Χειρουργείο χωρίς αναισθησία σε διαδηλωτές στην Αίγυπτο


Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ: Αδιάσειστα στοιχεία για χρήση χημικών στη Συρία

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Η έκθεση αυτή για τις θηριωδίες του στρατού και της αστυνομίας από το 2011, η οποία συντάχθηκε με εντολή του προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, δείχνει επίσης ότι ιατρικό προσωπικό και στρατιώτες επιτέθηκαν σε διαδηλωτές ακόμα και μέσα στο νοσοκομείο του Καΐρου.

Η έκθεση κατηγορεί το στρατό για βασανιστήρια και εξαφανίσεις κατά τη διάρκεια της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

Στο τελευταίο κεφάλαιο περιγράφεται η μεταχείριση που είχαν διαδηλωτές στο στρατιωτικό νοσοκομείο Κόμπρι ελ-Κόμπα του Καΐρου το Μάιο του 2012.

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα της έκθεσης, τα οποία είχαν διαρρεύσει νωρίτερα στον Τύπο, πηγή αποκάλυψε ότι ένας στρατιωτικός γιατρός διέταξε γιατρούς να χειρουργούν χωρίς αναισθησία και αποστειρωμένα εργαλεία.

«Δεν μπορώ να υπερεκτιμήσω τη σημασία της έκθεσης αυτής», δήλωσε ο Χέμπα Μοράγεφ, διευθυντής της οργάνωσης Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.

«Ο στρατός έλεγε πάντα ότι ήταν με το μέρος των διαδηλωτών και ότι ποτέ δεν έριξε ούτε μια σφαίρα εναντίον τους. Η έκθεση αυτή περιέχει για πρώτη φορά μια επίσημη καταδίκη του στρατού για τις ευθύνες του σε βασανιστήρια, δολοφονίες και εξαφανίσεις», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, μετά τις αποκαλύψεις της βρετανικής εφημερίδας, ο πρόεδρος Μόρσι σε ένδειξη υποστήριξης προς το στρατό με τον οποίο οι σχέσεις του είναι τεταμένες, προήγαγε την Τετάρτη σε αρχιστρατήγους τρεις στρατηγούς.

Η προαγωγή των τριών στρατηγών αποφασίστηκε στη διάρκεια συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο βρέθηκε στην εξουσία την περίοδο που ακολούθησε την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ ως την εκλογή του Μόρσι τον Ιούνιο.

Πηγή: newsbeast.gr