Ι. Νικολάου: To μαχαίρι θα φτάσει βαθιά στο κόκαλο

ionasnikolaou

 


Αντιδράσεις για το κούρεμα μέχρι και 60% στην Τράπεζα Κύπρου 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


O Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στα γραφεία του Γενικού Εισαγγελέα με τα τρία μέλη της ερευνητικής επιτροπής για τις ευθύνες στον τραπεζικό τομέα και την οικονομία.

Την ίδια ώρα ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος κλήθηκε να στείλει ένα μήνυμα προς τους πολίτες, δήλωσε ότι «θα γίνει μια έρευνα από τρεις υπεράξιους ανθρώπους για να οδηγηθούμε στα συμπεράσματα όπως αυτοί θα τα καθορίσουν με το πόρισμά τους».

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι «η συνάντηση σήμερα αποσκοπούσε να λύσει κάποια πρακτικά προβλήματα, τα οποία είναι αναγκαία να ρυθμιστούν ώστε να μπορεί η Επιτροπή να διεξάγει τις εργασίες της απρόσκοπτα». Διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή «θα έχει τη συνδρομή της Κυβέρνησης ώστε και σε προσωπικό και σε αίθουσα, οτιδήποτε χρειαστεί, για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο της το ταχύτερο δυνατό και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος ολοκλήρωσης του έργου της επιτροπής σε τρεις μήνες ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι «οι τρεις μήνες ορίζονται στο νόμο και ορίζεται και δυνατότητα παράτασης για άλλους τρεις μήνες». Σίγουρα, πρόσθεσε, «το θέμα είναι πολύ μεγάλο», αναφέροντας ότι «η ερευνητική επιτροπή θα ξεκινήσει να καθορίσει τα ζητήματα τα οποία θα ερευνήσει με βάση τους όρους εντολής και θα προσπαθήσει όσο το δυνατό γίνεται και είναι επιτρεπτό να επιτελέσει το έργο της εντός των χρονικών περιθωρίων τα οποία καθορίζονται στο νόμο».

Κληθείς να πει κατά πόσο θα έρθουν και μάρτυρες από το εξωτερικό ο Υπουργός είπε ότι «θα καλέσει η επιτροπή όσους κρίνει αναγκαίο να καταθέσουν ενώπιον της». Επανέλαβε ότι «με βάση τους όρους εντολής της η ερευνητική επιτροπή έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει πολιτικές, αστικές και ποινικές ευθύνες και να κατανείμει αυτές στα οποιαδήποτε πρόσωπα είναι δυνατόν να κατανεμηθούν με βάση τα στοιχεία, τα οποία θα έχει ενώπιον της».

Κληθείς να πει κατά πόσο θα εξεταστεί η λίστα των διαγραφών δανείων προς πολιτικά πρόσωπα, ανέφερε ότι «είναι μέσα στους όρους εντολής της ερευνητικής επιτροπής να εξετάσει και τη διαγραφή χρεών».

Ερωτηθείς κατά πόσο ενδεχομένως θα ήταν σωστό να τροποποιηθεί η νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων είπε ότι «το θέμα της τροποποίησης της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα, εξ’ όσων γνωρίζω αφορά την απαίτηση κάποιων να δημοσιευθούν τα ονόματα αυτών των οποίων έχουν εξαγάγει χρήματα στο εξωτερικό». Το θέμα αυτό, πρόσθεσε, «είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο με το οποίο θα ασχοληθεί η ερευνητική επιτροπή». Αν, είπε, «θα δημοσιευθούν τα ονόματα αυτά ίσως να είναι αναγκαία η τροποποίηση της νομοθεσίας».

Αν κρίνει η ίδια ότι στα πλαίσια των όρων εντολής της θα πρέπει να ερευνήσει και τα ονόματα αυτών οι οποίοι έχουν εξαγάγει χρήματα στο εξωτερικό είναι θέμα της ερευνητικής επιτροπής, διευκρίνισε απαντώντας σε άλλη ερώτηση.       

Συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε τονίσει ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνδράμει για να μπορέσει η επιτροπή να ερευνήσει σε βάθος όλα τα ερωτήματα τα οποία τίθενται και προκύπτουν από τα δύο μεγάλα ζητήματα τα οποία θα ερευνήσει, το ένα για την κατάσταση του τραπεζικού μας συστήματος και το δεύτερο για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών».

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου αναφέρθηκε στους όρους εντολής της επιτροπής και στην επιλογή  προσώπων που έγινε για συμμετοχή στην επιτροπή και ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «να προχωρήσει σε μια σε βάθος εξέταση όλων των ζητημάτων αυτών, από κάποια πρόσωπα τα οποία δεν νομίζω ότι χωρεί αμφισβήτηση για τις εμπειρίες και το τεκμήριο αντικειμενικότητας, το οποίο τους περιβάλλει».

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι «αυτή την αποφασιστικότητα θα την τηρήσουμε μέχρι τέλους ώστε κάποιους για τους οποίους θα διαπιστωθεί από την ερευνητική επιτροπή ότι υπάρχουν ευθύνες, η προσπάθεια μας είναι αυτή: να τους καταλογιστούν ενώπιον των δικαστηρίων και να αναλάβουν τις ευθύνες τις οποίες τελικά το δικαστήριο θα τους απονέμει».

Θέλω να τονιστεί, σημείωσε ο κ. Νικολάου, ότι: «Ναι κύριοι, είναι δυνατόν και μάλιστα μέσα από αυτή τη διαδικασία – και αυτή είναι η προσπάθεια και αυτή είναι η θέληση της Κυβέρνησης – να δούμε κάποιους κάποια στιγμή να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης για ευθύνες τις οποίες έχουν μέσα από αυτή τη διαδικασία».

Κληθείς να διευκρινίσει τη διαδικασία όπως θα ακολουθηθεί, είπε ότι την Τρίτη ορκίζονται τα μέλη της επιτροπής ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «ουσιαστικά, θα φροντίσουμε μέχρι την Τρίτη, να είναι όλα όσα συζητήσαμε σήμερα διασφαλισμένα για να μπορέσουν ν’ αρχίσουν δουλειά κατά τον τρόπο εκείνοι θα κρίνουν τον καλύτερο».

Κληθείς να πει την άποψή του ως Υπουργός Δικαιοσύνης για το θέμα της λίστας με τα πολιτικά πρόσωπα ανέφερε ότι «το θέμα αυτό, είναι θέμα το οποίο θα εξεταστεί από την ερευνητική επιτροπή και θεωρώ ότι δεν είναι σωστό να προχωρήσω να κάνω οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από αυτό θέμα».

Από την πλευρά του ο κ. Κληρίδης εξήγησε επίσης ότι «τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα την αποφασίσει η ίδια η ερευνητική επιτροπή», διευκρινίζοντας ότι «η συνάντηση απέβλεπε μόνο στην επίλυση ορισμένων πρακτικών δυσκολιών και θεμάτων, όπως για παράδειγμα που θα συνεδριάζει η ερευνητική επιτροπή, τι προσωπικό χρειάζεται κλπ».  

«Μην επιμένετε να σας πω πράγματα τα οποία δεν θα σας πω», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο κόσμος «θα ακούσει την ερευνητική επιτροπή όταν θα αρχίσει να εξετάζει τα θέματα τα οποία το Υπουργικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους ανέθεσαν».

Ερωτηθείς όσον αφορά στην απόφαση χθες του Επαρχιακού Δικαστηρίου για αναστολή κουρέματος καταθέσεων, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι «έχει εκδοθεί όντως μια απόφαση, αλλά έχει εκδοθεί και το διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας και νομίζω ότι δίνονται επαρκείς απαντήσεις».

Όσον αφορά, πρόσθεσε, «τη διαδικασία στο Δικαστήριο, εναγόμενη δεν είναι η Δημοκρατία, αντιλαμβάνομαι είναι η Κεντρική Τράπεζα και οι διαχειριστές της Τράπεζας Κύπρου, επομένως εκείνοι θα χειριστούν το θέμα».

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ