24Η – Δουβλίνο – Πράσινο “Φως” για το κυπριακό μνημόνιο (vid)

 


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP

To Eurogroup καλωσορίζει σε δήλωση του την τεχνοκρατική συμφωνία που έγινε μεταξύ Κύπρου και τρόικας για τους όρους του προγράμματος, που είναι στη βάση των βασικών παραμέτρων και στόχων της συμφωνίας της 25ης Μαρτίου. 

Το Eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση ότι οι κυπριακές αρχές έχουν υλοποιήσει αποφασιστική αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, με μέτρα για να αντιμετωπίσουν την εύθραυστη και μοναδική κατάσταση στο κυπριακό χρηματοοικονομικό τομέα. Συγχαίρει τις κυπριακές αρχές για την αποφασιστικότητα που επέδειξαν στην υλοποίηση των σημαντικών αυτών μέτρων σε μικρό χρονικό διάστημα και επαναλαμβάνει την εκτίμηση για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κύπριοι πολίτες τις τελευταίες βδομάδες. 

Το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι αποφασιστική δράση με τις μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψει στην κυπριακή οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη πορεία βασισμένη σε εύρωστα δημόσια οικονομικά, ισοζυγισμένη ανάπτυξη και χρηματοοικονομική σταθερότητα. 

Καλωσορίζει επίσης την πρόοδο στο θέμα για το ξέπλυμα χρήματος με το Moneyval και με ανεξάρτητο ελεγκτή, με δέσμευση στο μνημόνιο για περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου για το ξέπλυμα χρήματος. 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κλίμα προβληματισμού και ανησυχίας για την Κύπρο, πριν την έναρξη του Eurogroup. Ειδικά η τοποθέτηση του Όλι Ρεν δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το χρηματοοικονομικό μέλλον της χώρας. (Διαβάστε εδώ).

Η Γερμανία επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση βοήθειας για την Κύπρο άνω των 10 δις ευρώ. (Διαβάστε εδώ)

Εντωμεταξύ μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του 24Η, τελικά δεν συμπεριλαμβάνεται στο κείμενο που συζητά το Eurogroup θέμα πώλησης χρυσού. (Διαβάστε εδώ όλα όσα προβλέπει το προσχέδιο του μνημονίου)