A.Γαλανός: “Είμαι πολύ αισιόδοξος για την Τράπεζα Κύπρου”

 

Παράλληλα, ο κ. Γαλανός, ο οποίος συναντήθηκε με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη, δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου, η οποία ανεστάλη από τα μέσα Μαρτίου λόγω των αποφάσεων του Eurogroup, θα συνεχιστεί το Σεπτέμβριο, οπόταν θα γίνει η νέα έκδοση μετοχικού κεφαλαίου.


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι ο ίδιος αποδέχθηκε το διορισμό στο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, προσθέτοντας όμως ότι απομένει να ξεκαθαριστεί το θέμα του ασυμβίβαστου, διότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει τη έπαλξη, όπως τη χαρακτήρισε, τη Δημαρχία της κατεχόμενης Αμμοχώστου.


 

Διαβάστε επίσης “Τετ α τετ Αναστασιάδη και Δημητριάδη – Χαλαρώνουν τα μέτρα στις τράπεζες“.


“Δέχθηκα αλλά μένει το νομικό σημείο του συμβατού και κατά πόσον είναι το γράμμα του νόμου. Αυτό θα το ξεκαθαρίσει ο Διοικητής μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Γενικό Εισαγγελέα”, είπε.

Σε παρατήρηση ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από τη θέση του Δημάρχου Αμμοχώστου, ο κ. Γαλανός ανέφερε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς “είμαι εκλελεγμένος για ακόμη τέσσερα χρόνια Δήμαρχος Αμμοχώστου, που είναι μια έπαλξη, και Πρόεδρος της Ένωσης δήμων».

Χαρακτηρίζοντας τη θέση στο Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου ως “σκληρό καθήκον”, ο κ. Γαλανός πρόσθεσε ότι η θέση αυτή θα διαρκέσει για τέσσερις με πέντε μήνες.

“Θα ήταν ένα μεγάλο βάρος αλλά ευχαρίστως θα το έκανα γιατί πιστεύω ότι αυτό είναι το συμφέρον του τόπου μας αυτή τη στιγμή και είμαι πρόθυμος να το κάνω. Δεν μπορεί όμως να γίνει και ταυτόχρονα να εγκαταλείψω τη Δημαρχία Αμμοχώστου και τη Ενωση Δήμων”, πρόσθεσε ο κ. Γαλανός.

Χαριτολογώντας είπε ότι ανέλαβε το διορισμό αυτό, διότι “αντί να βλέπω εφιάλτες προτιμώ να μην κοιμάμαι και να είμαι βάρδια τέσσερις με πέντε μήνες και γιατί θέλω να δώσω το στίγμα μου”.

Ο κ. Γαλανός είπε ότι ο ίδιος δεν θεωρεί τη δύσκολη αυτή συγκυρία ως δικαιολογία για μην πράξει το καθήκον του, προσθέτοντας ότι από την άλλη “δεν μπορώ να εγκαταλείψω κάποιον άλλο καθήκον που λέγεται Αμμόχωστος”.

Είπε ότι αναλαμβάνει αυτή τη θέση “και εις ανάμνηση του μακαρίτη του προπάππου του Ιωάννη Οικονομίδη, ο οποίος ήταν ο πρώτος Διοικητής της Τράπεζας Κύπρου”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα από την ανάληψη της θέσης στο ΔΣ της Τράπεζας “διότι η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου για τον καιρό που εγώ θα είμαι σε αυτή τη θέση, στο Συμβούλιο δηλαδή, διότι ο Πρόεδρος θα εκλεγεί από το Συμβούλιο ούτως ή άλλως, δεν θα είναι στο χρηματιστήριο”.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι οι μετοχές της Τράπεζας μέχρι το Σεπτέμβριο δεν θα τυγχάνουν διαπραγμάτευσης το Χρηματιστήριο. “Αντιλαμβάνομαι ότι θα εκδοθούν μετοχές το Σεπτέμβριο που θα παραδώσουμε. Είναι τότε που θα γίνει απ` ό,τι αντιλαμβάνομαι η έκδοση των μετοχών”, συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι τότε θα προχωρήσει η Τράπεζα, καθώς τώρα βρίσκεται σε διαδικασία εξυγίανσης.

Παράλληλα, ο κ. Γαλανός είπε ότι από τα στοιχεία που γνωρίζει “είμαι πολύ αισιόδοξος για την Τράπεζα Κύπρου”, προσθέτοντας ότι “τα στοιχεία που έχω είναι ότι η Τράπεζα Κύπρου μπορεί να πάει πάρα πολύ καλά, έχει αυτή τη στιγμή πολύ δυνατή κεφαλαιουχική βάση”.

“Απλώς πρέπει εμείς οι ίδιοι να εμπιστευτούμε την τράπεζα μας, να εμπιστευτούμε τον τόπο μας. Η Τράπεζα Κύπρου σήμερα αν πάει καλά θα πάει καλά η Κύπρος, αν δεν πάει καλά θα έχει πρόβλημα η Κύπρος, ιδιαίτερα όσον αφορά το ευρώ”, υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αν τον πρότεινε ο Διοικητής της ΚΤ ή ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Γαλανός είπε ότι αυτό δεν έχει καμία σημασία διότι, όπως ανέφερε και οι δύο ήταν σύμφωνοι. “Ο Αλέξης Γαλανός δεν είναι πάνω σε καμιά διελκυστίνδα”, κατέληξε.

Σύμφωνα με σημείωμα του Διοικητή της ΚΤΚ προς την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η Τράπεζα Κύπρου θα λάβει από τη Λαϊκή Τράπεζα περιουσιακά στοιχεία προκαταρτικής αξίας €13,8 δις στα οποία λαμβάνουν μάλιστα υπόψη ζημιές ύψους €384 εκατομμυρίων στο δανειακό χαρτοφυλάκιο μετά από υπολογιζόμενα μελλοντικά κέρδη προ των προβλέψεων με βάση τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου της Pimco στο ακραίο σενάριο. Σημειώνεται ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας Κύπρου, όπως και της Λαϊκής, θα αποτιμηθούν στην εύλογη αξία τους (fair value) από ανεξάρτητο εκτιμητή, ο οποίος θα διοριστεί στα τέλη αυτού του μήνα. Η έκθεση του ανεξάρτητου εκτιμητή υπό το φως της οποίας θα οριστικοποιηθεί το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου θα υποβληθεί μετά από συμφωνία με την Τρόικα μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ