Προσφυγές για “κούρεμα”-Κυβερνητική πράξη λένε οι συνήγοροι

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ένας εκ των δικηγόρων κατέθεσε στο Δικαστήριο ότι οι αιτητές σε δύο προσφυγές εναντίον της Τράπεζας Κύπρου έχουν καταχωρήσει αγωγή και στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας με άλλα χαρακτηριστικά και άλλους διαδίκους, επιχειρηματολογώντας ότι δεν υπάρχει κατάχρηση της διαδικασίας.

Οι συνήγοροι στις αγορεύσεις τους απάντησαν στη χθεσινή τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα κατά πόσο η απόφαση του Eurogroup συνιστά Κανονιστική Διοικητική Πράξη ή Ατομική και κατ’ επέκταση κυβερνητική πράξη.

Οι συνήγοροι υποστήριξαν ότι η απόφαση του Eurogroup αποτελεί «πράξη Κυβερνήσεως» ότι το Eurogroup δεν είναι θεσμικό όργανο της ΕΕ και ως εκ τούτου οι συμφωνίες που επέρχονται σε επίπεδό του δεν είναι δεσμευτικές.

Παράλληλα, επικαλέστηκαν πρόνοια του Συντάγματος με βάση την οποία η εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup προϋποθέτει την ψήφιση νομοθεσίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε διευκρινιστικές ερωτήσεις ο Προεδρεύων του Ανωτάτου Δημήτριος Χατζηχαμπής διερωτήθηκε κατά πόσο η Ατομική Διοικητική Πράξη δεν αφορά τους καταθέτες της Λαϊκής, αλλά την ίδια τη Λαϊκή και ως εκ τούτου ότι θα μπορούσε να εξεταστεί σε επίπεδο Επαρχιακού Δικαστηρίου.

Χθες, ο Γενικός Εισαγγελέας είχε επιχειρηματολογήσει εκτενώς ως προς το γιατί το διάταγμα δεν είναι Κανονιστική Διοικητική Πράξη, αλλά Ατομική Διοικητική Πράξη. Είπε ακόμη ότι το διάταγμα ήταν αποτέλεσμα καθαρά πολιτικής απόφασης για την αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας της Κύπρου, αυτής του Eurogroup, και αποτελούσε προϋπόθεση για να συνομολογηθούν το Μνημόνιο Συναντίληψης και η Δανειακή Σύμβαση, οι οποίες είναι διεθνείς συμφωνίες. Ως εκ τούτου, είχε πει, αποτελεί επέκταση  ‘πράξης κυβερνήσεως’ και δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα ελέγχου του Ανωτάτου.

Στο μεταξύ, ένας εκ των δικηγόρων κατέθεσε σήμερα στο Δικαστήριο ότι οι αιτητές σε δύο προσφυγές έχουν καταχωρήσει αγωγή και στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας με άλλα χαρακτηριστικά και άλλους διαδίκους.

Διάδικοι όπως ανέφερε είναι η Τράπεζα Κύπρου, η Κεντρική Τράπεζα, η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πανίκος Δημητριάδης ως Διοικητής της Κεντρικής, ο Μιχάλης Σαρρής ως Υπουργός Οικονομικών και ο Ντίνος Χριστοφίδης ως διαχειριστής της Τράπεζας Κύπρου.  Ο συνήγορος στην τοποθέτησή του είπε ότι δεν υπάρχει κατάχρηση της διαδικασίας

Ο ίδιος διατύπωσε παράπονο για το γεγονός ότι κατά την άποψή του λανθασμένα άρχισε η διαδικασία πριν να έχουν γνώση των σχετικών φακέλων και χωρίς αυτοί να κατατεθούν στο Δικαστήριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ