεις τους για «τη σημερινή σκληρή δοκιμασία που υφίσταται η χώρα μας».

«Ως αποτέλεσμα λαθών και παραλείψεων των τελευταίων χρόνων που οδήγησαν σε δημοσιονομική εκτροπή αλλά κυρίως ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2011 για απομείωση του ελληνικού χρέους, χωρίς καμιά πρόνοια προστασίας των κυπριακών τραπεζών, η Κύπρος υποχρεώθηκε να απευθυνθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Αφού προηγήθηκε η αλόγιστη και ασυλλόγιστη επένδυση των δύο μεγάλων τραπεζών της Κύπρου σε ελληνικά ομόλογα», είπε, προσθέτοντας ότι αναμέναμε από τους εταίρους κατανόηση και αλληλέγγυα συμπεριφορά.

«Αντί τούτου βρεθήκαμε ενώπιον ενός ωμού και κλιμακούμενου εκβιασμού», είπε, προσθέτοντας ότι η Κύπρος κλήθηκε να διαλύσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα και να υπαχθεί σε δεσμά νεοαποικιακής μορφής από εκείνους, που ως μη όφειλαν, αντί ως εταίροι συμπεριφέρονται ως εκβιαστές.

«Είναι προφανές ότι στο χρονικό διάστημα που προηγήθηκε της σημερινής κρίσης υπήρξε μεθόδευση για τη διατύπωση του σημερινού ωμού εκβιασμού. Όταν η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωζώνη το 2008 κατόπιν των απαραίτητων ελέγχων, εκρίθη ότι ούτε φορολογικός παράδεισος ήταν, ούτε χώρα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», συμπλήρωσε.

Αιφνίδια, αλλά όχι ανεξήγητα, τους τελευταίους μήνες, η Κύπρος έγινε στόχος κακόβουλων και συκοφαντικών επιθέσεων που αφορούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και το φορολογικό καθεστώς με «ορατούς δια γυμνού οφθαλμού» στόχους, ανέφερε ο κ. Ομήρου.

«Την καταστροφή του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, τη διάλυση των παραδοσιακών φιλικών σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσία και την περιαγωγή της χώρας μας σε καθεστώς κράτους ήσσονος ή και ανύπαρκτης κρατικής κυριαρχίας. Η συμφωνία της 25ης Μαρτίου, είναι εξοντωτική, αφού επέβαλε την ουσιαστική εξουθένωση των δύο «πνευμόνων» με τους οποίους ανέπνεε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου. Τις δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες», πρόσθεσε.

«Η συμπεριφορά της Τρόικας και των ισχυρών ταγών της Ε.Ε. υπήρξε προμελετημένη, αδίστακτη και καταστροφική. Δεν μπορούμε παρά να συνδέσουμε αυτή τη συμπεριφορά με τη  μελλοντική διαχείριση του φυσικού μας πλούτου και τη λύση του Κυπριακού», είπε, διευκρινίζοντας ότι «αυτές οι πικρές διαπιστώσεις δεν είναι επινοήσεις συνωμοσιολογικού χαρακτήρα αλλά το αβίαστο συμπέρασμα από όλες τις μεθοδεύσεις  των τελευταίων μηνών» και ότι η θέση μας υπήρξε και παραμένει σταθερά ευρωπαϊκή.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι μεταξύ αποδοχής της ταπεινωτικής και εξουθενωτικής μεταχείρισης που θα οδηγεί σε συνεχή υποδούλωση το λαό και την Κύπρο και της εξέτασης μιας άλλης στάσης και θέσης της Κύπρου με όλες τις συνέπειες, δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας δισταγμός και καμιά αμφιταλάντευση, αναφερόμενος σε μεγάλο χρέος να επιλέξουμε  αντί της ευτελούς και αναξιοπρεπούς επαιτείας την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της εθνικής αξιοπρέπειας και της ηθικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Προτεραιότητα τώρα, συνέχισε, είναι η προετοιμασία για ταχύτατη απαλλαγή από μνημόνια και δανειακές συμβάσεις.

Η ΕΔΕΚ, είπε ο κ. Ομήρου, απαιτεί άμεσα τον καταλογισμό ευθυνών και την προσαγωγή των υπαιτίων ενώπιον της δικαιοσύνης, τη δημοσιοποίηση του καταλόγου των ονομάτων εκείνων, που φυγάδευσαν χρηματικά ποσά κατατεθειμένα σε κυπριακές τράπεζες, σε τράπεζες του εξωτερικού το τελευταίο χρονικό διάστημα και κάλεσε το λαό να διατηρήσει την αυτοπεποίθηση και το αγωνιστικό του πνεύμα.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Ομήρου χαιρέτισε τις σημερινές κινητοποιήσεις της νεολαίας, που, όπως είπε, «δίνουν το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους αδίστακτους ηγεμονικούς