Οικολόγοι: Αντίθετοι στην φορολόγηση πρώτης κατοικίας


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας δεν φαίνεται να επιλύει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, προσθέτοντας ότι “η εισπρακτική ανικανότητα των Αρχών αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του συστήματος”.

Παράλληλα, το Κίνημα εκφράζει διαφωνία με την φορολόγηση της μικρής πρώτης κατοικίας και αναφέρει ότι έχει καταθέσει στον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών προτάσεις για το θέμα και περιμένει να γίνουν αποδεκτές, προσθέτοντας ότι “από το βαθμό αποδοχής τους θα κριθεί και η στάση του Κινήματος στη Βουλή”.

Σε σημερινή ανακοίνωση το Κίνημα Οικολόγων, αφού χαρακτηρίζει άδικη, άνιση και αναποτελεσματική τη σημερινή νομοθεσία για την επιβολή φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, αναφέρει ότι “εντύπωση προκαλεί η ομολογία των αρμοδίων ότι ένα μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών γης φοροδιαφεύγει”.

Το Κίνημα θεωρεί ότι “πρώτο μέλημα κάθε φορολογικής αλλαγής – ακόμα και προσωρινής – στον τομέα των ακινήτων πρέπει να είναι η εισαγωγή μέτρων που θα αυξήσουν την εισπρακτικότητα  του θεσμού” και προσθέτει ότι “η καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή για όλες τις περιουσίες ανεξαρτήτως του μεγέθους και της αξίας τους, θα επιτείνει το πρόβλημα της μειωμένης εισπρακτικότητας”.

Αναφέρει επίσης ότι “δεν μπορεί να γίνει φορολογία ακινήτων με βάση τις αξίες του 1980” και ζητεί επιτάχυνση της διαδικασίας επικαιροποίησης των αξιών των ακινήτων.

“Είναι εντελώς παράλογο και άδικο να αυξάνονται κατακόρυφα οι φορολογίες, όταν αυτές βασίζονται πάνω σε λάθος βάση εκτίμησης”, προσθέτει.

“Ως εκ τούτου μόνο περιορισμένες και προσωρινές αλλαγές μπορούν να γίνουν αποδεκτές, που να μην φορτώνουν ανισομερώς τους φορολογούμενους, όπως είναι και η βασική απαίτηση της Τρόικας”, αναφέρει.

Σύμφωνα με το Κίνημα, “δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η καθολική φορολόγηση, η αλλαγή της φορολογικής βάσης και η φορολόγηση ακόμα και της μικρής πρώτης κατοικίας”.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει διαφωνία με την φορολόγηση της μικρής πρώτης κατοικίας (κάτω των 250 τ.μ.), αναφέροντας ότι κατέθεσε προτάσεις που μπορούν να μειώσουν την αδικία.

 

Συγκεκριμένα, το Κίνημα προτείνει την απαλλαγή από την άδικη φορολογία της πρώτης κατοικίας, της γεωργικής και κτηνοτροφικής γης, των περιοχών που έχουν ενταχθεί σε ζώνες προστασίας της φύσης (π.χ. Natura) και των ιδιοκτησιών που έχουν ή θα τύχουν αναπτυξιακής επένδυσης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. φωτοβολταϊκά) ή άλλη μορφή πράσινης ανάπτυξης

Επίσης, προτείνει την επιβολή επιπλέον φορολογικής επιβάρυνσης για την αδρανούσα περιουσία και τις εξοχικές κατοικίες, ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται εκτός ορίων ανάπτυξης (δηλαδή της μεμονωμένης βίλλας των 300τ.μ., με πισίνα και γήπεδα τένις), προς αναπλήρωση της απώλειας από την φορολογική απαλλαγή της μικρής και μεσαίας πρώτης κατοικίας (μέχρι 250τ.μ.).

Πηγή: ΚΥΠΕ