Παγκόσμια Τράπεζα: “Η κυπριακή κρίση θα μεταδοθεί στις αναδυόμενες αγορές”


Διαβάστε επίσης όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Για αυτόν τον λόγο ζήτησε να διευθετηθεί γρήγορα η κρίση στην Κύπρο, αλλιώς προειδοποίησε τις χώρες αυτές να είναι έτοιμες να δεχθούν μεγάλες πιέσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή της η Ιντραουάτι, στο περιθώριο ενός φόρουμ στο Πεκίνο, δήλωσε πως παρακολουθεί από πολύ κοντά την έκβαση ενός σχεδίου για την επιβολή ενός εφ’ άπαξ τέλους στις κυπριακές καταθέσεις στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την παροχή στήριξης ύψους 10 δισεκ. ευρώ από την ΕΕ.

Τα σχόλιά της έρχονται σε αντίθεση με τα σχόλια Γερμανών πολιτικών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η διάδοση της κρίσης από την Κύπρο θα είναι περιορισμένη. Επίσης οι συναλλαγές στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές γίνονται με σχετική ηρεμία αφότου ξέσπασε η κρίση στην Κύπρο. Εντούτοις καθώς η προσοχή είναι στραμμένη στην Κύπρο, μια δυσμενής υποδοχή από τους επενδυτές του τελικού σχεδίου για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας μπορεί να είναι μεταδοτική και θα μπορούσε να απειλήσει άλλες ευάλωτες χώρες, ιδιαίτερα αυτές στην Ευρώπη, δήλωσε η Ιντραουάτι.

“Η πρώτη επίδραση αυτής της κατάστασης στην Ευρώπη σ’ αυτό το παγκόσμιο περιβάλλον έρχεται από το πώς αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση αυτή, επειδή αυτή η πρώτη επίδραση είναι ψυχολογική”, τόνισε.

“Και είναι μεταδοτική”, πρόσθεσε, “επειδή έρχεται από την αγορά κεφαλαίου, από την αγορά αξιών, από το χρηματοπιστωτικό τομέα”.

“Πρέπει να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο”, δήλωσε η Ιντραουάτι. “Όχι μόνο την ψυχολογία, αλλά και τις διευθετήσεις που γίνονται στο τραπεζικό σύστημα και τη μεταχείριση των καταθέσεων”.

“Η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να διαθέσει στον εαυτό της την πολυτέλεια να έχει και πάλι μεγαλύτερη αστάθεια. Γι’ αυτό εκείνοι που αποφασίζουν για την πολιτική πρέπει να κάνουν το σωστό με πολύ γρήγορο τρόπο ώστε να μειώσουν την αστάθεια και την αβεβαιότητα”, πρόσθεσε.

Πηγή: Protothema.gr