ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι ζητούν διασφάλιση Ταμείων Προνοίας

 


 

Διαβάστε επίσης: “Μίνι” κούρεμα σε όλα τα Ταμεία – Αύριο οι Συντεχνίες στον Αναστασιάδη.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Σε δηλώσεις του στη Βουλή ο Βουλευτής και Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης επανέλαβε τη θέση του κόμματος του «για την ανάγκη διασφάλισης των Ταμείων Προνοίας τα οποία κινδυνεύουν μέσα από τη διαδικασία εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας».

Υπενθύμισε ότι όταν απορρίφθηκε η σχετική τροπολογία του ΑΚΕΛ για διασφάλιση των Ταμείων Προνοίας στη νομοθεσία για εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ειδικότερα η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν πλήρως τα Ταμεία Προνοίας με άλλους τρόπους.

Ανέφερε ακόμη ότι οι αποταμιεύσεις των εργαζομένων στα Ταμεία Προνοίας είναι ιερές και ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί είτε τη διαγραφή είτε την απομείωση τους.

Εξέφρασε την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να συνεργαστεί με την Κυβέρνηση και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ώστε συλλογικά να διαμορφωθούν τρόποι για πλήρη διασφάλιση των Ταμείων Προνοίας και Συντάξεως.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι ο χειρισμός του θέματος από τους αρμοδίους, δηλαδή την Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών «αγγίζει τα όρια του εμπαιγμού» και έκανε λόγο για διαβεβαιώσεις που δεν τηρήθηκαν και άτυπες συμφωνίες που καταστρατηγήθηκαν.

«Αυτά που συμφωνήθηκαν, αυτά που λέχθηκαν στους εργαζόμενους δεν τηρήθηκαν, αντίθετα δεν έχουν διασφαλιστεί ακόμα τα Ταμεία Προνοίας τα κεφάλαια των οποίων ήταν κατατεθειμένα στη Λαϊκή Τράπεζα», είπε.

Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι αν τις επόμενες μέρες δεν υπάρξει πλήρης διασφάλιση όλων των Ταμείων Προνοίας στο μέγιστο δυνατό  βαθμό, η ΕΔΕΚ θα προχωρήσει στην κατάθεση σχετικών προτάσεων νόμου για διασφάλιση των Ταμείων Προνοίας.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης έκανε λόγο για την ανάγκη διασφάλισης των Ταμείων Προνοίας όχι μόνο των τραπεζικών υπαλλήλων που επηρεάζονται άμεσα, αλλά και των Ταμείων Προνοίας όλων των εργαζόμενων που πλήττονται από το κούρεμα των καταθέσεων και τις αποφάσεις του Eurogroup.

Παράλληλα ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής ενός δίκαιου συστήματος πρόωρης αφυπηρέτησης για τους τραπεζικούς υπαλλήλους ούτως ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις.

Κάλεσε τέλος την Κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστούν τόσο τα Ταμεία Προνοίας όλων των εργαζομένων και να συμβάλει άμεσα στη διαμόρφωση ενός σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης.

Πηγή ΚΥΠΕ