Οικολόγοι: Ανησυχούν για επαναφορά προνοιών του σχεδίου Ανάν

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, η Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Ελένη Χρυσοστόμου με σημερινές της δηλώσεις ανέφερε ότι «στην 9ην επέτειο από το ιστορικό ΟΧΙ του κυπριακού λαού σε μια διευθέτηση του Κυπριακού  στη βάση των τουρκικών σχεδίων και επιδιώξεων, ο κ. Ντάουνερ ανακοινώνει έναρξη νέου κύκλου επαφών και προετοιμασίας νέας σειράς διαπραγματεύσεων».

Το γεγονός, πρόσθεσε, «ότι η Τουρκία διέκοψε για ενάμιση χρόνο τις διαπραγματεύσεις αφήνεται ασχολίαστο από την διεθνή κοινότητα και τώρα επιχειρείται η επίρριψη ευθυνών στην Κύπρο γιατί θεωρείται ακατάλληλος ο χρόνος για διαπραγματεύσεις καθώς σοβεί η χειρότερη οικονομική κρίση για το τόπο από την εποχή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου».

Η κα. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι «η πληροφορία ότι στο μήνυμα του  Αμερικανού Προέδρου προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη περιλαμβάνεται έκκληση για μη εκμετάλλευση των οικοπέδων 5 και 6 είναι πολύ ανησυχητική», προσθέτοντας ότι «αυτή η ενέργεια – εάν επιβεβαιώνεται – έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη δήλωση του Ρώσου Υπουργού Ενέργειας και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη».

Εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του Κινήματος «για την ανακίνηση από μέλη της Βρετανικής βουλής των Λόρδων του γνωστού θέματος με τα ανύπαρκτα χωρικά ύδατα των βάσεων. Οι απαντήσεις των Βρετανών κυβερνητικών αρμοδίων ρίχνουν σκιές στην δυνατότητα της Κύπρου να αξιοποιήσει το οικόπεδο 1 της Κυπριακής ΑΟΖ».

«Θεωρούμε επικίνδυνα αυτά τα μηνύματα και τα παιχνίδια τα οποία καθημερινά βλέπουμε αμυδρά να βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας. Χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και άμεσου χειρισμού», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, ότι «το φυσικό αέριο είναι η μόνη σοβαρή διέξοδος που υπάρχει αυτή τη στιγμή για διέξοδο από τη κρίση. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας η εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου χωρίς παρεμβάσεις και περιορισμούς από τρίτες χώρες».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ