Υπ. Παιδείας: Ενότητα για Κυπριακό και Οικονομία

 

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ότι τιμώντας τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου «δεν αρκεί μόνο απλά να αναφερόμαστε στα γεγονότα, αλλά επιβάλλεται να παίρνουμε τα σωστά μηνύματα εκείνων των αγώνων και ταυτόχρονα να καταλήγουμε στα ουσιώδη και αναγκαία για το δικό μας αγώνα συμπεράσματα». 

Σε ομιλία του στην επετειακή εκδήλωση «Αγώνες Ελλήνων» του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων στην Λεμεσό, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «το πιο σημαντικό μήνυμα που μπορούμε να πάρουμε γιορτάζοντας τις δύο εθνικές μας επετείους, είναι η αναγκαιότητα της ενότητας, διότι χωρίς ενότητα και ομοψυχία τίποτε δεν θα μπορούσαν να καταφέρουν οι αγωνιστές της εποχής εκείνης».

Ο κ. Κενεβέζος είπε ότι οι δυο επέτειοι μας δίνουν και το μήνυμα για «πίστη στις αθάνατες ελληνικής αξίες της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης για τις οποίες αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν οι ήρωες  μας».

Πρόσθεσε ότι «οι απλοί επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές της ελληνικής και της κυπριακής ελευθερίας μας στέλνουν ακόμα το μήνυμα της αγωνιστικότητας και της σταθερής προσήλωσης στο δίκαιο του αγώνα μας».

Ο Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «τα εθνικά μας ζητήματα απαιτούν συλλογικότητα, απαιτούν να αντιληφθούμε ότι τόσο το Κυπριακό όσο και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι ζητήματα φυσικής και εθνικής επιβίωσης του κυπριακού ελληνισμού και δεν μπορεί παρά να αποτελούν υπόθεση όλων».

Στον χαιρετισμό του ο Κυριάκος Κενεβέζος είπε ότι «σε αυτή την κρίσιμη ώρα της οικονομικής δοκιμασίας μας, σε αυτή τη δραματική ώρα της ζωής μας, η διάσωση της οικονομίας μας αποτελεί τον υπέρτατο νόμο, στον οποίο οφείλουμε όλοι υπακοή και συμμόρφωση».

Ανέφερε, επίσης, ότι «αυτές τις κρίσιμες ώρες, πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε τις δύσκολες μέρες που μας αναμένουν. Απαιτείται εθνική ενότητα, εθνική συνεννόηση, πολιτική συναντίληψη, κοινωνική συναίνεση, πολλή και σκληρή δουλειά και μια κοινή εθνική προσπάθεια».

«Σ’ αυτές τις μεγάλες ώρες της εθνικής μας ευθύνης, ας ευχηθούμε λοιπόν να μας φωτίζει η αγωνιστικότητα, η ακλόνητη πίστη και η ισχυρή θέληση των αγωνιστών του ’21 και του ’55 και τα μηνύματα των αγώνων τους που παραμένουν επίκαιρα», είπε ο Υπουργός Παιδείας.

Γιατί δεν μπορούμε, συνέχισε «να διαψεύσουμε την ιστορία μας, δεν δικαιούμαστε να αδικήσουμε και να προδώσουμε όσους θυσιάστηκαν διαχρονικά για την ελευθερία του Ελληνισμού και της ιδιαίτερης μας πατρίδας».

Καταλήγοντας ο Υπουργός Παιδείας υπέδειξε ότι «αυτό είναι και το ιστορικό μας χρέος έναντι στις απελθούσες και επερχόμενες γενεές των Ελλήνων της Κύπρου, αυτή είναι η οφειλή μας και αυτό θα αποτελέσει τη καλύτερη δικαίωση των αγώνων και της θυσίας τους».

Πηγή ΚΥΠΕ