Αναστασιάδης: “Επανεκκίνηση της οικονομίας”

Την ερχόμενη εβδομάδα θα εξαγγελθούν μια σειρά μέτρων, κινήτρων και πολιτικών κατά τρόπο που να θέτουν τις βάσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας και για να αμβλύνουν τα προβλήματα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του κατά το 16ο Συνέδριο της ΔΕΟΚ που πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία.


 

Διαβάστε επίσης “Eurobank: Προχωρά σε μείωση επιτοκίων δανεισμού“.

Ακολουθείστε μας στο facebook και στο twitter.


Είπε πως ενώ κάποιοι θεωρούν ότι εξαφανίστηκε, ο ίδιος εργάζεται όσο του επιτρέπει  το 24ωρο με συναντήσεις, με διαβουλεύσεις προκειμένου να διαμορφωθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής. 

Παράλληλα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι με τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί, οι ευθύνες όσων έχουν οδηγήσει τη χώρα σε αυτό το σημείο θα διερευνηθούν μέχρι τέλους και θα αποδοθούν ποινικές, αστικές και πολιτικές ευθύνες. Όσοι έχουν διαπράξει αυτό το έγκλημα εις βάρος του λαού μας θα λογοδοτήσουν, υπογράμμισε. 

Υπογράμμισε πως «είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε τη διαπλοκή και δεν πρόκειται να κάνουμε ουδεμία έκπτωση στην απόφαση μας αυτή» προσθέτοντας πως «ουδείς δικαιούται και σε εμάς δεν επιτρέπεται να ανεχθούμε πια την όποια διαπλοκή από όπου και όποιον και αν προέρχεται σε οιονδήποτε πολιτικό σχηματισμό και αν ανήκει».

Είπε πως ακούει απόψεις με πλήρη σεβασμό «ότι θα πρέπει ενδεχόμενα να αποφύγουμε – και λέγεται δυστυχώς εκ των υστέρων – το συντομότερο δυνατόν την Τρόικα. Κανένας δεν διαφωνεί», πρόσθεσε και σημείωσε πως «θα πρέπει όμως να ακολουθηθούν τέτοιες πολιτικές που να μας οδηγήσουν με ασφάλεια εκτός του Μνημονίου, ενώ την ίδια ώρα οι σκέψεις που γίνονται από κάποιους εκ του πονηρού για να εγκαταλείψουμε το ευρώ και να επιστρέψουμε στη λίρα, τους μόνους που θα ωφελήσει είναι όσους έχουν αποθέματα σε ευρώ για να τα πολλαπλασιάσουν. Συνεπώς, ανεύθυνες πολιτικές δεν πρόκειται να ακολουθηθούν για να πλουτίσουν κάποιοι».

Είπε ακόμη πως η Κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ουσιαστική και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο διασφάλιση των Ταμείων Προνοίας και για τη στήριξη των ομάδων εκείνων της κοινωνίας που θα πληγούν περισσότερο από την επιχείρηση ανασυγκρότησης της οικονομίας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε πως «βρισκόμαστε ενώπιον κρίσιμων συνθηκών, αλλά και των πιο κρίσιμων αποφάσεων που χρειάστηκε να λάβει η κυπριακή πολιτεία μετά την καταστροφή του 1974 από την τουρκική εισβολή. Μέσα από λανθασμένους χειρισμούς – και λυπάμαι που το λέω- η Κύπρος έφτασε ένα βήμα πριν την καταστροφή. Οι ευθύνες είναι και βαρύτατες αλλά και γνωστές». 

«Παραλάβαμε ένα κράτος χρεοκοπημένο και βρεθήκαμε μπροστά στον ορατό κίνδυνο της κατάρρευσης της οικονομίας μας», πρόσθεσε.

Είπε πως για κάποιους σκοπούς, στους οποίους δεν θέλει να κάνει αναφορά, υποθηκεύτηκε το μέλλον της Κύπρου. «Μια και μόνο τράπεζα διατηρείτο χρεοκοπημένη για εννέα μήνες, με την απορρόφηση 9,2 δισεκατομμυρίων από τον Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να μη ληφθούν αποφάσεις μέχρι να εκλεγεί η νέα Κυβέρνηση. Μια τράπεζα απορρόφησε όσα ακριβώς προνοεί και η δανειακή σύμβαση των 10 δις που θα παραχωρηθούν προς το κράτος με μια σειρά μέτρων επώδυνων για όλους ανεξαίρετα και ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.  

Σημειώνοντας πως «η κατάσταση ήταν, ήδη, τραγική από την αρχή της ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «η κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού μας συστήματος επιδεινώθηκε δραματικά, με  αποτέλεσμα να οδηγηθούμε κάτω από τις γνωστές συνθήκες στη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλες για την έγκριση της δανειακής σύμβασης και του  προγράμματος διάσωσης, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία του κράτους».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε, μετά τις δραματικές ώρες που βιώσαμε όλοι μας στο Eurogroup, είναι χωρίς αμφιβολία οδυνηρή και όποιος θα αποπειράτο να ωραιοποιήσει κάτι που είναι εξόφθαλμα οδυνηρό θα ήταν εκτός πραγματικότητας, αλλά και ανέντιμος σε όσους υφίστανται τις συνέπειες.

«Αν είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί παρήγορο είναι πως απομακρύνεται ο κίνδυνος κατάρρευσης της οικονομίας μας και εξασφαλίζεται μέσα από πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν, η σωτηρία της χώρας μας», είπε.

Σημείωσε πως «ξεπεράσαμε τον κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας, που θα συνεπαγόταν την άμεση απόλυση όλων, ανεξαιρέτως, των εργαζομένων στην τράπεζα και διασφαλίσαμε τουλάχιστον μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση την Τράπεζα Κύπρου. Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και είναι πια στο χέρι όλων μας να τη διαχειριστούμε, πρώτιστα της Κυβέρνησης», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως η επόμενη μέρα μας βρίσκει υποχρεωμένους να υλοποιήσουμε τις δύσκολες αποφάσεις που λήφθηκαν. Τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται σε σχέση με τις οικονομικές μας συναλλαγές θα χαλαρώνουν σταδιακά, μέχρι να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην πλήρη ομαλότητα, ανέφερε.

Διαβεβαίωσε ότι «εμείς, ως Κυβέρνηση, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την ουσιαστική με τον καλύτερο δυνατό τρόπο διασφάλιση των Ταμείων Προνοίας και για τη στήριξη των ομάδων εκείνων της κοινωνίας που θα πληγούν περισσότερο από την επιχείρηση ανασυγκρότησης της οικονομίας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη».

Επιπλέον, υπογράμμισε, «επιθυμώ να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι με τις διαδικασίες που έχουμε δρομολογήσει, οι ευθύνες όσων έχουν οδηγήσει τη χώρα μας σε αυτό το σημείο θα διερευνηθούν μέχρι τέλους και θα αποδοθούν ποινικές, αστικές και πολιτικές ευθύνες. Όσοι έχουν διαπράξει αυτό το έγκλημα εις βάρος του λαού μας θα λογοδοτήσουν». 

Τόνισε πως «είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε τη διαπλοκή και δεν πρόκειται να κάνουμε ουδεμία έκπτωση στην απόφαση μας αυτή. Δείγματα γραφής έχουμε δώσει και θα ακολουθήσουν και άλλα. Ουδείς δικαιούται και σε εμάς δεν επιτρέπεται να ανεχθούμε πια την όποια διαπλοκή από όπου και όποιον και αν προέρχεται σε οιονδήποτε πολιτικό σχηματισμό και αν ανήκει».

Πρόσθεσε πως «η χρηστή διοίκηση και διαχείριση των δημοσίων χρημάτων δεν είναι προνόμιο κανενός είτε κομματάρχη είτε κομματικού στελέχους».

Είπε πως θα πρέπει να επικρατήσει μια νέα αντίληψη και μια νέα πολιτική κουλτούρα και θα πρέπει να διακρίνονται και να ανταμείβονται οι άξιοι, ανεξαρτήτως αν έχουν ή όχι πολιτική ή ιδεολογική ή άλλη ταυτότητα.

«Αυτό που μετρά είναι η προς το λαό υπηρεσία και υποχρέωση του κάθε υπηρέτη που αμείβεται από τους κόπους και τους φόρους που πληρώνει ο λαός και βρίσκεται στη δημόσια υπηρεσία», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Υπογράμμισε πως «οι δραματικές εξελίξεις στην οικονομία του τόπου μας πρέπει να μας βρουν με ενωμένες τις δυνάμεις, ώστε να υλοποιηθεί επιτυχώς η συμφωνία με το Eurogroup».

«Ο υπέρτατος στόχος μας είναι να διασωθεί η οικονομία της πατρίδα μας, έστω και αν κληθούμε να λάβουμε δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις.  Όλοι θα πρέπει να κάνουμε θυσίες, αφού η οικονομική μας κατάσταση, όπως εξελίχθηκε με το βίαιο αυτό τρόπο, θα υποχρεώσει όλους μας να επιμεριστούμε το βάρος για να μπορέσουμε να επιτύχουμε την αποκατάσταση των δημοσιονομικών μας μεγεθών», επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Είπε πως «όλα αυτά θα γίνουν με υπευθυνότητα, μακριά από λαϊκισμούς και άλλες επικίνδυνες εξάρσεις. Δεν πρόκειται με πειραματισμούς επικίνδυνους να θέσουμε σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας μας».

Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «αυτό που χρειάζεται είναι η συστράτευση όλων των δυνάμεων. Του συνόλου των πολιτών, για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας, να συμπαρασταθούμε και να στηρίξουμε τους πολίτες που θα έχουν ανάγκη. Η Κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της ότι θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να σταθεί στο πλευρό όσων θα επωμιστούν τις οδυνηρές συνέπειες».

Ανέφερε πως προς την κατεύθυνση αυτή είναι ανάγκη, αλλά και ευκαιρία, να αντιμετωπίσουμε θαρραλέα τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας μας, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό μας σύστημα και γενικότερα προς την οικονομία του τόπου και να φέρουμε την Κύπρο εκεί που της αξίζει.

«Ταυτόχρονα και μη παραγνωρίζοντας το ρόλο, αλλά και τις ευθύνες της Κυβέρνησης αυτές τις μέρες – τις μέρες που κάποιοι θεωρούν ότι εξαφανίστηκα. Είναι καλά γνωστό ότι εργάζομαι όσο μου επιτρέπει το 24ωρο με συναντήσεις, με διαβουλεύσεις προκειμένου να διαμορφώσουμε συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής- έχουμε επεξεργαστεί μια σειρά μέτρων, κινήτρων και πολιτικών που θα εξαγγελθούν την ερχόμενη εβδομάδα κατά τρόπο που να θέτουν τις βάσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και να αμβλύνουν τα προβλήματα των ευπαθών ομάδων», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως στις δύσκολες αυτές στιγμές η συνεργασία του συνδικαλιστικού κινήματος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. «Με πνεύμα κατανόησης και αλληλοσεβασμού, θα αποφέρει το βέλτιστο, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο», ανέφερε.

«Είμαι βέβαιος ότι η ΔΕΟΚ, με αίσθημα ευθύνης για τους εργαζομένους τους οποίους εκπροσωπεί αλλά παράλληλα και με σαφή αντίληψη όλων των παραγόντων που πρέπει να ληφθούν υπόψη στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε θα συνεργαστεί, για ακόμα μια φορά, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα, μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση, ώστε όλοι μαζί να καταφέρουμε να οδηγήσουμε με ασφάλεια την οικονομία του τόπου στην ανάκαμψη», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Έχουμε όραμα, έχουμε πείσμα, έχουμε εμπιστοσύνη στο λαό μας και θα τα καταφέρουμε. Θα κτίσουμε προσεκτικά το νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα φέρει και πάλι την ευημερία στον τόπο μας. Αυτό μπορούμε να το κατορθώσουμε όλοι μαζί. Ενωμένοι, ομόθυμα και ομόψυχα, θα νιώσουμε ξανά την περηφάνια όπως τη νιώθαμε για δεκαετίες», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του.