“Αξιοποιήσαμε πλήρως τα Ευρωπαϊκά Κονδύλια”


Εγγραφείτε στο newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις θα έρχονται στο e mail σας

Aκολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι στα πλαίσια της πολιτικής συνοχής έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια συνολικού ύψους 640 εκ. ευρώ, περιλαμβανομένων 28 εκ. για διασυνοριακά και διακρατικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει η Κύπρος.

«Πρωταρχικός στόχος της αξιοποίησης των πόρων της ΕΕ είναι η υλοποίηση υψηλής ποιότητας έργων που στο τέλος της μέρας θα συμβάλουν ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου» αναφερεται.


Διαβάστε επίσης:  Αυτά είναι τα μέτρα επανεκκίνησης της Οικονομίας – Όσα είπε ο Πρόεδρος (vid)


Εξάλλου, προστίθεται ότι μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί και στα δύο συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα που διαχειρίζεται το Γραφείο Προγραμματισμού συνολικά 4.350 περίπου έργα, τα οποία αντιστοιχούν σε δημόσια δαπάνη ύψους 842 εκ. περίπου. Η ευρωπαϊκή συνεισφορά  ανέρχεται σε 612 εκ. και η εθνική σε 230 εκ.

«Έχουν δηλαδή δεσμευθεί όλα τα κονδύλια, και τα προγράμματα είναι σε πλήρη φάση υλοποίησης» προστίθεται.

Αναφέρεται εξάλλου ότι οι φορείς υλοποίησης των έργων έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιήσει συνολικές δαπάνες ύψους 387 εκ., με το ποσοστό υλοποίησης να ανέρχεται στο 53% της συνολικής δημόσιας δαπάνης των δύο Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Από την ΕΕ έχει εισπραχθεί ποσόν ύψους 301,43 εκ., ανεβάζοντας το ποσοστό απορρόφησης στο 49,2%, ενώ λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα για κάλυψη των ετήσιων χρηματοοικονομικών στόχων ώστε μέχρι και το κλείσιμο της περιόδου να διασφαλιστεί η απορρόφηση του συνόλου των ευρωπαϊκών πόρων.

Σύμφωνα με το Γραφείο Προγραμματισμού, το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου που εφαρμόζεται στην Κύπρο για τη διασφάλιση της ορθότητας και κανονικότητας των δαπανών αποτελεί πρότυπο στην ΕΕ, ενώ προστίθεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες στους ελέγχους από Ελεγκτικά Όργανα της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ