Συνελήφθη 18χρονος Αμερικανός που σχεδίαζε να “μπει” στην Αλ Κάιντα


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Ένας 18χρονος κάτοικος της ευρύτερης περιοχής του Σικάγου, που κατηγορείται ότι σχεδίαζε να ενταχθεί στις τάξεις ομάδας που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και μάχεται στη Συρία κατά της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ, συνελήφθη από το FBI.

Ο Αμπντελά Άχμαντ Τουνίζι από την Ορόρα του Ιλινόις συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ο’ Χέιρ του Σικάγου, ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβασθεί σε αεροσκάφος με προορισμό την Τουρκία, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή αυτή υπηρεσία.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Τουνίζι ήταν φίλος του Άντελ Νταούντ, ενός Αμερικανού ο οποίος κατηγορείται ότι σχεδίαζε να οργανώσει βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Σικάγου πέρυσι. Το FBI πρόσθεσε πως ο Τουνίζι δεν ενεχόταν σε αυτό το σχέδιο.

Ο Τουνίζι παραπέμφθηκε ενώπιον δικαστή με την κατηγορία ότι προσπάθησε να προσφέρει υλική υποστήριξη σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση. Ο δικαστής τον έκρινε προφυλακιστέο έως την επόμενη προσαγωγή του στο δικαστήριο την ερχόμενη Τρίτη, ενημέρωσε το FBI.

Το κατηγορητήριο εναντίον του Τουνίζι αναφέρει πως αυτός είχε έλθει ηλεκτρονικά σε επαφή με πρόσωπο που παρουσιάσθηκε ως στρατολογητής της Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, μίας ένοπλης συριακής οργάνωσης, την οποία η αμερικανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική και η οποία θεωρείται ότι αποτελεί στρατιωτικό βραχίονα της Αλ Κάιντα του Ιράκ.

Ο υποτιθέμενος στρατολογητής ήταν στην ουσία μυστικός πράκτορας του FBI, ανακοίνωσε η υπηρεσία.

Ο Τουνίζι απέστελλε ηλεκτρονικά μηνύματα στον πράκτορα, εκμυστηρευόμενός του ότι σχεδίαζε να μεταβεί στη Συρία μέσω Τουρκίας και πως ήταν πρόθυμος να δώσει τη ζωή του για τον συριακό αγώνα, τονίζεται στο κατηγορητήριο.

Στις 10 Απριλίου, ο κατηγορούμενος αγόρασε εισιτήριο για πτήση από το Σικάγο προς την Κωνσταντινούπολη. Την Πέμπτη, μυστικοί πράκτορες του FBI του παρέσχον ένα εισιτήριο λεωφορείου για να ταξιδεύσει από την Κωνσταντινούπολη στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, κοντά στη συριακή μεθόριο, τονίζεται στο ίδιο έγγραφο. Ο συνήγορος του Τουνίζι δεν κατέστη δυνατόν να εντοπισθεί ώστε να κάνει δηλώσεις.

 

Για περισσότερες ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.