“Μαζεύεται η κυβέρνηση” μετά την επιστολή Ντράγκι για τον Δημητριάδη

 


Διαβάστε επίσης: Γραφειοκρατικό… μπάχαλο οδήγησε στο κούρεμα

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «επιβεβαιώνεται η παραλαβή της επιστολής του κ. Ντράγκι. Για την Κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα διότι ήταν και είναι πάγια η θέση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αυτονομία των θεσμών. Εν πάση περιπτώσει άλλο η πολιτική διαχείριση των πραγμάτων και εντελώς διαφορετική η τεχνοκρατική».

Η αντιπαράθεση Αναστασιάδη – Δημητριάδη πήρε διαστάσεις όπως φάνηκε με την παρέμβαση του Ευρωπαίου Κεντρικού Τραπεζίτη. Ο κ. Ντράγκι με επιστολή του προς τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ομήρου τονίζει ότι για να υπάρξει παύση κάποιου Διοικητή πρέπει να συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

1.Δεν πληροί τις προϋποθέσεις για εκτέλεση των καθηκόντων του

2.Αν είναι ένοχος για σοβαρά παραπτώματα

Πάντως Πρόεδρος και Διοικητής είχαν σήμερα μακρά τηλεφωνική επικοινωνία κάτι που επιβεβαίωσε και η Εκπρόσωπος Τύπου της Κ.Τ. Αλίκης Στυλιανού, ενώ διευθετήθηκε και κατ`ιδίαν συνάντηση των 2 αντρών.  

ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ:

Όπως γνωρίζετε, η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών είναι βασικός πυλώνας στο οικονομικό και θεσμικό υπόστρωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μία από τις εγγυήσεις της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών είναι η πρόνοια που υπάρχει στις Συνθήκες ότι οι διοικητές δεν μπορούν να παυτούν για λόγους πέραν αυτών που επιτρέπονται από το νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η εθνική νομοθεσία πρέπει να είναι συμβατή με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η νομοθεσία της ΕΕ προϋποθέτει μόνο δύο λόγους από παύση, συγκεκριμένα αν ο διοικητής δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για πλήρωση των καθηκόντων του ή αν είναι ένοχος για σοβαρά παραπτώματα. 

Η έναρξη διαδικασίας για παύση είναι ένα πολύ σοβαρό βήμα, που μπορεί μόνο να ληφθεί αν υπάρχουν σοβαροί ισχυρισμοί ότι ένας από τους λόγους για παύση που προνοεί η νομοθεσία της ΕΕ, υφίσταται. 

Στην απουσία τέτοιων σοβαρών ισχυρισμών, οιαδήποτε προσπάθεια να δημιουργηθούν τεκμήρια κατά ενός διοικητή ως μέσο να ασκηθεί πίεση σε αυτόν», συνεχίζει με αυστηρό ύφος ο κ. Ντράγκι, «θα συμβίβαζε την θεσμικά κατοχυρωμένη του ανεξαρτησία. 

Αντιλαμβάνομαι, ότι αν ξεκινήσει, η διαδικασία για την παύση του διοικητή προβλέπεται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και από τους Νόμους για την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Όπως γνωρίζετε, απόφαση να απομακρυνθεί ένας διοικητής από τα καθήκοντά του, υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.