Αναστασιάδης: “Εφάτσιησα τα χέρια μου στο τραπέζι και σηκώθηκα να φύγω”

 


Διαβάστε επίσης : Π.Δημητριάδης: “Δεν ευθύνεται η Κ.Τ για την κυπριακή οικονομία”

Ακολουθείστε μας στο facebook και στο twitter


Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην «Α» μέσα από τις αποκαλύψεις Αναστασιάδη σε κλειστή συνεδρία στην Βουλή (στις 18 Μαρτίου),  η Παρασκευή της 15ης  Μαρτίου 2013 ήταν η μέρα και η νύχτα που σημάδεψαν την ζωή της Κύπρου.   Το  Eurogroup εκβιαστικά αποφάσισε το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και στη Λαϊκή.

Ο Πρόεδρος συμφωνα με την “Αλήθεια” συγκρούστηκε με την σκληρή κυρία του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρτ, η οποία επέμενε στο κούρεμα, ώστε να συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας. 

Ο κ.Αναστασιάδης δεν άντεξε και όπως είπε «Εφάτσιησα τα χέρια μου στο τραπέζι και σηκώθηκα να φύγω». Την ώρα όμως που έβγαινε από την πόρτα, ο Ασμούσεν του είπε ότι αν φύγει την Τρίτη 19.3.2013 θα κλείσουν Λαϊκή και η Τράπεζα Κύπρου. Μετά από αυτό τον εκβιασμό ο πρόεδρος αναγκάστηκε να συμφωνήσει στο κούρεμα. 

Στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος ζήτησε να συναντήσει την κ.Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας κ.Rutte και τον πρωθυπουργό της Φιλανδίας κ.Κατάινεν, οι οποίοι είναι στην ίδια ομάδα κρατών που επηρεάζει την Γερμανία .  «Κύριοι , θέλω να ξέρετε κάτι: Στην Κύπρο έχουμε προεδρικό σύστημα. Εκτός της δεδηλωμένης θέσης μου ότι είμαι κάθετα αντίθετος με το οποιοδήποτε κούρεμα, ακόμα και υποθετικά, αν ποτέ το δεχόμουν, σας λέω ότι το πλέον ενδεχόμενο είναι να μην το αποδεχθεί η Βουλή και συνεπώς απλώς θα είναι στην ουσία μια θεωρητική θέση η οποία τελικά μπορεί να μην έχει κανένα αποτέλεσμα». Η απάντηση τους ήταν : «Εν τοιαύτη περιπτώσει δεν θα έχετε πρόγραμμα»

Τότε ο κ.Αναστασιάδης απάντησε: «Ολίγον με ενδιαφέρει αν θα έχω πρόγραμμά αλλά εκείνο που με ενδιαφέρει είναι ότι δεν μπορώ να παρεκκλίνω και από θέσεις δικές μου και από δεδηλωμένες θέσεις των πολιτικών δυνάμεων»

Μετά από διαλόγους και συζητήσεις την επόμενη μέρα η κ.Μέρκελ είπε στον Πρόεδρο ότι «αν δείτε την Κεντρική Τράπεζα είμαστε προς τον καλό δρόμο». Ο κ.Αναστασιάδης θεώρησε ότι πιθανότητα το κλίμα να είχε αλλάξει, αφού από το Ολλανδό και Φιλανδό πρόσεξε μια διαφοροποίηση, βλέποντας ότι υπήρχε περιθώριο διαλόγου μακριά από το κούρεμα. Ωστόσο η κ.Λαγκάρτ δήλωσε ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται λάβει μέρος σε οποιοδήποτε πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου εάν δεν υπήρχε bail- in. «Bail-in» σημαίνει η αξίωση περικοπών από 40-60% για Λαϊκή και Τρράπεζα Κύπρου. Τότε ο Πρόεδρος είπε : «Αυτό είναι αδιανόητο. Ζητάτε από εμάς δεκαπέντε μέρες κυβέρνηση, αυτά που δεν εζητήσατε ποτέ από κανέναν προηγούμενα». Η απάντηση ήταν ότι το είχαν εγείρει αλλά δεν υπήρχε τρόπος συνεννόησης και ως εκ τούτου σταμάτησαν τις διαβουλεύσεις και ανάμεναν να εκλεγεί νέα κυβέρνηση για να προβάλουν αυτές τις αξιώσεις. 

Κάπως έτσι η Κύπρος έφτασε να ζει τον σημερινό της εφιάλτη. Τα όσα διηγήθηκε ο κ. Αναστασιάδης στο Κυπριακό Κοινοβούλιο και στην κλειστή συνεδρία για το πώς οδηγηθήκαμε στο κούρεμα, είναι πραγματικά συγκλονιστικά . Μίλησε για όλους και για όλα, για τις συγκρούσεις του με τη σκληρή κυρία του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρτ, για την πιο φιλική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον τρόπο που τον εκβίασαν να αποδεχθεί το κούρεμα των καταθέσεων.