Ανησυχία Οικολόγων για διασύνδεση μνημονίου-ΦΑ-Κυπριακού

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

 Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Υπενθυμίζει ότι προ 15 ημερών απευθύνθηκε με επιστολή του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ζητώντας τον άμεσο καταρτισμό κοινού στρατηγικού σχεδιασμού για αντιμετώπιση εχθρικών κινήσεων και προγραμμάτων για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, η φίλη Ρωσία δηλώνει ότι σέβεται και αναγνωρίζει τις ανησυχίες της Τουρκίας σε σχέση με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

“Οι ΗΠΑ σπρώχνουν το Ισραήλ να συμβιβαστεί εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία. Η Τουρκία και οι σύμμαχοι της στην Ευρώπη μιλούν πλέον ξεκάθαρα για διασύνδεση του μνημονίου με το φυσικό αέριο και το κλείσιμο του Κυπριακού.  Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς η κυπριακή πολιτική ηγεσία οδηγεί το λαό μας στους δρόμους του μνημονίου με την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλύτερα όταν μπορέσουμε να πουλήσουμε φυσικό αέριο (ή δικαιώματα)”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Έχουμε επίσης ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρουν οι Οικολόγοι, να προχωρήσει αμέσως η λειτουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης, Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συνοχής και η άμεση έκδοση ομολόγων του Ταμείου.

“Με ανησυχία διαπιστώσαμε ότι δεν συμπεριλαμβάνεται αυτό το μέτρο, στη δέσμη μέτρων που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή. Υπενθυμίζουμε τις τουρκικές αντιδράσεις όταν ανακοινώθηκε η ίδρυση του Ταμείου και έγινε αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού εμμέσως επιβεβαιώνεται το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο της κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα ΑΜΕΣΑ. Ακόμα περιμένουμε απάντηση από το Προεδρικό”, συμπληρώνει το Κίνημα Οικολόγων στην ανακοίνωσή του.

 

Περί ποινικοποίησης της πολιτικής

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί άτοπες τις αντιδράσεις στη λειτουργία της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάσταση της οικονομίας.

“Όσοι θέλουν να εξαιρέσουν τους πολιτικούς παράγοντες από το πεδίο ελέγχου της Επιτροπής, ενδεχομένως να αισθάνονται βαριές ενοχές και ευθύνες, τις οποίες αποφεύγουν να αναλάβουν. Εμείς, ως Οικολόγοι, δεν φοβόμαστε την έρευνα της Επιτροπής. Γι’ αυτό ζητούμε να χυθεί άπλετο φως στις ευθύνες όλων, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών, για τους οποίους δεν πρέπει να δίδεται η εντύπωση πως είναι υπεράνω του νόμου ή πως τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης από τη δικαιοσύνη”, προσθέτουν.

Χαιρετίζουμε επίσης, αναφέρουν, την εξαγγελία του Υπουργού Δικαιοσύνης για τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να υπάρξει διευκρίνιση της ασυλίας των πολιτικών και περιορισμός στην ασυδοσία.

“Θυμίζουμε ότι αυτή ήταν η μοναχική θέση των Οικολόγων όταν το θέμα ηγέρθη κατά καιρούς στο δημόσιο διάλογο και στη Βουλή”, σημειώνεται.

 

Υπόθεση Λούτσιου

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αναφέρει πως είχε χαιρετίσει τη δημόσια έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την Ερευνητική Επιτροπή να εξετάσει κατά προτεραιότητα την πολύκροτη υπόθεση που τον αφορά προσωπικά, δηλαδή την υπόθεση Λούτσιου.

“Μάλιστα ορθώς ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε με την άποψη των Οικολόγων ότι σταδιακά καθώς θα προχωρούν οι εργασίες της Ερευνητικής Επιτροπής, όταν προκύπτουν επαρκή στοιχεία θα προχωρεί άμεσα στη διαδικασία ποινικής δίωξης”, προστίθεται.

Η Ερευνητική Επιτροπή ξεκίνησε τις εργασίες της και δεν διαπιστώνουμε, αναφέρουν οι Οικολόγοι, ότι η υπόθεση Λούτσιου μπήκε σε προτεραιότητα.

“Ζητούμε από τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής να υιοθετήσουν την πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και να θέσουν ως άμεση προτεραιότητα την εξέταση της υπόθεσης Λούτσιου. Επίσης καταθέσαμε πρόταση για άμεση μετάδοση από το ΡΙΚ των εργασιών της Ερευνητικής Επιτροπής (των δημοσίων ακροάσεων), ώστε να υπάρχει πλήρης πληροφόρηση του κοινού”, καταλήγουν.

Πηγή ΚΥΠΕ