Στόχος για μείωση 3% στο ρεύμα


 

Διαβάστε επίσης τις δηλώσεις Ντάϊσελμπλουμ περί κυπριακού προτύπου 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, εξερχόμενος από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη συμμετοχή όλων φορέων που έχουν να κάνουν με τον τομέα της ενέργειας.

Παράλληλα, ο Υπουργός ανέφερε ότι η μείωση της τάξης του 5,75% που είχε ήδη αποφασιστεί, ισχύει από την 1η Απριλίου.

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο και τις σχέσεις με το Ισραήλ, ο κ. Λακκοτρύπης, ανέφερε ότι επίκειται επίσκεψη του ίδιου στη γείτονα χώρα εντός Απριλίου. Στο Ισραήλ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εντός Μαΐου, όπως προκύπτει και από δηλώσεις του Προέδρου της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπου Έλληνα.

«Ο στόχος είναι τουλάχιστον επιπλέον 3%», ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης στις δηλώσεις του.

«Το μεγαλύτερο κόστος στην ηλεκτροπαραγωγή είναι το κόστος των καυσίμων και το κόστος της χρηματοδότησης της ΑΗΚ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η ΑΗΚ θα διαβουλευθεί εσωτερικά για να έρθει πίσω σε 2 εβδομάδες και το βλέπουν πάρα πολύ θετικά». Οπότε, είπε, «είμαστε αισιόδοξοι ότι θα γίνει και αυτό μέχρι το τέλος του μήνα, αρχές του Απριλίου».

Ο Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «συζητήσαμε επίσης την ταχύτερη ενσωμάτωση των φωτοβολταϊκών στον ενεργειακό κύκλο και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την αυτοπαραγωγή ενέργειας, κάτι που θα απαμβλύνει και τους καταναλωτές αλλά και τις ξενοδοχειακές μονάδες». Ότι, εξήγησε, «θα μπορέσουν να παράξουν την δική τους ενέργεια για να μειωθεί το κόστος». Ως προς αυτό, ανέφερε ότι η ΡΑΕΚ ετοιμάζει δικό της σχέδιο το οποίο και θα παρουσιάσει στην Κυβέρνηση σε περίπου δεκαπέντε μέρες».

Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε και το θέμα της ενδιάμεσης λύσης. «Είχαμε πει ότι αν μειώνεται ουσιαστικά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, υπάρχουν και κάποια άμεσα άλλα οφέλη, όπως για νέες θέσεις εργασίας, είναι το θέμα της δανειοδότησης της ΑΗΚ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κάτι που θα μειώσει και περαιτέρω το κόστος, γιατί όπως είχα πει προηγουμένως ένα από τα πιο ψηλά κόστη είναι ακριβώς το κόστος χρηματοδότησης που έχει αυτή τη στιγμή ο οργανισμός».

Πηγή: ΚΥΠΕ