”Ανεπιθύμητη” η πρόεδρος της Αργεντινής στην κηδεία της Θάτσερ


 

Διαβάστε επίσης: Τα λεφτά δεν φτάνουν και οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν κι άλλα

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Η κυβέρνηση της Βρετανίας αποφάσισε να μην προσκαλέσει την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες στην κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ένας μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, μια χειρονομία η οποία είναι πιθανό να βαθύνει ακόμα περισσότερο την πικρή διμερή διπλωματική διένεξη για τα νησιά Φόκλαντ.

Η πηγή αυτή είπε ότι θα ήταν φυσιολογικό με βάση το πρωτόκολλο να προσκληθούν αντιπροσωπείες από κάθε χώρα με τις οποίες η Βρετανία διατηρεί “φυσιολογικές” διπλωματικές σχέσεις στην κηδεία, πρόσθεσε όμως ότι η οικογένεια της Θάτσερ απέρριψε το ενδεχόμενο να προσκληθεί η Φερνάντες.

“Πρόκειται για την τήρηση των επιθυμιών της οικογένειας” της εκλιπούσης πρώην πρωθυπουργού, είπε η πηγή αυτή, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για να διευκρινιστεί εάν θα μπορούσε να προσκληθεί κάποιος κατώτερος Αργεντινός κυβερνητικός αξιωματούχος αντί της προέδρου.

Η Θάτσερ, η οποία πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 87 ετών, ηγείτο της Βρετανίας την εποχή του πολέμου των Φόκλαντς το 1982. Η Φερνάντες αμφισβητεί το τελευταίο διάστημα τη βρετανική κυριαρχία στα νησιά, που είναι γνωστά ως Μαλβίνας στην Αργεντινή, και ζητεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση ανάμεσα στο Μπουένος Άιρες και το Λονδίνο.

Σε μια ειδική συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για την κληρονομιά της Θάτσερ πολλά στελέχη των Συντηρητικών, του κόμματος στο οποίο ανήκε η άλλοτε πρωθυπουργός, εξήραν την ηγεσία της κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ στην κηδεία της αναμένεται να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στον πόλεμο των Φόκλαντς, με την παρουσία στρατιωτικών από μονάδες που πολέμησαν στα νησιά.

Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιος θα προσκληθεί στην κηδεία. Η κηδεία της, με στρατιωτικές τιμές, θα αρχίσει με μια νεκρική πομπή που θα περάσει από περιοχές του Λονδίνου και θα καταλήξει στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στη βρετανική πρωτεύουσα.

 

Για περισσότερες ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.