Απεβίωσε η σιδηρά κυρία Μάργκαρετ Θάτσερ


Διαβάστε επίσης: Υπόγειες επαφές Τουρκίας-ΗΠΑ για πετρέλαια

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σε ηλικία 87 ετών πέθανε σήμερα το πρωί η Μάργκαρετ Θάτσερ, πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1979 έως το 1990. Ο θάνατός της οφείλεται σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η βαρόνη Θάτσερ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια.

Έχει μείνει στην ιστορία ως «σιδηρά κυρία» για την πυγμή που επέδειξε ως πρωθυπουργός. Ηταν η μακροβιότερη στην Βρετανική ιστορία. 

Το όνομά της έχει ταυτιστεί με τις οικονομικές πολιτικές του φιλελευθερισμού, καθώς τη δεκαετία του ’80 ήταν η πολιτικός στην Ευρώπη που προώθησε την απορρύθμιση των αγορών, την ευέλικτη αγορά εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ αποδυνάμωσε σε εξαιρετικό βαθμό τα ισχυρότατα έως τότε εργατικά συνδικάτα στη Βρετανία.

Σημαντικός σταθμός στη σταδιοδρομία της στη Ντάουνιγκ Στριτ ήταν επίσης ο πόλεμος των νησιών Φώκλαντ το 1982. Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.  


MARGARET THATCHER THE IRON LADY DIES APRIL 8TH… από fon1972

 

Η ζωή της πιο ισχυρής Βρετανίδας πολιτικού του 20ου αιώνα

Η επονομαζόμενη και “Σιδηρά Κυρία”, ήταν αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1975 ως το 1990 και Πρωθυπουργός της χώρας από το 1979 ως το 1990. Ήταν η πρώτη και μόνη ως σήμερα γυναίκα που κατέλαβε αυτές τις δύο θέσεις.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ, κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή, προωθώντας μεταρρυθμίσεις και συγκρούστηκε σκληρά με μεγάλες κοινωνικές ομάδες, μέχρι την αποχώρησή της από την πρωθυπουργία το 1990.

Γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1925 και μεγάλωσε στην πόλη Grantham της κομητείας Λίνκολνσάιρ. Ο πατέρας της ήταν παντοπώλης και αναμιγνυόταν στην τοπική πολιτική ζωή, ενώ ήταν και ιερέας εκκλησίας Μεθοδιστών. Η οικογένειά της ανήκε στο Εργατικό Κόμμα. Είχε και μια μεγαλύτερη αδερφή, την Muriel (1921-2004). Ανατράφηκε ως ευσεβής Μεθοδίστρια.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν καλή μαθήτρια. Φοίτησε στο Κολλέγιο Σόμερβιλ και το 1944 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να σπουδάσει χημεία και ειδικά κρυσταλλογραφία. Το 1946 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Συντηρητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου Οξφόρδης. Μετά την αποφοίτησή της εργάστηκε σε διάφορες εταιρίες ως ερευνήτρια χημικός.

Το 1951 παντρεύτηκε τον Ντένις Θάτσερ, έναν διαζευγμένο πλούσιο επιχειρηματία, ο οποίος χρηματοδότησε τις νομικές σπουδές της Μάργκαρετ. Απέκτησαν δύο παιδιά.

Το 1959 εξελέγη στη Βουλή των Κοινοτήτων και το 1965 ορίστηκε εκπρόσωπος του Συντηρητικού Κόμματος. Υποστήριξε προτάσεις νόμου για την αποποινικοποίηση της ανδρικής ομοφυλοφιλίας, τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, τη διατήρηση της θανατικής ποινής, αλλά ψήφισε ενάντια στη χαλάρωση των νόμων περί διαζυγίου. Άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική υψηλής φορολογίας των Εργατικών, θεωρώντας την βήμα «όχι προς το σοσιαλισμό, αλλά προς τον κομμουνισμό». Διετέλεσε «σκιώδης» υπουργός Μεταφορών και κατόπιν Παιδείας, πριν τις εκλογές του 1970.

Μετά την κατάρρευση της Κυβέρνησης Κάλαχαν την άνοιξη του 1979, προκηρύχθηκαν εκλογές και οι Συντηρητικοί κέρδισαν πλειοψηφία 44 εδρών στο Κοινοβούλιο. Στις δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν των εκλογών, φαινόταν ότι οι Συντηρητικοί είχαν το προβάδισμα, όχι όμως και η Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία υστερούσε σε δημοτικότητα έναντι του αντιπάλου της, Τζέιμς Κάλαχαν.Η Μάργκαρετ Θάτσερ έγινε Πρωθυπουργός στις 4 Μαΐου 1979, με βασικό καθήκον την αναστροφή της πτωτικής πορείας της οικονομίας, τον περιορισμό του ρόλου του κράτους στην οικονομία, καθώς και την ανάδειξη του ρόλου της Μεγάλης Βρετανίας στη διεθνή σκηνή.


Margaret Thatcher Speech on 25th Anniversary of… από mikerouse

 

Η πολιτική της προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με αποκορύφωμα τον “κεφαλικό φόρο” που επέβαλε στο τέλος της δεκαετίας του 1980. Η Μάργκαρετ Θάτσερ παραιτήθηκε το Νοέμβριο του 1990.

 

Αποσύρθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων το 1992 και έλαβε τον τίτλο της Βαρώνης. Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.