Αυτά είναι τα μέτρα επανεκκίνησης της Οικονομίας – Όσα είπε ο Πρόεδρος (vid)

 


Εγγραφείτε στο newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις θα έρχονται στο e mail σας

Aκολουθήστε μας στο facebook και στο twitterΑναστασιάδης μέτρα 1 από 24hcomcy

Οι στόχοι:

1. Την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού

2. Την κατάρτιση άνεργων νέων και πτυχιούχων 

3. Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

4. Την ενίσχυση της ανάπτυξης και 

5. Την ενθάρρυνση της πράσινης ανάπτυξης

 

Μέτρα για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού

• Για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταπόκρισης σε δανειακές υποχρεώσεις, έχει επιτευχθεί μέσα από τη Δανειακή Σύμβαση, η δυνατότητα επιμήκυνσης των δανείων, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των οφειλετών. 

• Στο θεσμικό βαθμό που της επιτρέπεται, η κυβέρνηση καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για εξεύρεση τρόπων μείωσης των δανειστικών επιτοκίων.

• Μέχρι το τέλος Ιουνίου, θα γίνουν ρυθμίσεις ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που παρεμποδίζουν την αναδιάρθρωση του χρέους. Για το σκοπό αυτό θα διοριστεί Τραπεζικός Διαμεσολαβητής.


Αναστασιάδης μέτρα 2 από 24hcomcy

• Για όσους ιδιοκτήτες οικιστικής ή επαγγελματικής στέγης αδυνατούν να ανταποκριθούν στο χρέος τους, θα γίνουν ρυθμίσεις ώστε ο οφειλέτης/ιδιοκτήτης να μετατραπεί σε ενοικιαστή, χωρίς να μένει άστεγος και θα έχει τον πρώτο λόγο για επαναγορά του ακινήτου στο τέλος της περιόδου, στην τότε αξία του δανείου. 

• Για ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες θα μειωθεί περεταίρω η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

• Επιχορήγηση μέχρι και του  50% του κόστους για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικιστικές μονάδες με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. 

*Με στόχο την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα υγείας, της αποσυμφόρησης των κρατικών νοσηλευτηρίων, και ιδιαίτερα της βελτίωσης της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών,  η Κυβέρνηση αποφάσισε την επιπλέον αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, με δαπάνη ύψους 6 εκ. ευρώ. 

Θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια

• Το Πανεπιστήμιο Κύπρο αυξάνει για φέτος τις θέσεις νεοεισερχόμενων κατά 100, ενώ θα προσφέρει άλλες 200 θέσεις για μετεγγραφές Κυπρίων σπουδαστών που φοιτούν στο εξωτερικό. 


Αναστασιάδης μέτρα 3 από 24hcomcy

• Το ΤΕΠΑΚ θα προσφέρει 35 θέσεις νεοεισερχομένων φοιτητών και 30 θέσεις για μετεγγραφές σπουδαστών του εξωτερικού.

Θέσεις εργασίας

Μέσα από έκτακτα μέτρα αλληλεγγύης που υιοθετήσαμε και αναμένουμε ότι θα ψηφιστούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, διασφαλίζεται:

1. Η επαναπρόσληψη 800 ωρομισθίων εργατών.

2. Ο επαναδιορισμός των συμβασιούχων εκπαιδευτικών

3. Η εργοδότηση των 300 αποφοίτων στρατιωτικών σχολών. 

4. Εργοδότη 6.000 ανέργων στην τουριστική βιομηχανία. Προς το σκοπό αυτό η   κυβέρνηση θα διαθέσει 21 εκ ευρώ που αντιστοιχεί μέχρι και το 40% του μισθολογικού κόστους εργοδότησης, για νόμιμους και μόνιμους κατοίκους  Κύπρου τα τελευταία πέντε χρόνια.

5. Με νέο Σχέδιο, το κράτος θα επιχορηγεί το μισθό ανέργων πολιτών, κατά 65% για απασχόληση με ευέλικτες ρυθμίσεις. Όπως απασχόληση με ελαστικό ωάριο και εργασία από το σπίτι. Με το μέτρο αυτό θα δημιουργηθούν ευκαιρίες απασχόλησης 1000 ανέργων.

6. Πρόσθετη φορολογική έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα εταιρείας ύψους μέχρι και 25%, για κάθε επιπρόσθετο εργαζόμενο που θα εργοδοτηθεί τον επόμενο ένα χρόνο.


Αναστασιάδης μέτρα 4 από 24hcomcy

7. Παραχώρησης καλλιεργήσιμης γης που ανήκει στην κυβέρνηση, την Εκκλησία και το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε νέους. Η παραχώρηση της γης θα γίνεται με επαγγελματικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, έναντι συμβολικού ενοικίου. Το Υπουργείο Γεωργίας, θα παρέχει την κατάλληλη εκπαίδευση, συμβουλευτικές υπηρεσίες καθώς και άλλη στήριξη στους δικαιούχους.  

8. Άμεση υλοποίηση του εκκρεμούντος Σχεδίου Ενίσχυσης της Νεανικής Επιχειρηματικότητας, με επίσπευση της διαδικασίας αξιολόγησης. Με το σχέδιο θα δημιουργηθούν 1000 νέες θέσεις εργασίας. 

9. Ευκαιρία σε πέραν των 1000 άνεργων πτυχιούχων να απασχοληθούν στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα, προκειμένου να αποκτήσουν πιστοποιητικό εργασιακής εμπειρίας. Σε όσους θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα προσφέρεται μηνιαίο επίδομα ύψους 500 ευρώ.

Κοινωνική Πολιτική

Διορθώνεται ριζικά η επιδοματική πολιτική. 

1. Τροποποίηση του συστήματος επιδότησης για την κάλυψη των αναγκών των αιτητών πολιτικού ασύλου ή άλλων αλλοδαπών. Τα χρηματικά επιδόματα αναθεωρούνται με σημαντική μείωση, ενώ τα χρηματικά ποσά που διατίθενται για  διατροφή και ένδυση, αντικαθίστανται με παραχώρηση κουπονιών. 

2. Η στέγαση αλλοδαπών θα γίνεται  σε χώρους που θα διαθέσει το κράτος, ιδιόκτητους είτε με ενοικίαση, ενώ το επίδομα ενοικίασης θα καταβάλλεται απευθείας στον ιδιοκτήτη. 

Μέτρα Ανάπτυξης

1. Μείωση του χρόνου έκδοσης Πολεοδομικής Άδειας από την ημερομηνία υποβολής πλήρους αίτησης, η οποία δεν θα υπερβαίνει τον ένα μήνα για μικρά έργα και τρεις μήνες για μεγάλα έργα.

2. Σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Βρετανικών Βάσεων που αφορά την πολεοδομική ανάπτυξη της γης που εμπίπτει στα όρια των Βρετανικών Βάσεων. 


Αναστασιάδης μέτρα 5 από 24hcomcy

3. Αύξηση των συντελεστών δόμησης κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ως ακολούθως:

– Κατά 30% στα αστικά κέντρα των πόλεων για μεγάλες εμπορικές αναπτύξεις 

– Κατά 25% στην περίμετρο των αστικών κέντρων για μεγάλες εμπορικές ή ενιαίες αναπτύξεις γραφειακού χώρου 

– Κατά 20% σε καθορισμένες τουριστικές ζώνες για μεγάλης κλίμακας ιδιοκτησίες, οι οποίες καθορίζονται ως ειδικές περιοχές

– Αύξηση του συντελεστή δόμησης για γήπεδα γκολφ από 10% σε 15%.

4. Αδειοδότηση της λειτουργιάς καζίνο. 

5. Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κατά δύο μήνες.

6. Παραχώρηση αδειών σε μικτές τουριστικές αναπτύξεις, όπως τα condo hotels.

7. Ενθάρρυνση επενδύσεων από αιτητές μακράς παραμονής που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών αποφασίστηκε όπως:

8. Δημιουργία Αρχής Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας με σκοπό την αναπτυξιακή αξιοποίηση της.  

9. Δημιουργία το ταχύτερο Εγγυοδοτικού Μηχανισμού, για δανειοδότηση των βιώσιμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με ευνοϊκούς όρους.

Πράσινη Ανάπτυξη

Προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση αποφάσισε πέραν των όσων έχουν εξαγγελθεί για τις ευάλωτες ομάδες:

1. Εισαγωγή σχεδίου μείωσης του κόστους κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών για εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές συμπεριλαμβανομένων και δημοσίων κτηρίων.


Αναστασιάδης μέτρα 7 από 24hcomcy

2. Άμεση υλοποίηση των έργων εγκατάσταση φωτοβολταïκών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 50 MW επιταχύνονται οι διαδικασίες έκδοσης των απαιτουμένων αδειών ώστε οι 24 εταιρείες που έχουν επιλεγεί μέσα από μειοδοτική διαδικασία να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση του έργου. 

Με την πλήρη εφαρμογή των σχεδίων παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια θα υπάρξει:

i. Εξοικονόμηση καυσίμων της τάξης των 51 εκ ευρώ ετησίως

ii. Εξοικονόμηση 2 εκ ευρώ ετησίως από τη μείωση στην εκπομπή ρύπων

iii. Με την εφαρμογή των μέτρων αναμένεται να δημιουργηθούν 650 θέσεις εργασίας

iv. Συμβολή στην επίτευξη της υποχρέωσης της Κύπρου για αύξηση του ποσοστού

Όλα όσα αναφέρονται πιο πάνω, είναι μεταξύ άλλων μέτρων τα οποία θα εξαγγείλει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα.