ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση Αναστασιάδη ευθύνεται για την καταστροφή


 

Διαβάστε επίσης: Κινέζος ”φρενάρει” το κούρεμα λόγω κυπριακής υπηκοότητας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε σε σημερινή διάσκεψη Τύπου ότι «καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα αναφορές κυβερνώντων καθώς και δημοσιεύματα, όπως το σημερινό σε πρωινή εφημερίδα, που ισχυρίζονται ότι το κούρεμα καταθέσεων είχε τάχα συμφωνηθεί στο Μνημόνιο του περασμένου Νοεμβρίου από την κυβέρνηση Χριστόφια».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι στο Μνημόνιο του Νοεμβρίου δεν υπήρχε αλλά ούτε και μπορούσε να υπάρχει τέτοια αναφορά γιατί αυτό στηριζόταν στη λογική της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απ’ έξω (το γνωστό πλέον bail-out), σε αντίθεση, όπως ανέφερε, με την αποδοχή από πλευράς της Κυβέρνησης Αναστασιάδη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από εγχώριους πόρους (δηλαδή του bail-in), που άνοιξε το δρόμο για το κούρεμα των καταθέσεων.

«Η συμφωνία για κούρεμα καταθέσεων είναι απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης Αναστασιάδη και σ’ αυτήν ανήκουν οι ευθύνες για τις καταστροφικές συνέπειες που προέκυψαν για τη Λαϊκή Τράπεζα, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και ευρύτερα την οικονομία» είπε ο Στέφανος Στεφάνου.

Στο Μνημόνιο Νοεμβρίου, το οποίο όλοι το κατείχαν, πρόσθεσε, υπάρχουν πρόνοιες για την εξυγίανση και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, με διάφορους τρόπους και σε βάθος χρόνου. Η αποδοχή, συνέχισε, «από μέρους της κυβέρνησης Αναστασιάδη του κουρέματος καταθέσεων, μαζί με τις άστοχες και λανθασμένες ενέργειές της μετά από τη συμφωνία της 15ης Μαρτίου, προκάλεσαν το βίαιο κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας και την καταστροφή που ακολούθησε».

Ο κ. Στεφάνου κάλεσε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της που είναι, όπως είπε, «ακέραια δικές της» και να πάψει «να προσπαθεί να φορτώσει τις ευθύνες για τους κακούς χειρισμούς της στην προηγούμενη κυβέρνηση».

«Αυτή χειρίστηκε το θέμα, αυτή υποσχέθηκε στο λαό καλύτερο μνημόνιο και συμφώνησε σε χειρότερο, αυτή είναι που συμφώνησε το κούρεμα καταθέσεων, ενώ ο Πρόεδρος προεκλογικά και μετεκλογικά απλόχερα μοίραζε δεσμεύσεις ότι δεν πρόκειται καν να συζητήσει τέτοιο ενδεχόμενο» είπε.

Κληθείς να σχολιάσει αποκαλύψεις περί καταστροφής εγγράφων που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα και την έρευνα της Άλβαρεζ και Μάρσαλ, ο κ. Στεφάνου είπε πως «το ΑΚΕΛ επιμένει πως θα πρέπει η έρευνα να αξιοποιηθεί και μέσα στο πλαίσιο αυτό να ερευνηθεί και το θέμα που προκύπτει μέσα από τις καταγγελίες, και που προφανώς καταγράφονται και στην έκθεση, ότι κάποιοι προσπάθησαν ή κατέστρεψαν τελικά συγκεκριμένα στοιχεία».

Κληθείς δε να σχολιάσει χθεσινή ανακοίνωση της Προεδρίας, είπε ότι όσα λέγονται αποτελούν προσπάθεια απόσεισης ευθυνών και επανέλαβε πως ενώ η σημερινή κυβέρνηση είχε στα χέρια της το Μνημόνιο του περασμένου Νοεμβρίου, προσπαθεί να ισχυριστεί ότι το κούρεμα καταθέσεων συμφωνήθηκε από την Κυβέρνηση Χριστόφια.

Επανέλαβε πως στο Μνημόνιο του Νοεμβρίου προβλεπόταν εξυγίανση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα κατά τρόπο οργανωμένο και σε βάθος χρόνου, και «ασφαλώς όχι σε μία νύκτα όπως προέκυψε από τη συμφωνία του κ. Αναστασιάδη στο Γιούρογκρουπ για κούρεμα των καταθέσεων».

Ο Στέφανος Στεφάνου πρόσθεσε πως «η Κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη το ολέθριο σφάλμα που έκανε προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες αλλού, παραπλανώντας για το περιεχόμενο του Μνημονίου του περασμένου Νοεμβρίου», το οποίο, όπως είπε, δεν μπορούσε να περιλαμβάνει κούρεμα καταθέσεων γιατί κτίστηκε στη λογική του bail-out, ενώ ο κ. Αναστασιάδης δέχθηκε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από εγχώριους πόρους, οι οποίοι εξευρέθηκαν από το κούρεμα των καταθέσεων.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ