Σόιμπλε: Η οικονομία της Κύπρου θα περάσει επώδυνες στιγμές


Διαβάστε επίσης: Αναφορά του spiegel στο 24Η!

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Οι λογαριασμοί καταθέσεων ταμιευτηρίου στην ευρωζώνη είναι ασφαλείς, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται Σάββατο στη Bild, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος ήταν μια “ειδική περίπτωση” και όχι ένα πρότυπο για μελλοντικές διασώσεις.

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Κύπρο, το πρώτο που επιβάλει μια εισφορά σε τραπεζικές καταθέσεις, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ως πρότυπο για μελλοντικές κρίσεις.

“Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μία ειδική εφάπαξ περίπτωση“, σημείωσε ο Σόιμπλε.

Το πρόβλημα στην Κύπρο ήταν ότι δύο μεγάλες τράπεζές της δεν ήταν πλέον κατ’ ουσίαν αξιόχρεες και ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν είχε αρκετούς πόρους για να εγγυηθεί τις αποταμιεύσεις.

“Γι’ αυτό έπρεπε να βοηθήσουν οι άλλες χώρες της ευρωζώνης”, είπε. “Μαζί στο Eurogroup αποφασίσαμε να βάλουμε τους κατόχους και τους πιστωτές να συμμετάσχουν στο κόστος της διάσωσης – με άλλα λόγια αυτούς που συνέβαλαν να προκληθεί η κρίση”.

Ο Σόιμπλε εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα μπορέσει να ξεπληρώσει εντελώς την βοήθεια. “Η οικονομία της Κύπρου θα περάσει τώρα μια μακρά και επώδυνη περίοδο προσαρμογής. Αλλά μετά θα αποπληρώσει το δάνειο, όταν θα έχει μια σταθερή οικονομική βάση”, είπε.

Το ευρώ είναι ασφαλές

Σήμερα το ευρώ είναι ισχυρότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το 2010, σημείωσε εξάλλου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: “Ναι, αυτό μπορούσε να το δει κανείς κατά τη διάρκεια της κρίσης με την Κύπρο”.

Όλη η αναταραχή δεν είχε κανέναν αντίκτυπο στις άλλες χώρες στην νότια Ευρώπη”, σχολίασε, συμπληρώνοντας ότι τα πράγματα ήταν διαφορετικά το 2012, όταν οι εκλογές στην Ελλάδα προκάλεσαν άνοδο των επιτοκίων στην νότια Ευρώπη.

“Οι χρηματοπιστωτικές αγορές το είδαν: είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι τώρα. Έχουμε επιτύχει αρκετά”, σχολίασε, σημειώνοντας ότι τάσσεται κατά των σκέψεων για την έξοδο χωρών από την ευρωζώνη.

“Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε αρκετά ισχυροί για να τους κρατήσουμε όλους πάνω στο πλοίο”, επισήμανε.

Πιστεύω ότι μια μέρα θα διαβάζουμε στα βιβλία της ιστορίας γι’ αυτήν την περίοδο που η κρίση έφερε πιο κοντά τα κράτη της Ευρώπης”, κατέληξε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι η ήπειρος διανύει τώρα μια “πολύ ευοίωνη περίοδο”.

Για περισσότερες ειδήσεις στο news247 επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.