ΑΚΕΛ: «Ο Πρόεδρος έπρεπε να προδιαβουλευτεί και τα άλλα κόμματα»


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Αναφορικά με τα εξαγγελθέντα μέτρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ΑΚΕΛ επισημάνει τα έξης:

-Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις του, και σ’ αυτή την περίπτωση επέλεξε το μοναχικό και όχι το συλλογικό τρόπο διαχείρισης της τραγικής κατάστασης που βρίσκεται η οικονομία του τόπου.

Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να προδιαβουλευτεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλε, τα προσκάλεσε να παρευρεθούν ως ακροατές και χειροκροτητές στην επικοινωνιακή φιέστα που στήθηκε για την εξαγγελία τους. Η όλη στάση του, το λιγότερο, συνιστά ασέβεια προς τις πολιτικές δυνάμεις. Ως ΑΚΕΛ επισημαίνουμε ότι η αναγκαία για τον τόπο ενότητα σε τούτες τις κρίσιμες ώρες, μόνο μέσα από τη συλλογικότητα και τον αλληλοσεβασμό μπορεί να οικοδομηθεί.

-Το ΑΚΕΛ συνεχίζει να εκτιμά ότι οι τραγικές συνέπειες των αποφάσεων του Eurogroup της 15ης και της 25ης Μαρτίου απαιτούν πρώτα συνολικό επανασχεδιασμό της οικονομίας, ώστε να μπορέσουν τα οποία μέτρα να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της. Με δεδομένο ότι οι αποφάσεις που επιβλήθηκαν στην Κύπρο έχουν τσακίσει την ραχοκοκαλιά της οικονομίας που ήταν ο χρηματοπιστωτικός τομέας, προκαλώντας πιστωτική ασφυξία, το κύριο που πρέπει να γίνει για να αρθούν οι τραγικές συνέπειες που έχουν δημιουργηθεί, είναι η ριζική αλλαγή πλεύσης και φιλοσοφίας. Αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί μονάχα έξω από το μνημονιακό ζυγό.

-Ειδικότερα σ’ ότι αφορά τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισημαίνουμε ότι στο παρόν στάδιο αυτά αποτελούν εξαγγελίες, με το δύσκολο κομμάτι, αυτό της εφαρμογής, να παραμένει ως ζητούμενο.

-Μελετώντας, κατ’ αρχήν τα μέτρα, όπως αυτά έχουν κατατεθεί, εκτιμούμε ότι σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται μέτρα που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αρκετά από τα οποία ήδη εφαρμόζονται ή έχει τροχιοδρομηθεί η εφαρμογή τους από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υπάρχουν όμως, παράλληλα, μέτρα για τα οποία υπάρχει ασάφεια και για τα οποία προκύπτουν ερωτήματα ενώ υπάρχουν και μέτρα με οποία διατηρούμε επιφυλάξεις και διαφωνίες. Ταυτόχρονα, απουσιάζουν αρκετά άλλα ουσιώδη μέτρα, τα οποία μπορούν να ληφθούν και τα οποία το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να καταθέσει, αν η κυβέρνηση, έστω και εκ των υστέρων, επιλέξει τον διάλογο και τη διαβούλευση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το ΑΚΕΛ θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη εκτίμηση και θέση γύρω από τα μέτρα που έχουν κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες, αφού τα μελετήσει με τη δέουσα υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ