«Κόψανε» δάνειο 4 χιλ. και δώσανε 700 εκατ. χωρίς εγγυήσεις!

 


Διαβάστε επίσης: Εφημερίδες: «Λαϊκή και Κύπρου στο επίκεντρο»

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


 

Του Φάνη Μακρίδη

«Με το ιστορικό που έχω θα το πάρω σε χρόνο ρεκόρ το δάνειο» αναλογίστηκα. Με τη συγκεκριμένη Τράπεζα συνεργαζόμουν καιρό, βλέπετε. Και ήμουν συνεπέστατος. Θυμάμαι ότι ένα δάνειο για αυτοκίνητο το ξόφλησα πολύ πριν από την ώρα του.

Η βεβαιότητά μου ότι θα έπαιρνα στο πι και φι το ποσό που ήθελα, δούλεψε εναντίον μου. Γιατί όταν ο διευθυντής  μου είπε «όχι», λέγοντάς μου ότι «θα με απορρίψει» το σύστημα, ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι μου και μου γεννήθηκε η –σχεδόν ακατανίκητη- επιθυμία να του αναποδογυρίσω το γραφείο… Πράγμα που δεν έκανα, ασφαλώς (αν και μετανιώνω για την εγκράτειά μου).

Πέρασαν χρόνια και οι πεποίθησή μου ότι στον τραπεζικό τομέα έχει αρκετά λαμόγια που πρέπει να τα κρεμάσουμε, διατηρήθηκε. Κι ασφαλώς, δεν ξεπέρασα ποτέ αυτό το «όχι» που είχα εισπράξει για τέσσερις ψωροχιλιαδούλες που ζήτησα (το δάνειο το πήρα με ευκολία απ΄ άλλον οικονομικό οργανισμό- ο υπάλληλος μου είπε πως με έκρινε αμέσως γιατί ήξερε έναν προϊστάμενό μου).

Ίσα ίσα που η θέση μου περί λαμογιών ισχυροποιήθηκε. Στο χθεσινό δελτίο του 24H, ο βουλευτής Κώστας Κώστα, μιλώντας στον Σωτήρη Παπαδόπουλο, απεκάλυψε ότι τραπεζικός οργανισμός έδωσε δάνειο 700 εκατομμυρίων σε άτομο, χωρίς επαρκείς εγγυήσεις! Πρόσθεσε ότι το σύνολο των χρημάτων που δόθηκαν από τη συγκεκριμένη τράπεζα σε παρόμοιες περιπτώσεις, ανέρχονται στο 1,5 δις!!!

Δεν χρειάζονται περαιτέρω σχόλια. Αυτοί οι καραγκιόζηδες «έκοβαν» κόσμο αξιόχρεο για λίγες χιλιαδούλες και έδιναν τεράστια ποσά σε άτομα που δεν είχαν τις απαραίτητες εγγυήσεις. Αν κατηγορήσεις τους τραπεζικούς ότι τα «τρώγανε» μαζί μ΄ αυτούς που τους έδιναν δάνεια, κανείς δεν θα μπορεί να σε αντικρούσει με ευκολία… 

Το μένος μου για τις τράπεζες είναι ακόμα μεγαλύτερο από χθες. Είναι και τα όσα βγήκαν προς τα έξω με αφορμή τη συνεδρία της Βουλής:

•Κάποιοι έβγαζαν λεφτά έξω με λαμογιές, πριν έρθει το Τροϊκανό τσουνάμι.

•Λέγεται πως άλλοι βρήκαν τρόπους να μεταφέρουν κεφάλαιο με το τραπεζικό  σύστημα παγοποιημένο.

•Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου μίλησε για τραπεζικό οργανισμό που είχε δάνεια 11,2 δις και καταθέσεις μόλις 6 δις (!!!).

Και φυσικά θυμήθηκα εκείνες τις λίστες με τις απολαβές των τραπεζικών που επανήλθαν χθες στο προσκήνιο. Για παράδειγμα, ο Ανδρέας Ηλιάδης της Τράπεζας Κύπρου πήρε για τα έτη 2009, 2010 και 2011, €980.000, €898.000 και €706.000, αντίστοιχα. Ο δε Ευθύμιος Μπουλούτας της Λαϊκής τσέπωσε το 2011 €1.083.000. Μάλιστα, ο τελευταίος με την παραίτησή του τον Δεκέμβριο του 2011 πήρε επιπρόσθετο ποσό €1.543.000.

Να υπενθυμίσουμε, επίσης, το ρεπορτάζ του 24H για τις αποκαλύψεις σε σχέση με την αποζημίωση πρώην στελέχους της Τράπεζας Κύπρου. Συγκεκριμένα το Δ.Σ. του συγκεκριμένου χρηματοπιστωτικού οργανισμού αποφάσισε να αποζημιώσει τον Ανδρέα Ηλιάδη, τέως διευθύνοντα σύμβουλο του συγκροτήματος (με πλειοψηφία – κάποιοι διαφώνησαν), με 2 και πλέον εκατομμύρια!

Όλα αυτά τα ποσά, τους δίνονταν για τις «πολύτιμες υπηρεσίες τους» στην κυπριακή οικονομία. Κι ύστερα μας φταίει η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ και Ντρακουλέσκου (μου διαφεύγει το όνομα της τελευταίας κι έβαλα τη δική μου παραλλαγή). Δεν λέω ότι είναι Άγιοι, αλλά πριν τα βάλουμε με αυτούς θα πρέπει να «αποκεφαλίσουμε» και κάποιους εδώ μέσα που αρνούνταν να δώσουν δάνειο σε αξιόχρεους ανθρώπους και έδιναν υπέρογκα ποσά σε άλλους που δεν μπορούσαν να εγγυηθούν την επιστροφή τους… Γιατί οι τελευταίοι ίσως έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τα όσα περνάει τώρα ο τόπος.