Σύσκεψ​η για θέματα ενέργειας και ηλεκτρ. ρεύματος


 

Διαβάστε επίσης τις δηλώσεις Ντάϊσελμπλουμ περί κυπριακού προτύπου 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης για την Ενέργεια και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη και των εμπλεκόμενων φορέων. 

Μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «σήμερα το πρωί είχαμε σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην οποία συζητήσαμε τα ενεργειακά θέματα εφ’ όλης της ύλης. Πρώτη προτεραιότητα του Προέδρου, και θα την εφαρμόσουμε άμεσα, είναι η μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Ηδη, υπάρχει η απόφαση για μείωση της τάξης του 5,75% από την 1η Απριλίου που θα εφαρμοστεί και σήμερα συμφωνήσαμε ότι η ΑΗΚ θα μελετήσει τρόπους περαιτέρω μείωσης των λειτουργικών εξόδων της ούτως ώστε σε δυο εβδομάδες να μπορέσουμε να ανακοινώσουμε περαιτέρω μειώσεις». 

Πρόσθεσε ότι ο στόχος της περαιτέρω μείωσης αγγίζει το ποσοστό της τάξης τουλάχιστον 3% και σημείωσε ότι «το μεγαλύτερο κόστος στην ηλεκτροπαραγωγή είναι το κόστος των καυσίμων και το κόστος της χρηματοδότησης της ΑΗΚ. Η ΑΗΚ θα διαβουλευθεί εσωτερικά για να έρθει πίσω σε δυο βδομάδες. Η ΑΗΚ το βλέπει πάρα πολύ θετικά, οπότε είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του μήνα αρχές Απρίλη. 

Συζητήσαμε, επίσης, την ταχύτερη ενσωμάτωση των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό κύκλο και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αυτοπαραγωγή ενέργειας, κάτι που θα απαμβλύνει το θέμα και στους καταναλωτές αλλά και για τις ξενοδοχειακές μονάδες που θα μπορέσουν να παράξουν τη δική τους ενέργεια για να μειωθεί το κόστος. Η ΡΑΕΚ ετοίμασε ένα σχέδιο για αυτό το οποίο θα μας παρουσιάσει σε περίπου 15 μέρες. Και αυτό είναι κάτι που είναι βραχυπρόθεσμο και επειδή συζητήσαμε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θέματα μπήκαμε στο θέμα της ενδιάμεσης λύσης που επεξεργάζεται η ΔΕΦΑ και είπαμε ότι αν μειώνεται ουσιαστικά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος υπάρχουν και κάποια άμεσα άλλα οφέλη, όπως θέσεις εργασίας, το θέμα της δανειοδότησης της ΑΗΚ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αυτό είναι κάτι που θα μειώσει περαιτέρω το κόστος, διότι ένα από τα πιο ψηλά κόστη είναι το κόστος χρηματοδότησης που έχει η ΑΗΚ.

Επίσης, συζητήσαμε τα πιο μακροπρόθεσμα σχέδια που είναι αυτά των υδρογονανθράκων. Εξηγήσαμε στον Πρόεδρο το πού βρισκόμαστε, τα χρονοδιαγράμματα, και θα τα δούμε όλα αυτά υπεύθυνα για να προχωρήσουν όσο το συντομότερο γίνεται αλλά πάντοτε με προσεκτικές κινήσεις και με υπευθυνότητα». 

Ερωτηθείς τι προγραμματίζει η Κυβέρνηση σε σχέση με το φυσικό αέριο μετά και τις εξελίξεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «ο Πρόεδρος προγραμματίζει επίσκεψη στο Ισραήλ και ένα από τα πιο ουσιαστικά θέματα που θα συζητήσουμε είναι η συνεργασία με το Ισραήλ σε ενεργειακά θέματα». 

Σε ερώτηση αν είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε αρνητικές κινήσεις για την Κύπρο, λόγω της σχέσης Ισραήλ-Τουρκίας, ο κ. Υπουργός απάντησε «απόλυτα προετοιμασμένοι και ευθυγραμμισμένοι με το Υπουργείο Εξωτερικών. Εγιναν συσκέψεις τις προηγούμενες μέρες ακριβώς για αυτό το θέμα. Σας διαβεβαιώνω ότι παρακολουθούμε την κατάσταση και θα κινηθούμε και εμείς από την πλευρά μας για να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα του κράτους». 

Κληθείς να πει αν αυτή η εξέλιξη που αφορά τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας μάς πάει πίσω, ο κ. Υπουργός είπε ότι «δεν θα το έλεγα αυτό, πιστεύω ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη, δηλαδή η απολογία του Ισραήλ προς την Τουρκία ήταν κάτι για το οποίο υπήρχαν πληροφορίες εδώ και καιρό».

Ερωτηθείς αν παραμένει ανοικτός και ο «δίαυλος» με τη Ρωσία, ο κ. Υπουργός απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «ήμουν στη Μόσχα την περασμένη βδομάδα για τα θέματα του Τουρισμού, αλλά ταυτόχρονα στηρίξαμε την προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών για να επέλθει κάποια συμφωνία. Οι Ρώσοι έδειξαν ενδιαφέρον, δεν μπορούσε όμως να μετουσιωθεί αυτό σε κάποια βοήθεια, οπότε αφήσαμε αυτό το θέμα για το άμεσο μέλλον». 

Κληθείς να πει αν η επιβεβαιωτική γεώτρηση θα γίνει το διάστημα μεταξύ Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένη να γίνει, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «είναι προγραμματισμένη για το τρίτο τρίμηνο και παραμένει ως έχει». 

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αύριο αναμένεται να ανοίξουν οι τράπεζες, ενώ ταυτόχρονα το εμπόριο αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα και ερωτηθείς αν υπάρχει πρόθεση της Κυβέρνησης να παρέμβει σε αυτό τον τομέα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «σήμερα το απόγευμα θα έχω σύσκεψη με τον ΚΟΤ και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Τα θέματα του τουρισμού είναι άμεσης προτεραιότητες διότι είναι κάτι που πρέπει να προστατεύσουμε και ειδικά για φέτος. Θα εξετάσουμε τα προβλήματα και το μέγεθος των προβλημάτων και θα δούμε πώς θα μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε». 

Κληθείς να πει αν με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γίνονται δεύτερες σκέψεις από πλευράς μεγάλων τουριστικών πρακτόρων, ο κ. Υπουργός είπε ότι «υπήρξαν κάποιες πληροφορίες ότι οι μεγάλοι πράκτορες ανησυχούν. Εθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση και του ΚΟΤ και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων για να μιλήσω με τους μεγάλους τουριστικούς πράκτορες και να τους διαβεβαιώσω ότι όλα θα είναι καλά και ότι μπορούν να συνεχίσουν τους σχεδιασμούς τους». 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ κ. Κώστας Ιωάννου, είπε ότι «ενημερώσαμε τον Πρόεδρο για τη γρήγορη εξέλιξη της ενδιάμεσης λύσης για την έλευση του φυσικού αερίου που ελπίζουμε ότι θα αποφέρει σημαντική μείωση στο κόστος του ηλεκτρισμού, καθώς και άλλα οφέλη, καθώς και για την έναρξη κατασκευής των έργων του δικτύου προμήθειας φυσικού αερίου προς τους τρεις ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς με κόστος 70 εκ. ευρώ περίπου. Για το θέμα αυτό τα περισσότερα θα γίνουν από κυπριακές εταιρείες και με χορηγία 10 εκ. ευρώ από την ΕΕ για το έργο αυτό». Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και οι οδηγίες του είναι το συντομότερο δυνατόν να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να φτάσουμε σε αποτελέσματα». 

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να υλοποιηθεί αυτή η ενδιάμεση λύση με το φυσικό αέριο να εισέρχεται στην παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «έχουν υποβληθεί οι προτάσεις από τις εταιρείες, έχουμε τους οικονομικούς φακέλους οι οποίοι ακόμη δεν έχουν ανοιχθεί – θα ανοιχθούν την επόμενη μια βδομάδα με δέκα μέρες – θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τον επιτυχών προσφοροδότη και ελπίζουμε να υπάρχει φυσικό αέριο στην Κύπρο για ηλεκτροπαραγωγή τέλος του 2014». 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ κ. Γιώργος Σιαμμάς είπε ότι «από τις αρχές του χρόνου, η ΡΑΕΚ κινήθηκε και πήρε απόφαση για διαφοροποίηση της ρήτρας καυσίμων που αυτό σήμαινε ένα 4% αποφυγή αύξησης. Στη συνέχεια πήραμε απόφαση την οποίαν οι καταναλωτές θα δουν τον επόμενο μήνα στους λογαριασμούς τους, δηλαδή τη μείωση 5,75%, και σήμερα συζητήθηκαν διάφορα θέματα. Βραχυπρόθεσμα είναι το ζήτημα με το θέμα περαιτέρω μείωσης της τιμής του ηλεκτρισμού. Εμείς ως η αρμόδια Αρχή για την έγκριση των χρεώσεων και των διατιμήσεων, θα συζητήσουμε το θέμα με την ΑΗΚ τάχιστα, να πάρουμε τα στοιχεία που χρειάζεται και να πάρουμε εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου τη συγκεκριμένη απόφαση». 

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει χαλάρωση σε ό,τι αφορά τον τρόπο προσέγγισης του θέματος της διατίμησης για το ηλεκτρικό ρεύμα, ο κ. Σιαμμάς είπε ότι «η προσέγγιση είναι να χειριστούμε το θέμα με βάση την έκτακτη κατάσταση που βιώνει ο τόπος. Αυτή θα είναι η προσέγγιση και όχι η προσέγγιση που αφορά τη μεθοδολογία των διατιμήσεων». 

Σε ερώτηση κατά πόσο συζητήθηκε στη σύσκεψη το θέμα χαλάρωσης σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή λογαριασμών, ο κ. Σιαμμάς είπε ότι το θέμα αυτό, ήδη, συζητήθηκε με την ΑΗΚ «η οποία ήδη κάνει πάρα πολλές διευκολύνσεις στους καταναλωτές και αυτή την περίοδο της κρίσης δεν προχωρεί σε διακοπές του ρεύματος. Εμείς διαβεβαιώσαμε τον Πρόεδρο ότι, δεδομένου ότι υπάρχει ακόμη η ενεργειακή κρίση, υπάρχουν μονάδες της ΑΗΚ υπό επιδιόρθωση και αναμένονται το καλοκαίρι να είναι έτοιμες. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε προβλήματα τη θερινή περίοδο, άρα μέσα στην κρίση μεταφέρουμε το αισιόδοξο μήνυμα ότι θα έχουμε αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρισμού. 

Συζητήσαμε, επίσης, υπό εξέλιξη θέματα της ΡΑΕΚ, όπως μελέτες για το θέμα του μοντέλου αφοράς, εφαρμογής νέων διατιμήσεων από την 1η του επόμενου χρόνου και ταχύτερη ένταξη των φωτοβολταϊκών», καθώς και θέματα που αφορούν τρόπους αυτοπαραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος για μείωση του κόστους. 

Ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ κ. Χαράλαμπος Ελληνας σε δηλώσεις του και κληθείς να αναφέρει πώς επηρεάζεται η Κύπρος από την εξέλιξη στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, είπε «ήμουνα στο Ισραήλ την περασμένη βδομάδα και εκεί εξετάζουνε όλες τις επιλογές, δηλαδή, υπάρχει πιθανότητα να πουλήσουν το φυσικό αέριο στην Τουρκία και ταυτόχρονα κοιτάζουν το θέμα εξαγωγής του στην Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι «δεν έχουν πάρει αποφάσεις ακόμα και για αυτά θα πάρουν αποφάσεις σε τρεις με τέσσερεις μήνες. Τον επόμενο μήνα θα μεταβεί ο αρμόδιος Υπουργός στο Ισραήλ και το Μάιο θα μεταβεί ο Πρόεδρος». 

Ερωτηθείς αν πρέπει να επισπευτεί το ζήτημα δημιουργίας τερματικού, ούτως ώστε να έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, ο κ. Ελληνας απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι «ο Πρόεδρος έδειξε πολύ ενδιαφέρον για το θέμα αυτό και του δώσαμε ένα οδικό χάρτη για το τερματικό. 

Εμείς ως ΚΡΕΤΥΚ υποστηρίζουμε τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση, ιδιαίτερα τώρα που το θέμα του φυσικού αερίου είναι τόσο ‘καυτό’. Ο Πρόεδρος άκουσε τις απόψεις μας για το θέμα της αποδέσμευσης της ΚΡΕΤΥΚ από τη Βουλή και θα το προωθήσει και εμείς προχωρούμε με τα δικά μας έργα. Η ΤΟΤΑΛ και η ΕΝΙ έχουν πολύ ‘επιθετικά’ σχέδια και προσπαθούν να επισπεύσουν τις δικές τους έρευνες. 

Ελπίζουμε μέχρι το 2015 να κλείσουμε όλα τα θέματα που αφορούν τους σχεδιασμούς, τις πωλήσεις, τις επενδύσεις και να παρθεί η τελική επενδυτική απόφαση τέλος του 2015 να αρχίσουν οι κατασκευές αρχές του 2016 και να είμαστε σε θέση να φέρουμε φυσικό αέριο στην Κύπρο τέλος του 2018 αρχές του 2019 και να εισάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο το 2019-2020». 

Σε ό,τι αφορά θέμα προπώλησης του φυσικού αερίου, ο κ. Ελληνας είπε ότι «αυτό πρέπει να γίνει  οπωσδήποτε μετά την επιβεβαιωτική γεώτρηση. Τέλος αυτού του χρόνου και το 2014 πρέπει να προπωλήσουμε όλο το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Αυτό γίνεται πάντα, δηλαδή υπογράφουμε μακροχρόνια συμβόλαια για 15-20 χρόνια».