Υπουργικό “day 1”: Ανεργία και κίνητρα επενδύσεων για restart της οικονομίας


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter.


Ερωτηθείς σε ποιους άξονες κινούνται τα μέτρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ο πρώτος άξονας αφορά μέτρα ανάπτυξης και δυνατότητες και κίνητρα έτσι ώστε να προσκληθούν ξένες επενδύσεις, αλλά και εγχώριες επενδύσεις να μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα κίνητρα, είτε ακόμη και συνεργασίες εγχώριων και ξένων επενδυτών. Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον στα θέματα της ανεργίας, από ό,τι φαίνεται θα καταλήξουμε σε κωδικοποίηση συγκεκριμένων μέτρων που θα δίνουν και ευφάνταστες ιδέες αλλά και συγκεκριμένα απτά μέτρα, για να αντιμετωπιστεί το πολύ μεγάλο θέμα της ανεργίας. Φαίνεται ότι θα είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε τις αμέσως επόμενες μέρες».

Μέχρι τώρα έχουν καταθέσει συγκεκριμένα μέτρα για ανάπτυξη και άλλες ενέργειες που θα οδηγήσουν σε αυτό το υπόβαθρο για την επανεκκίνηση η Υπουργός Εργασίας και ο Υπουργός Εμπορίου.

Η συνεδρία θα συνεχιστεί αύριο για όλη τη μέρα. Το απόγευμα σήμερα θα αξιοποιηθεί ώστε να γίνουν εντατικότερες μελέτες ανά Υπουργείο και αύριο να κωδικοποιηθούν περισσότερο και τα υπόλοιπα μέτρα κατά Υπουργείο.

Σε ερώτηση για τα μέτρα που εξετάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες που αναλύονται και εξετάζονται κατά Υπουργείο, υπάρχουν συγκεκριμένα νομοσχέδια που βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία και δεν μπορεί σε δύο συνεδρίες του Υπουργικού να ολοκληρωθεί όλη αυτή η μελέτη. Αυτό που γίνεται τώρα είναι ότι κατατίθενται διάφορα μέτρα και εισηγήσεις, αξιολογούνται πάνω σε πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα και αφού κωδικοποιηθούν αύριο, ο Πρόεδρος θα καταλήξει στην απόφαση που έχει ήδη εξαγγείλει, δηλαδή, να τα αναλύσει σε συνέντευξη Τύπου».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του 24H το πακέτο κωδικοποιείται ως εξής:

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

1.Φορολογικά κίνητρα.

2.«Χαλί» ευκαιριών για ξένες επενδύσεις.

3.Μονοθυριδική πρόσβαση One – stop – shop μετά από μετατροπή του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) για εξυπηρέτηση ξένων επενδυτών.

4.Αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

5.Ενέργεια: Κέντρο μεταφοράς φυσικού αερίου. 

ΑΝΕΡΓΙΑ

1. Σχέδιο επιμήκυνσης της απασχόλησης.

2. Πάταξη παράνομης εργασίας

3. Παραχώρηση κρατικής γης σε ανέργους.

4. Απώλεια δικαιώματος βοηθήματος όσων απορρίπτουν περισσότερες από 3 προτάσεις για εργασία

5. Σχέδιο 3000 ατόμων για τον Τουρισμό. – Επιμήκυνση περιόδου λειτουργίας ξενοδοχείων.

6. Διατήρηση εργασίας με επέκταση ωρών λειτουργίας καταστημάτων.

7. Μείωση ωρών εργασίας και μισθού αντίστοιχα.

8. Εξορθολογισμός δημοσίων βοηθημάτων για αλλοδαπούς.