Ξεκαθάρισμα κατάστασης στην Κύπρο περιμένουν Βρετανοί τουρίστες

 


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter.


Την ίδια εβδομάδα οι κρατήσεις για την Κύπρο μέσω της δημοφιλούς ιστοσελίδας Lastminute.com ήταν μειωμένες κατά 75% σε σύγκριση με πέρυσι.

Συνολικά 1,7 εκατομμύρια Βρετανοί αναμένεται να εγκαταλείψουν τη χώρα αυτές τις ημέρες του καθολικού και αγγλικανικού Πάσχα, λόγω του ψύχους που επικρατεί σε όλη την επικράτεια με θερμοκρασίες που τη νύχτα πέφτουν υπό το μηδέν. Πρόκειται για αύξηση 200.000 τουριστών σε σχέση με το περσινό Πάσχα. Ο άσχημος καιρός οδηγεί επίσης περισσότερους Βρετανούς στο να αναζητούν από τώρα θερινό καταφύγιο στον ήλιο.

Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι κρατήσεις για το καλοκαίρι προς Φλόριντα, Αίγυπτο και άλλους μεσογειακούς προορισμούς. Παρόλα αυτά η Κύπρος φαίνεται να έχει παγώσει τις τελευταίες μέρες στις προτιμήσεις των Βρετανών για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, λόγω ανησυχιών από τις πρόσφατες εξελίξεις στο νησί.

Το Φόρεϊν Όφις και ο Σύνδεσμος των Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ABTA) έχουν προειδοποιήσει τους Βρετανούς ταξιδιώτες να έχουν μαζί τους επαρκή ποσά σε ρευστό αν επισκέπτονται την Κύπρο. Ωστόσο, τονίζουν ότι κατά τ’ άλλα οι επισκέπτες στο νησί δεν επηρεάζονται από την τραπεζική κρίση.

Ο διευθυντής του γραφείου του ΚΟΤ στο Λονδίνο, Ορέστης Ρωσσίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι μέχρι πριν από τρεις εβδομάδες οι κρατήσεις από Βρετανούς ενόψει του καλοκαιριού ήταν αυξημένες από 5% έως 10% στα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία όπως το Tui και το Thomas Cook, αλλά και στα περισσότερα μικρότερα ταξιδιωτικά γραφεία.

«Τις τελευταίες ημέρες έχουμε ένα πάγωμα στις κρατήσεις λόγω των εξελίξεων, αλλά θα πρέπει να περάσει αυτή η περίοδος για να κάνουμε μία πιο αντικειμενική εκτίμηση των επιπτώσεων. Ήδη η κατάσταση είναι πιο ήρεμη, όπως αποδείχθηκε και από την αντίδραση όταν άνοιξαν οι τράπεζες», σημείωσε ο κ. Ρωσσίδης.

Ο διευθυντής του ΚΟΤ Λονδίνου στάθηκε εξάλλου στο γεγονός ότι η ταξιδιωτική σύσταση του Φόρεϊν Όφις και της ABTA περιορίζονται στην αναφορά στα χρήματα που πρέπει να έχει ένας επισκέπτης μαζί του, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση κατά των ταξιδιών στην Κύπρο. «Στην ουσία είναι μάλλον βοηθητική αυτή η σύσταση, καθώς δείχνει ότι τα όποια προβλήματα τα αντιμετωπίζουν οι καταθέτες και όχι οι τουρίστες. Τα ταξιδιωτικά γραφεία ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι η Κύπρος είναι ανοιχτή όπως πάντα», είπε ο κ. Ρωσσίδης.

Εν τω μεταξύ, ο Thomas Cook έχει ενημερώσει τον ΚΟΤ ότι δεν έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα με τουρίστες που βρίσκονται ήδη στην Κύπρο. Παράλληλα, τα περισσότερα ταξιδιωτικά γραφεία δηλώνουν ότι δεν αποδέχονται αιτήσεις για ακύρωση κρατήσεων προς την Κύπρο, καθώς δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους επισκέπτες. Το Tui δέχεται ακυρώσεις, αλλά χωρίς επιστροφή χρημάτων.

Πάντως ο κ. Ρωσσίδης εμφανίζεται αισιόδοξος: «Οι Βρετανοί είναι πιο στωικοί, πιο υπομονετικοί και γνωρίζουν καλά την Κύπρο, ξέρουν ότι από άποψη τουρισμού είναι μια χώρα αρκετά αγγλοποιημένη – επομένως είναι πρόθυμοι να περιμένουν λίγο έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Αν πέσουν και λίγο οι τιμές σε ξενοδοχεία και αεροδρόμια η κατάσταση θα βελτιωθεί περισσότερο».

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες στη Βρετανία προκαλούν έντονο ενδιαφέρον για ηλιόλουστους και ζεστούς προορισμούς, με τη Μεσόγειο να έχει την τιμητική της ακόμα και αυτές τις ημέρες του Πάσχα. Μόνο μέσω του Tui 36.000 Βρετανοί θα ταξιδέψουν αυτό το τετραήμερο, με την πλειοψηφία να κατευθύνεται προς τη νότια Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική.

Η ιστοσελίδα Hotels.com έχει αναφέρει αύξηση των αναζητήσεων διαμονής στην Κέρκυρα και τη Ρόδο κατά 444% και 302% αντίστοιχα σε σχέση με το περσινό Πάσχα.

Πηγή ΚΥΠΕ