Αρχιεπίσκοπος: “O λαός πρέπει να βρίσκεται σε εθνική εγρήγορση”

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ διεμήνυσε σήμερα πως ο λαός πρέπει να βρίσκεται σε μια εθνική εγρήγορση, ούτως ώστε να φθάσει σε σημεία που επιθυμεί να ζήσει και να ξεφύγει τόσο από την οικονομική δυσπραγία, όσο και από την εθνική αποτελμάτωση, που δυστυχώς βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Σε δηλώσεις του, μετά τη δοξολογία για την 1η Απριλίου, που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε πως «το όραμα που είχε ο λαός μας το ‘55 και ξεκίνησε τον αντιαποικιακό αγώνα, αυτό το όραμα πρέπει να επανέλθει στο λαό, γιατί οι ημέρες που ζούμε είναι πιο δύσκολες από τότε».

«Πρέπει όλος ο λαός να βρίσκεται σε μια εθνική εγρήγορση, ούτως ώστε να φθάσουμε σε σημεία που επιθυμεί να ζήσει και να ξεφύγουμε τόσο από την οικονομική δυσπραγία όσο και από την εθνική αποτελμάτωση, που δυστυχώς βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο τόπος και ο λαός μας», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παραίτηση που ζητά του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργού Οικονομικών, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως αυτή είναι μια άποψη δική του, διευκρινίζοντας πως οι σχέσεις του με τον Νίκο Αναστασιάδη είναι πολύ καλές και ότι δεν σημαίνει πως ό,τι πει ο ίδιος πρέπει να το εκτελεί ο Πρόεδρος.

«Δημοκρατία έχουμε, ελεύθεροι άνθρωποι είμεθα, μπορεί να έχουμε και αντίθετες απόψεις, δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνούμε σε όλα. Αυτό πάει να πει Δημοκρατία», είπε καταλήγοντας.

 

Την κατάσταση της οικονομίας και του λαού συζητά η Ιερά Σύνοδος αύριο 

Το θέμα της υποθήκευσης της εκκλησιαστικής περιουσίας και χρησιμοποίηση των χρημάτων αυτών για βοήθεια προς την κοινωνία είναι πιθανόν να τεθεί προς συζήτηση στην αυριανή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου.

Αυτό δήλωσε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, σημειώνοντας ότι η Εκκλησία της Κύπρου ως πνευματική ηγεσία δεν θα μείνει μακριά από το μεγάλο πρόβλημα που βιώνει ο λαός.

Ο Μητροπολίτης Πάφου, που μιλούσε μετά την εκδήλωση βράβευσης τελειόφοιτων μαθητών της Μητροπολιτικής περιφέρειας Πάφου που συμμετείχαν στον ετήσιο διαγωνισμό που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Πάφου με θέμα την «Ελληνική γλώσσα και η αξία της», και ερωτηθείς σχετικά είπε ότι η Ιερά Σύνοδος θα ασχοληθεί με τη θλίψη και την κατήφεια που κατέχει το λαό λόγω των μέτρων που του επιβλήθηκαν από την τρόικα και από τη θέση στην οποία βρέθηκε ο τόπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ