Αναστάτωση από το SOS Αναστασιάδη – Κυβερνητικές διευκρινήσεις

 


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Αυτό, το οποίο συζητεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι το ενδεχόμενο αύξησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με στόχο την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο των εργασιών του 16ου Συνεδρίου της ΔΕΟΚ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς αν είχε επικοινωνία με τον κ. Ολι Ρεν ενόψει της συνεδρίας του Eurogroup, είπε ότι:

 «αποτελεί γεγονός και η επικοινωνία αφορούσε κατά κύριο λόγο τις προσπάθειες που καταβάλλουμε να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά κάτω από τις σημερινές συνθήκες. Αλλά σήμερα θα απευθύνω και επιστολή και προς τον κ. Μπαρόσο και τον κ. Ρόμπαι, όπως βεβαίως θα απαντήσω στην επιστολή του κ. Ντράγκι. Οι επιστολές προς τον κ. Μπαρόσο και τον κ. Ρομπάι θα αναφέρονται στην ανάγκη αλλαγής πολιτικής της ΕΕ έναντι της Κύπρου με την παραχώρηση επιπλέον βοήθειας, ενόψει των κρισίμων στιγμών που περνούμε ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης αλλά και των μέτρων που μας επέβαλαν».

Σε ερώτηση τι θα αναφέρει η επιστολή του προς τον κ. Ντράγκι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «αυτά που πρέπει».

Κληθείς να πει αν με την επιστολή Ντράγκι υπάρχει παρέμβαση στο κράτος ή αν έχει παρερμηνευθεί η επιστολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι: «θεωρώ ότι παρερμηνεύτηκε. Εκείνο το οποίο αναφέρει είναι ότι είναι ανεξάρτητος θεσμός (Κεντρική Τράπεζα) – κάτι που δεν χρειαζόταν να λεχθεί – αλλά κάνει μνεία και στους λόγους βάσει των οποίων θα μπορούσε να διωχθεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Στην επιστολή μου θα εξηγώ ότι στην Προεδρική Δημοκρατία οι εξουσίες είναι διακριτές, το Κοινοβούλιο έχει τη δική του ευθύνη ελέγχου των αξιωματούχων της πολιτείας και στο πλαίσιο διερεύνησης των όσων έχουν ακολουθήσει μετά από μια επιστολή-έγγραφο του κ. Δημητριάδη, (η Βουλή) έχει κάθε εξουσία να το πράξει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι διαδικασία απόλυσης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Κάποιοι παραπληροφόρησαν οπωσδήποτε τον κ. Ντράγκι».

Ερωτηθείς πώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου έχουν φτάσει στα 23 δισεκατομμύρια ευρώ τους τελευταίους τρεις μήνες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν νομίζω να είναι τους τελευταίους τρεις μήνες, είναι γενικότερα η όλη καθυστέρηση που οδήγησε εδώ που οδήγησε. Θα αντιμετωπιστεί».