Σχόλια του γερμανικού Τύπου για τη συμφωνία Eurogroup


 

Διαβάστε επίσης όλο το ρεπορτάζ για την παραίτηση του προέδρου της ΤΚ 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


«Το τέλος του ελεύθερου χρήματος» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Στην Κύπρο ισχύει καθεστώς ελέγχων για τα κεφάλαια. Για να μην καταρρεύσει η οικονομία επιβλήθηκαν έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων. Πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο στην ΕΕ και δεν αποκλείεται να διαρκέσει μήνες.

Σε ανταπόκριση από τη Λευκωσία σημειώνεται: «Η χρεοκοπία της χώρας αποτράπηκε. Το μέλλον της Κύπρου έχει εξασφαλιστεί, προς το παρόν τουλάχιστον. Η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Όμως ο κυπριακός πληθυσμός δεν έχει ψευδαισθήσεις. Γνωρίζει ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι τεράστιες. (…)

O κίνδυνος μιας οικονομικής κατάρρευσης παραμένει. Τη μεγαλόνησο απειλούν μαζική ανεργία και κοινωνικές συγκρούσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν τους Κύπριους στο σημείο να γυρίσουν τη πλάτη στο ευρώ. Ακριβώς αυτό ήθελαν να αποφύγουν οι ευρωπαίοι εταίροι με τη συμφωνία στο Eurogroup.

Σπανίως η Frankfurter Allgemeine Zeitung αφιερώνει και τα δύο σχόλια του πρωτοσέλιδου σε ένα θέμα, όπως κάνει σήμερα με την Κύπρο. Στο πρώτο διαβάζουμε: «Οι Κύπριοι θα πρέπει να βαδίσουν τώρα σε ένα δρόμο στρωμένο με αγκάθια. Το οικονομικό μοντέλο της μεγαλονήσου καταργείται. Μέχρι να ξεκινήσει η εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, τους Κυπρίους περιμένουν δύσκολες μέρες. Είναι κατανοητό ότι ο πληθυσμός είναι δυσαρεστημένος από τη συμφωνία στις Βρυξέλλες. Από την άλλη, όμως, η συμφωνία είναι σωστή γιατί αναγκάζει και εκείνους που έφεραν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής να συνεισφέρουν. Οι Κύπριοι αισθάνονται ενδεχομένως θύματα, όμως δεν είναι οι ευρωπαίοι εταίροι που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση.

Στο δεύτερο σχόλιο του πρωτοσέλιδου επισημαίνεται: «ΕΕ, ΕΚΤ έκλεισαν τα μάτια, ενώ γνώριζαν ότι οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου ήταν αφερέγγυες. Τώρα οι “σωτήρες“ της Κύπρου περιορίζουν την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και θέτουν εκτός ισχύος μια θεμελιώδη ελευθερία της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς. Αν η συνοχή της ευρωζώνης εξασφαλίζεται μόνο με ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων, τότε είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι ενδέχεται να ακολουθήσει.

Η Süddeutsche Zeitung προειδοποιεί: «Όποιος (στη Γερμανία) προτείνει τρόπο αντιμετώπισης της Ισπανίας παρόμοιο με εκείνο της Κύπρου, θα πρέπει να το σκεφθεί καλά. Η Γερμανία βγαίνει προς το παρόν κερδισμένη, διότι χωρίς το ευρώ θα διολίσθαινε σε βαθιά κρίση. Αν όμως συνεχίσει να τηρεί σκληρή στάση, θα κληθεί να πληρώσει ανυπολόγιστο πολιτικό τίμημα. Ένας πολιτικός αποκλεισμός στην Ευρώπη δεν θα μπορούσε να λυθεί ούτε με όλα τα ευρώ του κόσμου. Η Κύπρος πρέπει να παραμείνει παράδειγμα προς αποφυγή, που θα καταδεικνύει ότι η πολιτική και οικονομική θρασύτητα δεν ανταμείβονται.

Πηγή: ΚΥΠΕ